Sase sfaturi utile pentru gemurile si dulceturile de vara

vineri, 22 august 2008, 16:31
2 MIN
 Sase sfaturi utile pentru gemurile si dulceturile de vara

O data cu luna august incep si pregatirile pentru conservele de toamna. In primul rind gemurile de prune, mere sau pere, peltelele, apoi salatele in otet sau muraturile.

Daca muraturile mai au un pic de asteptat, acum fiecare gospodina rezumindu-se mai mult la muraturi de vara, cele care se consuma imediat, pentru dulceturile si gemurile din fructe nu mai este de asteptat. Insa pentru a avea conserve foarte bune iata de ce se tine seama atunci cind sint facute:

* Spalati foarte bine fructele inainte de a le folosi pentru a indeparta nu numai praful dar si chimicalele utilizate impotriva daunatorilor.

* Daca dorim sa pastram fructele zemoase si intregi in dulceturi atunci se va proceda astfel: se pun fructele in cratita, deasupra zaharul si se lasa pina ce acestea au lasat zeama. Apoi se dau pe foc sa fiarba la foc mic. Cind a dat primul clocot se ia vasul deoparte si se acopera cu un servet de in curat si umed. Se lasa zece minute apoi se pune din nou dulceata la fiert. Operatia se repeta de inca doua ori.

* Gemul de prune este mai bun daca veti pune la fiert si nuci proaspete si curatate de pielita amara precum si o parte din simburii fructelor.

* Fructele de padure se pot pastra fara a utiliza fierberea daca veti folosi miere de albine. Acestea de pun in borcane peste care se adauga miere de albine. Borcanele se vor pastra la loc uscat si rece.

* Salatale cu otet se pastreaza mai bine daca veti opari legumele inainte de a fi puse in borcane.

* Folositi numai otet din vin de 9 grade.

Comentarii