Un aliment-medicament al livezilor noastre: marul

Subtitlu

vineri, 15 decembrie 2006, 15:24
2 MIN
 Un aliment-medicament al livezilor noastre: marul

Cine nu cunoaste acest fruct? Este atit de banal incit nici nu-i mai dam importanta. Si totusi acest aliment-medicament este apreciat din cele mai vechi timpuri, incit ne incita si astazi. Un mar mincat in fiecare zi tine doctorul departe spune un proverb englez si, se pare, este adevarat.

De la mar se folosesc florile, frunzele si scoarta care au proprietati antiinflamatorii si dezinfectante si fructele ca aliment sau ca medicament. Acest fruct este bogat in saruri, vitamine, diferiti acizi liberi si combinati, zaharuri si celuloza etc.

Calitatile constituentilor sai dau marului proprietati terapeutice. De aceea este recomandat in astenie fizica si intelectuala, surmenaj, covalescenta, sarcina, demineralizarea organismului, obezitate, tratarea riiei etc. Marul proaspat este permis diabeticilor dar cel uscat este contraindicat pentru cei care sufera de aceasta afectiune.

Contra racelilor si al altor afectiuni

In gripa indelungata se face o cura de mere timp de doua-trei zile, adica se consuma in fiecare zi un kilogram de mere fara a minca altceva.

Pentru reumatism sau pentru guta se prepara o infuzie din pudra de coaja de mar: o lingura la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute si se beau cinci cesti pe zi.

Infuzia de flori de mar este un foarte bun calmant al tusei.

In bronsita, raceli, tuse, reumatism se poate folosi urmatoarea reteta: se lasa 12 ore la macerat 10 linguri de pulbere de coaja de mar in 1,5 l apa rece, intr-un vas acoperit. Se beau apoi trei cani pe zi.

Doua-trei mere coapte pe zi stimuleaza functiile creierului prin cresterea continutului de fosfor.

Pentru tratarea inflamatiilor si durerilor de splina se fac aplicatii dintr-un amestec de tarite de griu umezite cu un decoct concentrat si cald de mere.
Nu trebuie uitat si otetul de mere care se foloseste in diverse afectiuni.

Comentarii