Smochina este un revigorant de exceptie pentru organismul uman

vineri, 20 februarie 2009, 17:45
2 MIN
 Smochina este un revigorant de exceptie pentru organismul uman

Smochinul, un arbust de talie mica, era cultivat de populatiile Arabiei de Sud. A migrat incet spre Europa astazi fiind ameliorat si la noi in tara mai ales in sudul tarii. Este un arbust cu longevitate mare si rodeste timp indelungat, aproximativ 70 de ani.

Alaturi de migdale, alune si stafide, smochinele fac parte din cei "patru cersetori". Aceste plante au fost numite asa datorita faptului ca patru ordine religioase crestine primeau ca ofranda numai aceste fructe.

De la smochin se folosesc fructele in alimentatie sub forma uscata sau in gemuri si dulceturi. Mladitele tinere, fructele, sucul din mladite si frunzele sint utilizate in bioterapie.

Ce contin fructele smochinului

Smochinele sint bogate in protide, hidrati de carbon pina la 61%, potasiu, calciu, sodiu, fier, magneziu si brom. De asemenea au aproape toate vitaminele fiind un aliment extraordinar de bine tolerat de organism.

Avind atitea substante active necesare functionarii organismului, smochjinele sint recomandate sportivilor, adolcescentilor si copiilor, convalescentilor, femeilor gravide si batrinilor.

Datorita principiilor active continute in fructe, acestea au actiune hemostatica locala, relaxeaza tesuturile, ajuta la usurarea tranzitului intestinal, favorizeaza eliminarea unei cantitati mai mare de urina. De asemenea tonifica organismul si accelereaza colectarea puroiului la furuncule si abcese.

Bioterapie cu smochine

Sub forma de decoct din fructe smochinele pot fi utilizate in tratamentul bronsitelor, guturaiului, traheite, laringitelor si stari febrile.

Dulceata si compotul din fructe este un remediu excelent contra constipatiilor.

Sucul din fructe este un tonifiant foarte bun pentru bebelusi.

Infuzia din fructe proaspete sau uscate este un adjuvant in tratamentul tusei si in tulburari circulatorii.

Decoctul din ramuri tinere ajuta la marirea cantitatii de urina eliminata si in cazul constipatiei.

Siropul preparat din fructe este un remediu bun in stari febrile dar si cu efect emolient in cazul bronsitelor cronice.

Cataplasmele din smochine fierte in apa sau lapte ajuta la maturarea abceselor si furunculelor si in tratarea arsurilor.

Bataturile sau negii pot fi eliminati usor cu sucul albicios care se scurge din ramurile tinere.

Inflamatiile gingiilor beneficiaza de efectele benefice ale smochinului prin decoctul de mladite tinere.

Comentarii