Rosiile ne ajuta sa slabim

vineri, 15 august 2008, 18:13
2 MIN
 Rosiile ne ajuta sa slabim

Cunoscute si denumirea de rosii, tomate sau patlagele, Solanum lycopersicum, sint originare din Peru. Ele au fost cultivate inca din timpul aztecilor. Aduse de conchistadori in Europa, la inceput au fost cultivate drept plante ornamentale datorita fructelor mici, cit ciresele apoi in scop medicinal.

Ce contin patlagele rosii

Tomatele contin 80% apa, 2% protide, 3% hidrati de carbon, fier, fosfor, sodiu, potasiu, vitamina A, vitamina C, vitamina K si E, acid citric, melic, pectic, oxelati, magneziu, zinc, cupru, nichel, cobalt, brom, iod.

Carotenoidul licopina, care ii confera culoarea rosie, este un antioxidant foarte eficient care protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi. Datorita acestei actiuni rosiile sint utilizate in curele de dezintoxicare dar si ca reconstituenti.

Valoarea energetica este 16 kcal al 100 g. Din 100 g de rosii proaspete un om adult poate sa isi incarce 33% din necesarul de vitamina C, 8% din B1, 5% din acidul folic si 13% din vitamina A. Valoarea nutritiva scazuta recomanda rosii in orice fel de cura de slabire si in obezitate.

Rosiile sint recomandate in afectiunile gastrice insotite de hipoaciditate si atonie gastrica, ele au proprietatea de a stimula secretia gastrica si pancreatita.

Au proprietati laxative, diuretice, sint utile in azotemie si litiaza urica. Sint contraindicate in litiaza oxalica. Rosiile si sucul de rosii sint folosite in afectiunile vasculare insotite de tromboze si ateroscleroza.

Rosiile si sucul de rosii sint un alcalinizant al singelui prea acid. Curele cu suc de rosii si suc de telina in cantitati egale, facute timp de o luna de zile cite trei pahare pe zi, au efect de reconstituent.

Cosmetica naturala utilizeaza rosiile drept lotiune de curatat tenul gras cu comedoane, dar si in intretinerea, revitalizarea si vitaminizarea tenului normal si uscat. De asemenea are efecte bune in tratarea iritatiilor produse de detergenti la nivelul miinilor.

In acnee se recomanda cure de 3-4 saptamini de aplicatii de masti din fructe zdrobite, mentinute 20 minute.

Pentru intepaturi de insecte frunzele rosiilor sint numai bune. Se freaca locula fectat cu o frunza zdrobita timp de citeva minute. De asemenea frunzele de rosii insiruite pe ata si puse in fata geamurilor alunga tintarii si mustele.

Patlagelele vinete

Vinetele, Solenum melongena, provin din India, China si Birmania de unde au fost aduse abia in secolul al XV-lea. Ele contin 6% hidrati de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, mangan, zinc, cupru, iod, vitamina A, vitaminele B1, B2, vitamina C. Valoarea energetica este de 27 kcal la 100g.

Nu sint recomandate in afectiunile gastrice si intestinale dar sint eficiente in afectiuni cardiovasculare, renale, hepatice, diabet, guta.
Frunzele se folosesc, extern, sub forma de cataplasma in abcese, arsuri, hemoragii.

Comentarii