Imbatrinirea poate fi incetinita?

vineri, 02 martie 2007, 16:43
3 MIN
 Imbatrinirea poate fi incetinita?

Oamenii au fost preocupati intotdeauna de descoperirea unei metode care sa impiedice organismul sa imbatrineasca. In cautarile lor, multi cercetatori au ajuns la conlcuzia ca ceea ce mincam, bem si simtim pot duce la „tinerete fara batrinete". In zilele noastre, pe linga alimentele poluate cu aditivi, ingrasaminte sau alte substante toxice, stresul isi spune cuvintul intotdeauna cind este vorba despre efectele imbatrinirii. In muntii Anzi din America din Sus, durata de viata a populatiei dintr-un mic sat peruan este foarte ridicata.

Cercetatorii au descoperit ca aceasta se datroreaza modului de viata activ si, bineinteles, alimentatiei acelor locuitori. In Casmir, nordul Indiei, oamenii traiesc mult peste 100 de ani. Aici satenii se hranesc numai cu alimentele pe care le cultiva doar in satul lor. Chiar Pitagora a trait 100 de ani printr-un regim lacto-vegetarian, numit chiar de el „regim de viata lunga". Astfel ca, in lupta cu batrinetea, o importanta deosebita trebuie data alimentatiei.

Imbatrinirea se manifesta in patru moduri. In prima faza incetinesc functiile intelectuale si se deterioreaza memoria. Apoi scade capacitatea de munca. Un alt factor este scaderea activitatii sexuale. Iar in ultima faza, oboseala generala este insotita de schimbarile fizionomice: apar ridurile, albeste parul, cade pielea fetei si a gitului. Imbatrinirea este accelerata de griji, nevoi, boli, socuri emotionale. De aceea, o regula simpla si usor de pus in practica este aceea de a nu ne lasa coplesiti de emotiile negative din viata noastra. Sa lasam inima moale si usoara alungind minia, pesimismul si cinismul care ne dau tircoale in fiecare zi. Sa nu uitam sa suridem cu toata fiinta. Daca vom fi mai receptivi la frumos, bun si iubire vom avea mult mai multe sanse sa raminem mereu tineri.

Cum inselam anii

Cel mai bun remediu pentru a opri imbatrinirea este dezintoxicarea organismului, macar de doua ori pe an. Curele de dezintoxicare sint simple si au fost prezentate deja in paginile „Ziarului de Iasi". Starile de oboseala si stresul se combat prin reducerea eforturilor, somn inainte de 12 noaptea si echilibrarea alimentatiei.

De asemenea, o cale pentru evitarea intoxicarii celulelor corpului cu toxine provenite, de obicei, din ingrasamintele din legume, aditivi, proteine animale, zahar, cafea, cacao, este renuntarea la aceste alimente si evitarea produselor cu prea multe E-uri. Miscarea in aer liber, gimnastica, alergarile „de voie", sporturile usoare sint alte trucuri simple pentru eliminarea oboselii. Aceste exercitii pun singele in miscarea realizindu-se o mai buna oxigenare a creierului si a corpului in general.

Un alt remediu inedit este mersul descult prin iarba, pe pamint sau prin apa de munte. Si, de cite ori aveti ocazia, scoteti-va pantofii si umblati desculti chiar si prin casa. Rezultatul? Masajul natural al talpilor invioreaza toate functiile corpului si, de asemenea, ajuta la eliminarea energiilor negative in pamint intr-un ritm mai accelerat.

Regimul ideal de hranire

O reteta perfecta pentru alimentatia noastra astfel incit sa nu ingreunam digestia si sa nu alteram functiile organelor, nu exista. Insa exista alimente care pot fi consumate saptaminal incit fiecare sa isi poata realiza o dieta numai buna pentru organismul lui.

Ideal ar fi sa consumam o data pe zi legume verzi sau salata, fructe, cereale, leguminoase, cartofi copti sau fierti. Intre mesele principale sint recomandate fructe proaspete si bineinteles apa pina la 2 litri pe zi. Toata ziua se pot minca alune, seminte de floarea soarelui sau de dovleac.
O data pe saptamina se poate consuma peste sau carne slaba si nu mai mult de 3-4 oua pe saptamina.

Alimente care ne mentin tineretea

* cereale: ovaz, gris, hrisca, mei

* lactate: lapte degresat, iaurt, brinza de vaci proaspata

* piine: integrala, cu secara, cu ovaz,

* legume: varza, soia, rosii, mazare, ardei gras, ceapa, usturoi, porumb, morcov, patrunjel, fasole, linte, spanac etc.

* condimene: patrunjel verde, coriandru, arpagic, menta, scortisoara, cimbru, busuioc, rozmarin

* desert: fructe si vinul rosu

Alimente care grabesc imbatrinirea

Aceste alimente daca sint consumate in exces grabesc procesul de imbatrinire.

* lactate: lapte gras, brinza fabricata industrial

* piine: alba, produsele de patiserie

* produsele din carne: mezelurile, afumaturile, sunca, cirnatii

* desert: ciocolata, dulceata, inghetata, siropurile, bauturile alcoolice conservate

* condimente: sare, piper, mustar

Comentarii