Sapte moduri de pastrare a darurilor stupului

vineri, 19 iunie 2009, 20:06
3 MIN
 Sapte moduri de pastrare a darurilor stupului

Consumarea in stare proaspata a produselor apicole, direct de la "gura" stupului, face din aceste alimente-medicamente un izvor de sanatate. Pentru a intelege mai bine cit de valoroase sint produsele albinelor iata citeva preparate ale medicinei populare care se constituie in alimente dietetice dar si leacuri de cea mai autentica valoare.

De asemenea puteti afla si cum se pot pastra vreme mai lunga unele din "recoltele" stupului astfel incit acestea sa isi pastreze calitatile cit mai multa vreme. Unele sint sub forma de amestecuri cu miere altele sint pur si simplu pastrate in miere.

Fagurii de miere

Sint indicati in combaterea bolilor de plamini, a aparatului respirator, impotriva racelilor si starilor gripale, in intoxicatii alcoolice. Consumarea in fiecare dimineata  a unei bucatele de fagure previne bolile specifice toamnei si mai ales ale iernii. Fagurii se pot pastra in borcane. Se pun bucatile de fagure in aceste recipiente si apoi se acopera cu miere de albine. Borcanele se sigileaza si apoi vor fi pastrate la loc intunecos si racoros.

Capacele de faguri

Datorita continutului de propolis capacelele de fagure cresc capacitatea de aparare a organismului. Sint recomandate in unele afectiuni digestive. Capacelele de fagure pot fi pastrati vreme mai indelungata daca sint pusi in borcane curate de sticla sau ceramica smaltuita, umplute pe trei sferturi apoi adaugata miere de albine pentru a ocupa restul spatiului. Se sigileaza apoi se introduc la frigider sau in loc intunecos si racoros.

Fagurele cu pastura

Amestecul de produse apicole se obtine astfel: se aleg bucati de fagure si bucatele de pastura proaspata si curata apoi se pun in borcane si se toarna miere deasupra. Se inchid borcanele ermetic si se pastreaza la frigider aproximativ o zi. Amestecul este utilizat in afectiunile sistemului nervos. Este recomandat in astenii, insuficiente ale glandelor, tulburari de crestere la copii.

Apa de propolis

Din 50 g de propolis si 100 ml apa de izvor, puse la macerat intr-un vas de sticla sau de ceramica se obtine apa de propolis. Vasul trebuie ermetic inchis, agitat de 3-4 ori pe zi. Se poate folosi dupa 4 ore de la preparare si are termen de valabilitate timp de patru zile tinut la frigider. Este un preparat folosit in boli infectioase sau alergii.

Polenul se consuma mai ales proaspat

Practic polenul este un aliment care nu se pastreaza. El trebuie consumat proaspat. Uscat, polenul isi pierde pina la 90 % din proprietatile lui terapeutice. Polenul proaspat da rezultate exceptionale in tratamentul asteniilor, insuficientelor endocrine. Este recomandat in tulburarile de crestere la copii, boli hepatice, renale etc.

Pasta de polen si capacele de fagure

Se scoate de la un fagure capacelele si se pun intr-un vas. In alt vas se scurge si mierea. Apoi in borcane curate se pun capacele de fagure – o treime, polen proaspat – o treime si miere de albine – o treime. Pasta se poate consuma imediat fiind utila mai ales adultilor in perioadele de efort fizic sau intelectual, tratamentul dureaza o luna iar dozele sint de una pina la trei lingurite pe zi.

Acestea sint numai citeva dintre remediile – alimente ale stupului. Respectate si folosite asa cum se cuvine, leacurile albinelor fac adevarate minuni in remedierea sau tratarea unor boli. (Sandu MARIN)

Comentarii