Vedeta lunii mai, salcimul

vineri, 11 mai 2007, 18:27
2 MIN
 Vedeta lunii mai, salcimul

Luna mai este perioada optima pentru recoltarea urmatoarelor plante: vinarita (partea aeriana), lacramioare (flori si frunze), volbura (partea aeriana), frasin (frunze), urzica moarta alba (flori si partea aeriana), musetel (inflorescente), patlagina (frunze), plaminarica (frunze), soc (flori), tataneasa (partea aeriana), papadie (frunze, radacini), podbal (frunze), salcim (flori), dud (frunze). Vedetele acestei saptamini sint florile de salcim.

Salcimul galben japonez este un arbore ornamental cultivat in tara noastra. Bobocii florali contin 15-20% rutozid, robinina, glicozid, ulei esential, vitamine, saruri minerale. In medicina traditionala chineza este considerat una din cele 50 de specii fundamentale utilizate in tratamentul tumorilor maligne.

Infuzia din flori de salcim se prepara din doua lingurite de flori la 200 ml apa; se beau 2-3 cani pe zi. Este recomandata in tratamentul colicilor abdominale, gastritei hiperacide, pirozisului. Calmeaza durerile care se manifesta dupa masa si se recomanda in cure de lunga durata, deoarece nu prezinta fenomene adverse si nici pericol de intoxicatii.

Mierea de salcim are actiune antiseptica si de calmare a tusei. Este recomandata de asemenea pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare, digestive sau respiratorii pentru actiunea vasodilatatoare, antispastica si usor sedativa.

Dudul este bun pentru hipertensiune

Frunzele de dud au actiune diuretica, hipoglicemianta, alcalinizanta fiind recomandate in tratamentul gastritelor hiperacide. Sint folosite sub forma de infuzie sau tinctura. Pentru actiunea diuretica sint recomandate pacientilor cu hipertensiune, edeme. In amestec cu brusture si teci de fasole, in parti egale, sint recomandate pentru actiunea puternic hipoglicemianta si diuretica. Se prepara cu decoct scurt (5 minute), dintr-o lingura amestec la 200 ml apa si se beau 2-3 cani pe zi.

* in tratamentul gastritei hiperacide se foloseste infuzia din frunze de dud si flori de salcim, in parti egale si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mese.

* infuzia din frunze de dud este recomandata in tratamentul aftelor, stomatitei, anginei – gargara de citeva ori pe zi.

Frunzele de mai pentru diabet

In tratamentul diabetului sint recomandate urmatoarele infuzii:

* frunze de afin – 40 g, frunze de dud – 20 g, frunze de nuc – 10 g, frunze de urzica – 10 g, teci de fasole – 20 g. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la 200 ml apa. Se beau doua cani pe zi, timp de 7 zile. Se face pauza 3 zile, se reia tratamentul inca 7 zile iar curele se pot repeta de 5 ori pe an.

* frunze de dud – 20 g, frunze de afin – 40 g, frunze de mesteacan – 20 g, radacina de papadie – 25 g, fructe de anason – 5 g. Se prepara un decoct scurt (5 minute), dintr-o lingura amestec la 200 ml apa din care se beau 2-3 cani pe zi, in cure de 7 zile pe luna.

Comentarii