Sa ne protejam de raceala cu tincturi

vineri, 04 aprilie 2008, 17:25
1 MIN
 Sa ne protejam de raceala cu tincturi

Ploua si este frig pentru sfirsitul lunii martie. Racelile specifice vremii pot fi evitate cu un regim sanatos de viata si ajutindu-ne de tot ceea ce natura ne pune la dispozitie. Tincturile sint cele care acumuleaza tot ceea ce este bun intr-o planta.

Tinctura de macese este recomandata pentru raceli, dar avind un efect sedativ se pot consuma si 2-3 picaturi inainte de culcare. Se obtine din 500 g pulpa de macese proaspete si 500 g zahar nerafinat. Se amesteca bine si se pune 5-6 zile la macerat pina lasa un suc rosu. Se adauga o jumatate de litru de alcool de 70o. Se acopera bine si se mai lasa 2-3 zile apoi se filtreaza si se trece lichidul astfel obtinut in sticle inchise la culoare.

Tinctura de usturoi: la 250 ml alcool de 60o se adauga 50 g usturoi maruntit. Timp de 10 zile se agita in fiecare zi de mai multe ori apoi se stre-coara si se stoarce maceratul. Este recomandat ca: antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antireumatismal. Se administreaza cite 20-30 picaturi de doua ori pe zi.

Planta asemanatoare usturoiului cultivat dar cu dimensiuni mai mari, usturoiul salbatic, Allium sativum, este o planta perena fiind originara din Orientul Apropiat si coasta Marii Mediteraneene. Contine aceleasi substante ca si usturoiul cultivat avind si aceleasi intrebuintari in medicina umana. In alimentatie se consuma in stare verde, primavara devreme in salate sau ca adaosuri condimentale.

Comentarii