Malinul, copacul mirositor

vineri, 29 iunie 2007, 17:05
1 MIN
 Malinul, copacul mirositor

Cintat de poeti si cautat de indragostiti, malinul, Padus avium, este un arbore care, atunci cind este inflorit, in jurul lui raspindeste o aroma specifica frumos mirositoare. Traieste in jur de 80 de ani si poate fi gasit atit in Europa cit si in Asia.

Este usor de recunoscut datorita florilor albe, grupate in inflorescente asemanatoare salcimului si cu un miros placut si patrunzator. Aceste flori ofera albinelor polen si nectar, fiind vizitat de acestea in perioada de inflorire.

De la malin se pot utiliza fructele care se consuma in sucuri sau transformate in paste, sau proaspete. Scoarta se utilizeaza datorita proprietatilor diuretice – creste volumul de urina eliminat. De asemenea mareste sudoratia si diminueaza excitatia nervoasa la nivelul stomacului si cailor renale, adica ajuta la eliminarea durerilor de stomac si renale.

In Antichitate decoctul din scoarta de malin era utilizat in tratamentul reumatismului, artritei, colicilor gastrice sau renale. Si astazi malinul are aceleasi intrebuintari terapeutice, de obicei fiind utilizat si in amestec cu alte plante.

Malinul este apreciat si ca arbore ornamental fiind cultivat in gradini si parcuri datorita formei coaoranei dar si florilor puternic aromate.
Frunzele malinului au proprietati tinctoriale. Utilizate proaspete vopsesc fibrele naturale in toate nuantele de galben.

Comentarii