Toaleta prezidentiala

marți, 08 iulie 2008, 19:36
5 MIN
 Toaleta prezidentiala

Dl. Simirad este inca un "animal politic" foarte greu de invins in alegeri. Filingul sau moldovinesc, magnetismul sau, utilizarea excesiva a mass-mediei amatoare de glumite si farafasticuri, viclenia sa autentic taraneasca, mimarea cinstei si a vredniciei, povestile sale scrise la ziar, umorul sau hitru si o bruma de cultura l-au ajutat sa patrunda foarte adinc in subconstientul colectiv al iesenilor, care-l vor uita cu greu, fie ca-l iubesc, fie ca nu. L-am regasit pe Conu’ Costica, dupa sejurul diplomatic cubanez, la care a fost mai mult sau mai putin fortat, mai plin de intelepciune, mai echilibrat, mai diplomat si, vazind cit bine poate face diplomatia, am regretat ca am refuzat-o acum doi ani, cind am fost propus ca reprezentant al Romaniei la OCDE.

Asadar, dl Simirad s-a intors precum unul dintre personajele lui Dostoievski, nu i-a placut gustul pensiei, si a cistigat relativ usor batalia pentru Consiliul Judetean, ajutindu-l, in trecere, si pe cel care l-a scos de la naftalina, dupa ce tot el il bagase acolo, sa cistige al doilea mandat. Fara acest ajutor, d-lui Nichita i-ar fi fost mult mai greu. A, ca au si inceput sa se certe, e deja in traditia locului. "Zimbrul Moldovei" a sunat din corn si si-a adunat plaiesii: Adascalitei, Dumitriu, Focsa (cel devenit celebru prin faptul ca a adormit in picioare la o sedinta a C.L. si s-a prabusit adormit, in hazul intregii asistente), Romeo Olteanu, plasat direct in coasta lui Nichita, nora, secretarele-cerber si altii.

Mari se pornira si se sfatuira si hotarira sa inceapa cu ce era mai important pentru judet, adica toaleta prezidentiala, unde marele nostru Presedinte nu incapea si care nu avea nici dus. Ii recomand o cabina de dus cu radio, sa-si poata asculta interviurile. In context, s-a remarcat ca nici biroul nu corespunde, nici mobilierul, nici masina, nici secretara… Iute ca fulgerul, (adica dupa aproape o luna) au aparut citiva mesteri mari, calfe si zidari, care au darimat tot, inclusiv peretele spre sala Comisiei economice, pe care dl. Presedinte o doreste anexata seraiurilor sale. Probabil aici se vor tine celebrele conferinte de presa zilnice (ora 12 trecute fix), la care Presedintele a ajuns sa le povesteasca ziaristilor cum isi spala el chilotii si ciorapii singur singurel.

Ba nici cladirea nu corespunde si se cauta alta. A RAJAC-ului e prea mica, desi e ochioasa si situata strategic linga Politia Judeteana si linga Curtea de Conturi, iar Regia s-ar putea muta la Stadion. Buna e, in schimb, Garnizoana militara, fost Palat domnesc, ar corespunde, tot mai pleaca baietii aia prin Afganistan, prin Irak, mai stii pe unde mai pleaca? Mai ramine, insa, si varianta unui sediu nou. De ce sa reparam Spitalul de Infectioase, daca putem construi, cu aceiasi bani, o noua cladire a C.J.?

Nu conteaza ca investitia de la Aeroport asteapta decizii majore, ca RAJAC-ul se privatizeaza, ca exista dead-line pentru citeva linii de finantare europeana pe 15 iulie si trebuie depuse proiecte, altfel se pierd banii, ca bugetul e tot mai subtire, ca spitalele se darima peste bolnavi etc., important este ca dl. presedinte sa aiba tot confortul, altfel se pot lua decizii pripite. Ultima de acest fel a fost scoaterea de pe traseele judetene de transport a companiilor care cistigasera licitatiile si introducerea pe ele a autobuzelor RATP, chit ca alea sint pentru transport local, iar companiile respective au investit sute de mii de euro pe autobuze si autocare de trei si patru stele.

Am spus eu ca dl. Simirad se intoarce precum omul lui Dostoievski: dupa ce a falimentat regia locala de transport public, refuzind sa-i mai aloce subventii din 1999, despartind-o in doua, alungindu-l pe foarte eficientul director Constantin Cuza si aducind plaiesi de-ai lui (Giubernea, ala ce juca Luke Stryke in timpul programului, asta cind nu semna contracte oneroase cu Bursa Moldovei, Girlea, juristul specializat in fond funciar, care avea o carte despre transportul in comun cu care umbla toata ziua prin regie) oameni care nu aveau nici o treaba cu transportul in comun, dar au reusit sa-l aduca in pragul falimentului, acum vrea sa salveze respectiva regie alocindu-i ilegal (exista deja o hotarire in instanta in acest sens) trasee exterioare adjudecate de altii prin licitatii publice.

Nu am vazut in campanie nici un program al actualui presedinte, el nu are nici o viziune despre dezvoltarea Iasului, turistii lasa murdar in urma, investitorii nu fac decit sa exploateze mina de lucru locala (care, in lipsa de investitori, s-a dus sa fie exploatata prin alte tari), nici nu stie bine ce patrimoniu si ce responsabilitati are C.J. Atita ne-a spus, ca el stie sa gestioneze saracia si ca dl. Dobre s-a imbogatit din materialele livrate la Citadin pe cind dl. Simirad era primar. Dar el ce boboci pazea? Si oamenii au fost multumiti, l-au votat, uitind in ce scandaluri a lasat el Primaria acum cinci ani si amintindu-si de anii buni cind in Iasi se construiau statui si piete. Va imaginati cite statui incap in judet? Sau cite iarmaroace pot fi modernizate? E de lucru pe cel putin opt ani.

Dar cea mai importanta ramine toaleta. Ea defineste, cum frumos spunea dl. Presedinte, personalitatea celui care o foloseste. Exista o legatura foarte strinsa intre toaleta si personalitate. De aceea e prioritara. Pina se termina de renovat, poti sa terorizezi oamenii din subordine cu teste psihologice. Ba poti sa te distrezi si sa le dai numere la toti, ceea ce-mi aminteste de Auschwitz. Dar asta mi se pare, totusi, prea mult. Nu le luati si amprentele? Functionarii publici sint si ei oameni, unii cu o pregatire si o experienta remarcabile, au suflete minunate, pentru ca toti oamenii sint frumosi. Nu poti sa-i tratezi in felul acesta, chiar de-ai fi tu trimisul judetului pe pamint.

Cu aceasta ocazie, cer in mod public ca fiecare demnitar sa nu poata ocupa functia pina nu are aprobarea unei comisii medicale, care sa-l declare apt din punct de vedere fizic si psihic. Puterea te poate imbolnavi. Grav. Ca si dorinta prea mare de putere. Oare nu avem si oameni relativ normali pentru a ne conduce? Oare sintem noi, intr-o majoritate suficienta, relativ normali pentru a-i putea identifica si alege?

Comentarii