Fiara si poliglotul

duminică, 06 decembrie 2009, 22:50
3 MIN
 Fiara si poliglotul

Este evident ca miine, adica azi, daca ar fi sa anticipez putin cronologia (pentru cuvenita, desi cam ipocrita simultaneitate a scrisului cu trairea), apele se vor desparti de uscat, iar griul se va alege, univoc, de neghina. Si intr-un caz (alegerea, mult rivnita personal de prezidentiabil si exasperant indusa mediatic, fie vorba intre noi, mai ales in ultimele zile), si in celalalt (rateul, dat ca aproape sigur de oponenti si sceptici, cu rictusul inerent si luciul oracular de rigoare in priviri, pentru ca nimic de la o vreme nu se lasa pe plaiurile noastre insorite fara niscai fanatism). Victorie, asadar, sau esec (cincizeci la cincizeci, vorba actualului presedinte al Partidului Democrat), certitudinea se va distila astazi in egala masura, iar mastile (actorilor politici, cum le place dumnealor sa se dezmierde, har lingvisticii ca ne-a inzestrat cu eufemisme) vor cadea intr-un mod pe care il vad de pe acum inexorabil.

Caci Marian Lupu, in afara de calitatea grozav de seducatoare pentru orice spot, de mar al discordiei, a capatat din aprilie incoace, din revelatie in revelatie (conferinte de presa, aparitii pe micul ecran, declaratii, dar mai cu seama, mustind de atitea intelesuri, vizite ba in Rasarit, ba in Apus), si valoarea unei excelente hirtii de turnesol. E, fireste, un delict de gratuitate incercarea de a anticipa consecintele – chiar pe termen scurt – ale uneia sau celeilalte solutii pentru care va opta in ziua de 7 decembrie Parlamentul Republicii Moldova. Insa, retrospectiv, invataminte se vor putea trage, cred, berechet.

Sa luam deocamdata varianta esecului. Nu doar pentru ca pare mai probabila (macar ca Turcan se tot sumeteste s-o faca pe dizidentul in chingile PCRM, lasind impudic sa i se intrevada disponibilitatea unui vot in favoarea fostului tovaras de idei, „tradator si carierist", cum l-a taxat Tatucul), dar si fiindca este (bine: ar fi!) incomparabil mai senzationala. Cit prinos de adevar o avea? As raspunde printr-o digresiune cu tilc.
Marian Lupu ni s-a confesat acum nu demult, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca programul democratilor moldoveni ar coincide intr-o proportie de tocmai 95 la suta (!!!) cu programul PCRM. O sa ma mir cu portavocea PLDM, Constantin Tanase (citat in extenso, pentru caracterul principial si deci ireductibil al zeflemelei): „Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenta vietii pe Marte? Daca programele PD si PCRM coincid in proportie de 95%, de ce Lupu nu accepta propunerea comunistilor de a forma o coalitie de centru-stinga? E clar de ce: dupa cele intimplate, comunistii nu vor accepta niciodata candidatura lui Lupu la functia de presedinte. Deci, asta il preocupa pe Lupu – fotoliul prezidential ce poate fi obtinut doar in cadrul acestei Aliante. De aceea Lupu isi permite sa joace dur, sa atace, sa insinueze si chiar sa-i santajeze pe colegii din AIE. In aceeasi emisiune la TV7, el s-a laudat ca avut o reactie «dura» la declaratia premierului Vlad Filat vizavi de renuntarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre iesirea din CSI si a lui Iurie Colesnic despre Istoria Romanilor".

Nu e aici, insist, o pasagera umoare de editorialist (nici nu are cum sa fie in conditiile servitutii cu mot echidistant!), ci o sigura idiosincrazie exponentiala. Adica replica trebuie considerata in ponderea ei de comunicat oficial, la nivelul PLDM. Pe o treapta in jos a echivalentelor sta, imuna la iluzii, constiinta multiplelor riscuri de imagine pe care le comporta un prim-ministeriat intins pe toata durata mandatului. Pina si succesul (dar cine il garanteaza in conditii de criza economica si precaritate geopolitica?!) sastiseste, daramite iminentele masuri de austeritate si nu mai putin probabila uzura in razboiul intestin cu firtatii de coalitie. Aidoma fierului, gloria trebuie… reinvestita cit nu s-a demonetizat. Considerentul acesta strabate fara echivoc in citatul de mai sus si, in traducere pre limba calculului politic, nu poate insemna altceva decit unda verde (cu sintagma apropriata de PLDM in cele doua campanii electorale) anticipatelor din care Filat ar ie?i (mult mai) intarit.

Chiar daca o sa cada, ipoteza aceasta rimeaza aproape impecabil cu lipsa de consistenta a prezidentiabilului: produs de laborator, crescut departe de bataliile financiar-politice prin care au trecut capii PLD si PL. Carismaticul poliglot ar fi trebuit dublat chiar in noaptea aceasta de o fiara pragmatica…

Comentarii