De ce sa mergem la vot!?

vineri, 05 iunie 2009, 17:42
5 MIN
 De ce sa mergem la vot!?

Ideea acestui articol mi-a venit cind mi-am amintit de o inscriptie de pe zidul unui bloc din Iasi (pe soseaua Nationala, aproape de Podu Ros): "VOTUL ESTE UN FURT". Am stat si m-am intrebat ce naiba o fi (fost) in capul aceluia care a scris aceasta afirmatie pe zidul respectiv?! Parca e de sorginte marxist-leninista. Pare o idee similara cu aceea cum ca proprietatea este (un) furt. De ce spun asta: intimplarea face ca pe alta cladire (chiar din Podu Ros – cea cu sediul PNL si restaurantul Barbarossa) am vazut pe peretele inspre oficiul postal si ING Bank o inscriptie ce pare a fi din "bagajul" aceluiasi scriitor pe pereti: "CAPITALISMUL UCIDE, JEFUIESTE, DEZUMANIZEAZA"! In dreptul inscriptiei: simbolul anarhistilor, majuscula A intr-un cerc (dupa unii, simbolul ar fi transpunerea maximei lui Pierre Joseph Proudhon "Anarhia este ordine"). Nu pot sa nu ne urez cu aceasta ocazie: Bine-am sosit in Occident! Pentru ca, nu-i asa, incepem sa avem si noi tot ce exista in Vest: anarhisti anticapitalisti, anarhisti anti-NATO, neocomunisti de factura "europeana", parade gay, demonstratii anti-gay, neolegionari etc. etc.

Dupa acest mic excurs, sa revin la chestiune: care va sa zica, pina acum aproape ca n-au fost alegeri in Romania dupa care sa nu se fi vehiculat macar ideea de frauda electorala, de voturi "furate". Dar iata ca scriitorul de pereti ne provoaca declarind votul in sine un furt! Poate ar fi interesant de cercetat ce teorie anarhista mai sta si in spatele acestei afirmatii, dar acum si aici ma rezum la a face haz de necaz chemind pe toti iesenii sa iasa miine la fur…, pardon, la vot!

Acum, serios, veti merge miine la vot? Dupa toate estimarile (si temerile), participarea la vot de miine va fi una mica, depasirea pragului de 30% putind fi considerata deja un rezultat pozitiv! Personal, mi-e teama ca nu se va prezenta la urne 30% din electorat.

Conform unui sondaj din aprilie, 35% dintre romani s-ar fi declarat decisi sa voteze, iar 19% ar fi fost deja siguri ca nu vor vota.

Conform celui mai recent sondaj INSOMAR, dat publicitatii lunea aceasta, nu mai putin de 50% dintre cei chestionati si-ar fi aratat intentia de-a vota. Mai sa fie! Pai, daca s-ar intimpla asta, cred ca Romania ar avea sanse la un meritoriu loc 3, dupa Belgia si Grecia sau Grecia si Belgia, tari UE in care votul este obligatoriu… Ceva imi spune ca asta nu se va intimpla, iar cifra aceasta de 50% participare la vot imi mai da si senzatia ca nici celelalte procente nu par a fi tocmai credibile (PD-L si PSD ^ PC la egalitate, 31%; PNL – 20,2%, UDMR – 6,8; PRM – 5,9; EBA – 3,9).

De ales vor fi de ales 33 de europarlamentari romani care urmeaza sa li se alature altor 703 de europarlamentari din celelalte tari membre. Bun.

Si acum repet intrebarea: de ce sa mergem la vot? Pentru ca, nu-i asa, chiar campania aceasta, pe care am numit-o anemica in articolul meu de saptamina trecuta, mai degraba a avut darul de-a demobiliza electoratul decit sa-l fi conectat la evenimentul primei participari a Romaniei alaturi de toate celelalte tari membre ale UE la alegerile pentru Parlamentul European! Totusi, eu unul am convingerea ca este de datoria noastra de cetateni in sfirsit europeni cu acte in regula sa luam asupra noastra "deranjul" si sa mergem la urne. Asta cu atit mai mult cu cit pentru P.E. votam liste nationale ale partidelor politice inscrise in cursa, astfel ca dispare pina si "scuza" de-a fi intr-un weekend prelungit la munte ori la mare (a doua zi de Rusalii e de anul acesta sarbatoare legala!): se poate, deci, vota oriunde in tara!

Iata, acum, 10 (zece) argumente de-a merge la vot:

1. Banal, dar fundamental: democratia se bazeaza (si) pe libertatea, respectiv dreptul de-a alege (si de-a fi ales). Am mai spus-o, pentru mine cetateni sint doar aceia care fac uz de acest drept – restul nu reprezinta decit populatie (si-ar face bine nonvotantii sa nu se mai plinga nici de cei care-i reprezinta si pe ei, de politicienii alesi, adica, nici de starea drumurilor, nici de starea natiunii in general!…).

2. O prezenta mare la vot va insemna o confirmare a euro-optimismului oarecum generic al cetatenilor romani (care altfel n-ar ramine decit o chestie declarativa, lipsita de substanta – ca atitea alte forme fara fond de pe la noi…).

3. O prezenta mare la vot poate plasa Romania pe un loc onorabil intre statele membre ale UE (unde indeobste ocupa unul din ultimele locuri in mai toate cele…).

4. O prezenta mare la vot creste reprezentativitatea si legitimitatea europarlamentarilor romani.

5. O prezenta mare la vot ii responsabilizeaza sau, ma rog, ar trebui sa-i responsabilizeze in plus pe europarlamentarii romani!

6. O prezenta mare la vot pare-se ca nu-i intocmai pe placul anumitor partide. Hai sa le facem in ciuda si sa mergem la vot!

7. Ca un corolar la punctul 7, o prezenta mare la vot ne-ar arata adevarata marime, respectiv reprezentativitate a tuturor partidelor din Romania care participa la aceste alegeri.

8. Corolarul 2: o prezenta mare la vot ar putea insemna inclusiv ratarea intrarii in Parlamentul European a PRM-ului, a lui Vadim, a lui Becali!

9. Un motiv in plus de-a merge la vot au toti anti-basescienii fundamentalisti: o prezenta mare la vot ar putea insemna neintrarea in P.E. si a Elenei Basescu…

10. In fine, cum saptamina asta PSD a impartit un ghid anti-frauda electorala cu 18 feluri in care se pot fura alegerile si, ca un facut, acelasi partid are, conform Cotidianului de vineri (Mirela Corlatan in articolul "PSD cumpara voturi cu 50 de lei bucata"), "un algoritm aproape militar de fraudare a votului de duminica prin cumpararea alegatorilor", mi-am amintit de sloganul din 2004: "Nu pot ei fura cit putem noi vota!". In concluzie, o prezenta mare la vot ar reduce semnificativ importanta voturilor cumparate!

Ma opresc aici cu motivele pentru care ar fi bine sa mergem cit mai multi cetateni la vot, constient de faptul ca ar trebui sa fiu multumit daca articolul meu "rupe" din rindul populatiei nonvotante fie si un singur om…

Comentarii