Plantele medicinale din aprilie: ruscuta de primavara

Subtitlu

vineri, 10 aprilie 2009, 17:07
2 MIN
 Plantele medicinale din aprilie: ruscuta de primavara

In preajma sarbatorilor pascale, o floare mare, galbena si frumoasa, cu diametrul de 5-8 cm, apare in gradini sau pe cimpuri. Ruscuta de primavara, Adonis vernalis, este una dintre florile medicinale care se cultiva si pentru frumusetea ei chiar in balcoane si apartamente. Inflorind in perioada Pastelui, este numita si Floarea Pastelui.

Legendele spun ca lacrimile cazute din ochii lui Iisus rastignit pe cruce s-au transformat in aceste flori frumoase galbene. Astfel ca din aprilie si pina in mai poate fi admirata deoarece acum infloreste. Dar, ruscuta de primavara este recoltata, cind este inflorita, si pentru proprietatile sale cardiotonice. Planta, cunoscuta din cele mai vechi timpuri, era considerata remediu contra migrenelor.

Partea aeriana se usuca in locuri aerisite si uscate asezata in straturi subtiri. Produsul vegetal obtinut are gust amar si contine trei principii active importante in tratamentul tahicardiilor, extrasistolelor de natura nervoasa, hipertensiune arteriala si tulburari neuro-vegetative: saponozide, heterozide cardiotonice si flavonoide. Actiunea acestei plante este de scurta durata fiind administrata la indicatia specialistului.

In stare proaspata dar si uscata este usor toxica insa prin fierbere isi pierde toxicitatea. Uscarea plantei trebuie facutra repede in incaperi bine aerisite sau uscatorii care sa nu depaseasca temperatura de 55-60 grade C.

De asemenea, ruscuta de primavara este utilizata si de medicna veterinara pentru tratarea animalelor suferinde de insuficienta cardiaca subacute si cronice.

Inmultirea plantei se poate face prin seminte sau prin despartirea tufelor fiind si specie vizitata de albine, fiind printre primele plante care dau primavara polen si nectar insectelor. Trebuie mentionat aici si faptul ca planta se va utiliza numai cu avizul specialistului in domeniu deoarece nerespectarea dozelor prescrise poate da efecte nedorite: fenomenele de aritmie si oprirea inimi in diastola.

Comentarii