Generatia PROtest

joi, 17 martie 2011, 17:07
3 MIN
 Generatia PROtest

* S-o luam in ordine. Nu neaparat in cea a importantei, fiindca si importanta este ceva foarte relativ: pentru unii, e mai importanta scumpirea cartofilor decit valul seismic din Japonia si ii afecteaza mai mult lipsa berii la chioscul non-stop din colt decit situatia din Libia – ca sa nu mai amintim despre cei (sau, mai degraba, despre cele) pentru care divortul Oana / Pepe este mai important decit divortul Moni / Iri (sau invers), si ambele evenimente, luate la bucata, conteaza mult mai mult decit, sa zicem, criza mondiala. Deci, sa o luam in ordine: apropierea Lunii de Pamint (asa cum nu s-a mai intimplat de multa vreme – cam de la ultima Apocalipsa incoace, adica de acum vreo sase ani), cutremure devastatoare la japonezi, divortul lui Moni de Iri, tsunami si mai devastator decit seismele, eruptia vulcanului Kilauea, politicieni romani din toate partidele, explozii de reactoare la centralele nucleare, emisiuni de televiziune din ce in ce mai idioate, modificarea axei terestre, insule japoneze mutate cu metri, divort Oana de Pepe, replici ale cutremurului, incendii etc. Plus noi manifestatii de protest, din ce in ce mai multe (alaltaieri a fost mare miting, da’ incomparabil mai multa lume s-a strins la concertul AC/DC!). Sint semne ca Sfirsitul Lumii se apropie? Asta vrem sa stim acum: mai are rost sau nu sa ne gindim la, de exemplu, subiecte pentru textul de luni? Sau sa cautam destinatie de concediu, pentru la vara, de exemplu? Daca vine Sfirsitul Lumii taman acum, in week-end, sa ne prinda cu garda jos? Sau daca, pina la vara, in loc sa mergem noi la mare, vine marea la noi? Cine stie? Mai ales ca semne ale Apocalipsei ies mereu la iveala, inclusiv din gurile celor de la televizor!

* A propos de asta: ne uitam la emisiunea lui Mircea Badea doar cind, dintr-un motiv sau altul, incurcam butoanele de la telecomanda. E normal sa fie asa: de ce ne-am uita la ceva care nu ne place, ci ne enerveaza? Nu sintem masochisti! De ce ne-am incapatina sa mincam un fel care ne ingretoseaza ori ne cade greu la stomac, de ce ne-am chinui sa ascultam manele sau sa ne uitam la telenovele ori la filme indiene cu sirop, daca, la fel, nu ne plac? Dar pornisem de la tinarul spagatist Badea, care parca s-a razbunat pe noi: am dat peste el, dintr-o foarte regretabila greseala, taman la cea mai putin urmaribila editie: era, in reluare, aia, din ziua in care se daduse verdictul "Dan Voiculescu egal Felix egal turnator la Secu’", iar omul se zbuciuma, se dadea de ceasul mortii, ca sa-i spele imaginea publica mogulului sau. Va intereseaza sa aflati cam ce spunea? Ne pare rau, dar n-avem de gind sa va povestim: daca, in clipele in care cititi, tocmai stati la masa sau de-abia ati mincat?

* Ca tot am pomenit pe la inceput ceva despre marea manifestatie sindicalista de miercuri (am urmarit secvente si la Realitatea, si pe Antene, in direct, si pe multe alte posturi, in cadrul jurnalelor de stiri): cei care prezinta sau comenteaza ar cam trebui sa afle macar acum, ca tot e Postul Mare si s-a mai imprimavarat, ca acei oameni adunati acolo, sa protesteze in piata (sau in oricare alt loc le tuna lor), se numesc protestatari, nu protestanti – dupa cum am auzit spunindu-se de vreo trei ori. Daca, totusi, nu este o greseala, inseamna ca e o dovada de discriminare: ar fi trebuit sa se spuna ca, in piata, pe linga protestanti, se mai aflau si ortodocsi, catolici, evrei, musulmani, budisti etc. Astea fiind zise, va lasam sa va bucurati de sfirsitul saptaminii!

Comentarii