Faceti loc, trece o roata de foc!

duminică, 09 martie 2008, 16:54
3 MIN
 Faceti loc, trece o roata de foc!

* Frati crestini ortodocsi, am intrat in Postul Pastelui. Acum e momentul ca Guvernul sa anunte importante scaderi de preturi la carne si preparatele din carne. Pina la intrarea in post, romanii n-au mincat carne pe motiv de bani; in post nu vor consuma carne pe motiv de abtinere. Datina cu abtinerea de la placerile carnii e foarte usor de tinut mai tot anul de cetatenii cu venituri cel mult medii. Pe linga ea, intrarea in Postul Pastelui impune si alte ritualuri ancestrale. Unul dintre acestea (cintat si de grupul Semnal M in melodia "O roata de foc") cere ca tinerii sa adune din curtile satenilor roti vechi, nefolositoare, sa le unga cu pacura, sa le aprinda si sa le dea drumul de pe deal. Cu alte cuvinte, iata o datina frumoasa, care necesita de obicei – alt obicei din batrini! – interventia pompierilor. Pentru a va feri de meandrele neprevazutului, e mai bine sa invatati din greselile altora, dupa cum urmeaza:

* Roata unsa cu pacura si aprinsa, careia mai multi tineri din Focosei i-au dat drumul de pe dealul situat in apropierea localitatii de bastina, a nimerit peste un musuroi de cirtita care i-a schimbat putin directia. Nu cu mult, dar suficient pentru ca, de aseara, localitatea sa ramina mai sarmana cu 92 gaini, 47 curcani, 83 oi si berbeci, 2 porci, 814 babe si cu dom’ primar.

* Din curtile mai multor cetateni domiciliati prin diverse localitati ale patriei au disparut peste noapte mai multe roti de toate dimensiunile si marcile. Initial, s-a banuit ca rotile fusesera imprumutate de tinerii care tin anual datina. Cu toate acestea, investigatiile continua – mai ales ca multe dintre rotile furate au disparut impreuna cu limuzinele de lux sau jeep-urile care se sprijineau pe ele. Doi oameni ai legii chiar au surprins un necunoscut care urca dealul, in toiul noptii, impingind o roata de tractor. Cu siguranta, cei doi n-ar fi trebuit sa-i strige acestuia "Stai! Miinile sus!". Deoarece necunoscutul a ridicat miinile, conform somatiei, a scapat roata, care s-a rostogolit peste oamenii legii. La fata locului s-au mai gasit doar un chipiu, un fluier si un bulan rupt.

* Si peste agentul Coromasla Benone, care dirija circulatia intr-o intersectie, a trecut o roata de tractor. Nu din pricina datinei strabune, ci din cauza ca tractoristul Greuceanu Sabie a ramas in pana de cauciuc exact in virful dealului si a incercat sa remedieze defectiunea fara sa se asigure. Oricit s-au straduit satenii din localitatile invecinate, n-au reusit sa-l dezlipeasca de asfalt pe domnul agent – care, in rest, e sanatos.

* In alta ordine de idei, dup-atita frig si ceata, dupa Valentine’s Day, Dragobete si 1 Martie, au picat zbang-zbang! doua sarbatori legate de cifra 8: prima, 8 Martie, a femeii; a doua, sarbatoarea Sfintilor Mucenici, cind femeile au efectuat opturi la cuptor, cu miere si nuca pisata. Ambele au impus, desigur, sacrificiu material; daca pentru dumneavoastra, acesta a reprezentat sau nu supremul sacrificiu, aflati din testul de mai jos:

1) Ce ati oferit femeii iubite de 8 Martie?

a) Un minunat buchet de anemone, orhidee, tuberoze, magnolii si anusu-gainii.

b) Un minunat prilej de a va face scandal ca iar ati venit cherchelit acasa, unde i-ati daruit un asparagus furat din holul blocului;

c) Un minunat inca nimic, deoarece tineti calendarul pe stil vechi, asadar pentru dumneavoastra, de 8 martie a fost inca februarie.

2) Ce preparate traditionale ati consumat in cinstea Sfintilor Mucenici?

a) Dupa datina, sfintisori in forma de 8, insiropati cu miere si presarati cu nuca pisata, care v-au placut.

b) Dupa datina, 40 de pahare la sfert cu vin, care v-au deschis pofta.

c) Dupa meniu, ciorba cu perisoare si smintina, mujdei, otet, cartofi natur cu snitel pui, chifla x 4, placinta cu mere, halva, apa minerala, bere halba x 12, care v-au costat.

3) Cu ce ati ramas din salariu dupa cele doua sarbatori?

a) Cu o bogata gama de datorii la diversi cunoscuti.

b) Cu o bogata gama de sticle goale la jumatate, trei sferturi si litru, pe care le veti valorifica prin centrele de profil, obtinind astfel nesperate beneficii.

c) Cu o bogata gama de amintiri nepieritoare.

Adevarul este ca mai usor va vine dumneavoastra sa cautati in portofel si sa trageti singuri concluzii decit ne vine noua sa vi le oferim mura-n gura. Asadar, ginditi-va ca, de multe ori, conteaza doar amintirile placute; in cazul de fata, placuta amintire a salariului…

Comentarii