Eurotrip agentie de turism
mesterescu

Leacuri chinezesti: ciuperca Kombucha - o uzina biologica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cunoscuta inca din timpul dinastiei Tsin, 221 i.Ch., ciuperca Kombucha era denumita „Ceaiul zeilor" sau „Un ceai care s-a nascut din viata oceanului" - K'unPuch'a. Originea numelui este asociata japonezilor: Kombu inseamna alge maronii din care se prepara ceai si cha inseamna ceai.

    In Europa a ajuns prin Rusia, unde era denumita ceai de cvas. Inca de la descoperirea ei de catre japonezi, s-a observat ca ceaiul de kombucha intinereste si reda vigoarea pierduta, elimina efectele otravirilor lente ale organismului si apara de majoritatea bolilor, fiind considerat un panaceu. In toata lumea, este utilizata in tratamentul celor mai grave boli pina la cele mai usoare rani.

    Ce este Kombucha?

    Ciuperca de Kombucha este o colonie de bacterii si ciuperci, in jur de 12 specii de microorganisme, care traiesc in simbioza. Colonia formata se hraneste cu zahar si ceai negru sau amestecuri de ceai negru si plante medicinale, transformind ceaiul intr-o bautura terapeutica cu efecte vindecatoare.

    Ce contine ciuperca din borcanul cu ceai?

    Cercetarea bauturii rezultate in urma fermentarii a aratat ca aceasta contine vitamine precum cele din complexul B si vitamina C. De aceea, ceaiul este un foarte bun revitaminizant, dar si un foarte bun revigorant. De asemenea, ceaiul contine substante antibiotice si antivirale, fiind foarte bun in tratamentul bolilor infectioase. Este recomandat batrinilor si adolescentilor datorita continutului de substante cu efecte hormonale.

    Cum se poate obtine propria cultura de ciuperca?

    Pentru a avea o cultura cit mai buna de ciuperca, se va folosi un vas de sticla, ceramica smaltuita sau portelan. Pentru prepararea ceaiului se folosesc 2 litri de apa fiarta, 160 g zahar, 2 pliculete de ceai negru, 100 ml ceai fermentat de kombucha si o ciuperca sanatoasa.

    Zaharul cu apa fiarta se pun in vasul de sticla sau portelan si se amesteca pina se topeste, apoi se adauga ceaiul negru. Se lasa la infuzat 5 minute, se scot pliculetele sau se strecoara si se lasa sa se raceasca complet. Se adauga ceaiul de pornire, apoi se pune si ciuperca inauntrul vasului. Se acopera totul cu o pinza pentru a permite circulatia aerului. Amestecul de plante pentru prepararea ceaiului cu plante medicinale trebuie sa respecte proportia de ¼ ceai negru. Adica se va pune o parte ceai negru si 3 parti plante medicinale.

    La folosirea ceaiurilor medicinale se va avea in vedere: plantele folosite sa nu contina exclusiv uleiuri volatile. Macerarea se face timp de 10 zile, apoi se strecoara bautura si se pastreaza la frigider. Daca nu se doreste sa se inceapa o noua „recolta", ciuperca poate fi pastrata la frigider intr-un vas inchis ermetic si cu putin ceai fermentat.

    Trebuie stiut ca pentru a obtine o bautura de calitate vasele trebuie sa fie foarte curate. Macerarea se va face in camere fara fum sau mirosuri grele si la o temperatura de circa 23-28 grade. Orice fum poate duce la moartea ciupercii. Timpul de fermentare insa se poate ajustra in functie de temperatura la care este tinuta ciuperca. In cazul in care cultura a facut mucegai, acesta se va indeparta spalind kombucha cu otet sau suc de lamiie.

    La ce se foloseste bautura obtinuta?

    Majoritatea bolilor in care a fost folosita bautura a dat rezultate bune astfel ca ea este

    recomandata in constipatii, hemoroizi, colita in cure de o luna, cite o cana dimineata.

    In reumatism si guta, sint recomandate cure mai lungi (2 luni). Este folosita in prevenirea si tratamentul aterosclerozei in depresii si dureri de cap sau anxietate. De asemenea, in gripa, guturai. Ca adjuvant, are intre-buintari in tratamentul cancerului, calculozei renale si biliare, intoxicatiilor cu metale grele, dar si SIDA.

    In cosmetica, se fac tamponari cu ceai pe pielea fetei, decolteu si git, dar si masti cosmetice din ciuperca mixata in mixer. Aceste masti se mentin 20 de minute pe ten, apoi se indeparteaza cu ajutorul un tampon muiat in apa calduta.

    Harald W. Tietze spune ca miraculoasa Kombucha este folosita in SUA in tratamentul celor bolnavi de SIDA. In comunitatile de oameni bolnavi de sindromul imunodeficitar, bautura este considerata un adevarat miracol care „creste numarul de celule T din singe si sporeste greutatea cu pina la 5-7 kg".

     


    Ultima ora

    editorial

    Despre războaie. Fără pace

    Radu MEȘNIȚĂ

    Despre războaie. Fără pace

    Când lumea arde, e musai să se pieptene cineva.

    Filmuletul zilei

    opinii

    Ficţiuni cotidiene

    Ioan MILICĂ

    Ficţiuni cotidiene

    Prea ocupaţi cu devorarea duşmanilor de clasă, prea absorbiţi de scenarii, rezolvări posibile şi soluţii ipotetice, prea dependenţi de date tehnice menite să suplinească lipsa lor de legătură cu realitatea, aceste creaturi cu viaţă artificială dezvoltă şi procesează ficţiuni pe bandă rulantă.

    Mitan-ul

    Stelian DUMISTRĂCEL

    Mitan-ul

    Mai întâi, câteva provocări pentru diferite categorii de cititori; a) pentru cei care încă nu au întâlnit cuvântul din titlu: ce cred că ar putea însemna?; b) pentru ceilalţi, b1) de unde s-a ivit oare el într-un anumit limbaj funcţional de astăzi?; b2) ce asemănări există între mitan şi repriză?

    Moarte pe cer, deznădejde pe pământ

    Emil STRATAN

    Moarte pe cer, deznădejde pe pământ

    Rândurile acestea îi vor irita pe toţi cei care cultivă relaţia cu Rusia şi mai ales pe tinerii kgb-işti aflaţi astăzi la putere.

    Propunerea redactorului sef

    Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

    Toni HRITAC

    Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

    De ce n-ar lucra Hrebenciuc şi în interesul Iaşului?

    Caricatura zilei

    Johannis, candidatul PNL la Presedintie

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Soselele iesene sunt pline de soferi vitezomani. De ce?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.