Hrana variata imposibil de asigurat in judet

duminică, 22 februarie 2009, 21:33
3 MIN
 Hrana variata imposibil de asigurat in judet

Potrivit nutritionistilor, o alimentatie sanatoasa consta in mese variate bazate pe verdeturi, branzeturi sau carne slaba, de peste sau vita. In magazinele alimentare din Botosani, verdeturile nu se prea gasesc, carnea este mai mult congelata si mai mult de pui. Carne de vita, de calitate, se gaseste doar la carmangerie, iar in oras sunt doar cateva astfel de unitati, de aceea oamenilor activi le este greu sa ajunga la ele, mai ales daca nu-si programeaza cumparaturile.

In ce priveste verdeturile, multe dintre acestea, vinetele de exemplu, sunt dificil de gasit chiar si in supermarketuri. Iar de rucola sau anghinare, legume cu specific mediteranean care au devenit o obisnuinta in alte orase, nici nu poate fi vorba. In plus, mezelurile nu sunt diversificate, iar cele de o calitate mai buna sunt foarte scumpe pentru botosaneni. De exemplu, un muschi afumat si fara prea multi aditivi ajunge la 50 de lei kilogramul.

Desi judetul Botosani ocupa locul doi pe tara la suprafata de luciu de apa, in magazine se gaseste mai ales peste congelat, pestele proaspat putand fi cumparat doar de la cele doua – trei pescarii din oras.

Odata cu migratia si cresterea accesului la informatii, multe persoane au optat pentru alimentatia mediteraneana. Astfel ca, si la Botosani, numeroase persoane au ales sa manance des paste. Importate din Italia, pastele sunt usor si rapid de preparat, oferind o incredibila varietate. In plus, sunt si sanatoase, deoarece contin glucide complexe, cu zaharuri lente. Acest lucru le confera calitatea de fi asimilate lent de organism si, deci, de a elibera treptat energie.

Din alimentele care se gasesc usor pe piata botosaneana se pot prepara simplu paste cu ton, in acest sens fiind nevoie de o conserva de ton, suc de rosii si paste fainoase. Timpul de preparare nu depaseste 15-20 de minute. La fel de simplu se prepara pastele cu costita afumata, branza sau legume.

Magazinele bio sunt o raritate la nivel national

Pentru cei care doresc sa manance cu adevarat sanatos, inca nu exista aceasta posibilitate. Produsele bio sunt ca si inexistente in magazinele din Botosani, iar cele de la tarani nu se pot numi ecologice.

Si evident ca nu exista nici magazine care sa comercializeze exclusiv produse biologice, de altfel destul de putine si la nivel national. Gheorghe Manole, director adjunct in cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), a explicat ca botosanenii fac o confuzie foarte mare intre ce inseamna produsul ecologic, natural, si cel necertificat, cumparat de la tarani.

Produsele certificate ecologic sunt atent verificate, in obtinerea lor nefiind utilizate ingrasaminte chimice, pesticide, aditivi alimentari sau tehnologii poluante. In plus, conditiile de igiena sunt la standarde europene. In cazul animalelor crescute ecologic pana si pajistea pe care se hranesc trebuie sa fie certificata ecologic.

Produsele "ecologice" de la colt de strada pot provoca boli

Ovidiu Airimitoaie, director adjunct in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), a declarat ca botosanenii care achizitioneaza produse de la tarani, fara niciun buletin de analiza sau control, isi asuma un risc major de a contracta toxiinfectii alimentare sau alte tipuri de boli. In lipsa certificatelor de calitate, nimeni nu poate fi sigur ca porcul dat spre comercializare nu a fost hranit cu gunoaie sau nu este bolnav de trichineloza.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, a explicat ca botosanenii care consuma oua, carne sau lactate necertificate pot contracta diverse boli, cele mai grave fiind antraxul, tuberculoza, bruceloza, salmoneloza, botulismul si trichineloza.

Pentru a evita aceste situatii, producatorii care comercializeaza produse in piete au fost obligati din acest an sa se inregistreze la DSVSA, urmand sa fie verificati periodic. Potrivit documentului,  produsele destinate vanzarii trebuie sa provina de la animale sanatoase care au toate actiunile sanitar-veterinare obligatorii efectuate, sa fie transportate si prezentate spre vanzare in ambalaje curate, neruginibile, usor de spalat si dezinfectat, sa ofere informatii privind numele producatorului, denumirea produsului, data obtinerii.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii