Barbati anchetati din cauza bolilor sexuale

luni, 10 septembrie 2012, 20:21
2 MIN
 Barbati anchetati din cauza bolilor sexuale

Directia de Sanatate Publica (DSP) se confrunta lunar cu sase-sapte noi cazuri de persoane cu boli prin transmitere sexuala, iar paleta de varsta a pacientilor merge de la mai putin de 20 de ani si pana la aproape 50 de ani. Dupa fiecare caz descoperit, epidemiologii DSP demareaza cercetari medicale pentru a se afla sursa infectarii, lucru care nu este tocmai facil de aflat, mai ales atunci cand printre victime se afla si oameni casatoriti. „Sunt trei-patru tineri sub 20 de ani, in ultimele trei luni, iar ceilalti sunt cu varste de pana la 40 si ceva de ani. Sunt care se mai ascund sa spuna sursa, cu cine au avut contact, mai ales cei casatoriti, insa cei care fac ancheta sunt specialisti", a spus medicul sef epidemiolog al DSP, Ecaterina Chihaia.

Conform legislatiei in vigoare, bolnavii de sifilis si gonoree sunt obligati sa se trateze la medic si sa declare persoanele cu care au avut contact sexual pentru a fi stabilita sursa de infectie. Refuzul de a se trata si, mai ales, molipsirea constienta a altor persoane se pedepsesc prin lege.

Numarul cazurilor inregistrate oficial se pastreaza constant peste cel inregistrat in Vestul tarii. Aceasta, insa, in conditiile in care cabinetele medicale private nu sunt obligate sa raporteze imbolnavirile, iar unii bolnavi aleg sa se trateze singuri cu medicamente recomandate de prieteni sau de diverse forumuri. Din pacate folosirea irationala a antibioticelor, dar si capacitatea uimitoare a bacteriei de a se adapta a dus, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la aparitia unei tulpini rezistente inclusiv la cefalosporine, ultima linie de tratament a bolii infectioase, H041. Aceasta a fost identificata pentru prima data in Japonia, anul trecut, iar apoi si in Marea Britanie, Suedia, Norvegia si Franta.

caseta

Infectia poate avea consecinte grave

Netratate corespunzator, cele doua afectiuni pot provoca septicemie si meningita gonococica, dar si infertilitate. Bebelusii infectati de mama in timpul nasterii naturale pot dezvolta si ei meningita gonococica, iar baieteii au un risc de 50% de a suferi o infectie oculara care duce la orbire.

Contractata in timpul sarcinii, gonoreea poate provoca avort spontan sau nastere prematura. La femei, aceasta infectie nu are simptome. Barbatilor le provoaca dureri si usturimi la urinat, precum si secretii uretrale purulente, mai ales dimineata. De multe ori, simptomele dispar dupa cateva zile si barbatul crede ca infectia a disparut, de fapt, ea devine cronica si mult mai greu de tratat.

Ca frecventa, gonoreea este in Romania a doua boala cu transmitere sexuala, dupa sifilis. La nivel mondial, in fiecare an apar 106 milioane de cazuri noi.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Comentarii