Sfaturi ayurvedice pentru o iarna linistita

Subtitlu

vineri, 12 ianuarie 2007, 17:07
1 MIN
 Sfaturi ayurvedice pentru o iarna linistita

Este foarte bine sa stim ce alimente recomanda si medicina traditionala indiana Ayurveda, numita si stiinta vietii, pe timp de iarna. Astfel in acest anotimp este foarte bine sa avem o alimentatie uleioasa. Legumele indicate iarna sint ciupercile, soia, fasolea alba, cartofii, mazarea, ceapa si spanacul. Apoi radacinoasele precum sfecla rosie, pastirnacul si morcovii nu trebuie sa lipseasca din dieta iernii.

Ca fructe pot fi consumate mere, citrice dar si alte fructe exotice precum banane coapte, papaya si rodii.

Apoi alimentele uscate ciuperci, radacinoase, musli, chiar si fructele uscate, pot fi mincate numai combinate cu unt, smintina, ulei si nuci.

Condimentele utilizate iarna sint cele care ne ajuta sa luptam cu frigul dar si cu afectiunile specifice iernii: usturoi, roscove, seminte de oregano, nucsoara, scortisoara, foi de dafin sau piper negru.

Pentru a ajuta organismul sa mentina cele trei umori (vata, pitta, kapfa) in echilibru Ayurveda spune ca dimineata mierea cu piper negru nu trebuie sa lipseasca.

De asemenea iarna trebuie evitate bauturile reci si gheata precum si mincarurile acre. Iar consumarea in fiecare dimineata a unui catel de usturoi cu putina apa calduta confera corpului caldura si mentine nivelul echilibrat al zaharului din organism.

Ceaiul de ghimbir si laptele cu boabe de piper negru cresc imediat caldura din corp. In caz de raceala si de tuse se poate adauga in ceaiul de ghimbir o lingurita de seminte de roscove.

Comentarii