Alimentarea cu apa la voia intamplarii

luni, 02 februarie 2009, 21:24
3 MIN
 Alimentarea cu apa la voia intamplarii

Albert Tanase, purtator de cuvant in cadrul Apa Grup, a declarat ca avaria era de mica amploare si nu a necesitat sistarea furnizarii apei. "Nu este nevoie ca populatia sa faca rezerve de apa", a declarat reprezentantul societatii. Acesta a adaugat ca azi se poate inregistra, totusi, o diminuare a debitului ce va afecta mai ales persoanele care locuiesc la etajele superioare.

Pericolul ca botosanenii sa ramana iar fara apa menajera o perioada indelungata este reprezentat de faptul ca in zona Leorda, pe o portiune de 100 de metri, se inregistreaza alunecari de teren. Iar pe acea portiune trec cele trei conducte care alimenteaza cu apa cele doua municipii. Este vorba de o conducta aeriana cu diametrul de 1.200 de milimetri, care transporta apa bruta la statia de tratare de la Catamarasti, de una de 1000 de milimetri (care a cedat la Revelion) si alta de 500 de milimetri, care sunt ingropate si care transporta apa tratata la Bucecea catre rezervoarele de la Catamarasti.

In cazul in care magistrala de 1.000 de milimetri se sparge, cea de 500 de milimetri nu reuseste sa acopere necesarul celor doua municipii. Si la conducta de otel de 1.200 de milimetri se inregistreaza probleme din cauza alunecarilor de teren, aceasta deplasandu-se cu tot cu pilonul de sustinere 15 centimetri.

Probleme vechi de ani de zile

Societatea se confrunta cu aceasta situatie de ani de zile, insa pana acum nu s-a facut nimic pentru remedierea problemei, in programul ISPA prin care se modernizeaza cu bani europeni reteaua de transport a apei menajere nefiind inclusa nici macar inlocuirea unei singure magistrale.

"Daca conducta exterioara s-a deplasat cu 15 centimetri ganditi-va ca si in pamant celelalte doua conducte se deplaseaza la fel si inevitabil apar fisuri. Aceste probleme nu sunt noi. Suntem practic nevoiti in fiecare an sa carpim aceste conducte, dar in ultimul timp situatia acolo a devenit mai grava", a declarat Maricel Georgescu, directorul Apa Grup. Astfel ca singura solutie pentru ca Botosaniul sa nu mai riste sa ramane in orice clipa fara apa menajera este cel putin realizarea unei deviatii la cele trei conducte din zona cu probleme.

Solutie de cinci milioane de euro prezentata Guvernului

La sfarsitul saptamanii trecute, Prefectura, Consiliul Judetean (CJ) si Apa Grup au decis fundamentarea unui material care va fi trimis la Guvern, prin care se solicita cinci milioane de euro pentru realizarea unei deviatii de 1.300 de metri pentru toate cele trei conducte. "In mod evident acolo este o situatie de urgenta asemanatoare cu inundatiile de anul trecut, in raport cu care este necesara interventia de urgenta. Vom solicita Guvernului bani din acel fond care sta la dispozitia Executivului pentru astfel de situatii critice", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Chiar daca Guvernul va aproba alocarea fondurilor, situatia nu este pe deplin rezolvata, pentru ca una din conducte a depasit deja perioada optima de exploatare, iar celelalte sunt la limita. De exemplu, conducta subterana de 1.000 de milimetri este din beton si dateaza din 1975, iar maximul de utilizare a acesteia este de 36 de ani. Conducta subterana mai mica, facuta din acelasi material, a depasit deja termenul, fiind data in folosinta in 1970. Fiind din otel, magistrala aeriana nu poate fi exploatata mai mult de 24 de ani si a fost data in folosinta in anul 1987, potrivit datelor furnizate de Maricel Georgescu.

Niciun vinovat in cazul avariei de la Revelion

Ancheta interna pe care Apa Grup a initiat-o dupa ce botosanenii au ramas fara apa menajera de Revelion s-a incheiat fara stabilirea vreunui vinovat. Potrivit purtatorului de cuvant al societatii, Albert Tanase, avaria s-a produs in principal din cauza alunecarilor de teren din zona, iar factorul uman nu a contat.

Concluzia anchetei interne este in contradictie cu cea desfasurata de CJ, actionarul majoritar al Apa Grup. O comisie a CJ a stabilit ca avaria a fost cauzata de o manevra gresita la statia de tratare Bucecea, ce a dus la cresterea presiunii apei, la aceasta adaugandu-se deficientele in sistemul de aerisire a conductei, alunecarile de teren si gradul ridicat de uzura a conductei. Astfel ca, vinovati pentru aceste avarii au fost considerati seful statiei de tratare Bucecea si seful de sector apa-Bucecea.

Cu toate ca nu au fost gasiti vinovati de societate, cei doi responsabili risca totusi sanctiuni pe baza raportului de la CJ.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii