Morti scosi de rude din cimitir

luni, 11 aprilie 2011, 21:48
3 MIN
 Morti scosi de rude din cimitir

Transferul s-a facut fara niciun fel de aviz din partea autoritatilor, osemintele fiind plimbate circa trei kilometri pe ulitele satului. Ultimul caz a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, cand ramasitele a trei persoane au fost stramutate din cimitirul vechi in cimitirul nou infiintat anul trecut in spatele Bisericii "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul". Revoltat de cele intamplate, un satean a sunat la redactia "Monitorul" si a cerut interventia autoritatilor.

Desi localnicii stiu ce se intampla, majoritatea refuza sa vorbeasca. Cei care accepta dialogul sunt foarte putini si o fac numai sub protectia anonimatului, de teama sa nu intre in gura satului. "Cimitirul vechi e pe un deal spre Trusesti, iar drumul este de cele mai multe ori impracticabil. Cel mai greu e pentru varstnici, care nu reusesc sa urce costisa. Asa ca, cei care si-au ridicat case in satul nou, la iesirea spre Botosani, au vrut sa-si ia mortii in cimitirul nou, sa-i aiba mai aproape si sa poata aprinde oricand o lumanare la capataiul lor", a spus unul dintre sateni.

Ca mortii au fost mutati de ici colo o dovedesc cele sapte morminte stramutate. Decedati de mai bine de 30 sau 50 de ani, cand satul nou nici nu exista, Zoita, Maria si Vasile Leizeriuc, Elena si Gheorghe Danila odihnesc acum intr-un singur loc de veci din spatele bisericii. Stramutati au fost Vasile si Aristita Humelnicu, decedati in 2000 si respectiv 2004, dar si sotii Adriana si Gheorghe Tabrean. Cum s-a facut transferul, nimeni nu spune, nici macar cei care locuiesc langa cimitir. "Mergeti la parinte. El trebuie sa stie", spuneau localnicii.

Ieri insa, parintele Toma Burdulea, care slujeste in sat de mai multi ani, a sustinut ca totul s-ar fi facut cu aprobarea Protoieriei si a Mitropoliei. "S-a facut dupa randuiala bisericii. Nu puteam lasa ca sotia sa fie inmormantata in cimitirul din deal, iar sotul in cimitirul din vale", a spus parintele Burdulea.

Autoritatile dezmint aprobarea transferului

In ciuda asigurarilor ca totul s-ar fi facut legal, reprezentantii Protopopiatului si cei ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) nu stiau nimic despre cele intamplate in Drislea. Ba mai mult, parintele Lucian Leonte, protopopul de Botosani, spune ca Biserica Ortodoxa Romana incearca de mai multi ani sa-i determine pe oameni sa renunte la astfel de practici. "Nu este corecta nici acea dezgropaminte dupa sapte ani. La o inmormantare, dupa ce se termina slujba de la biserica si se ajunge la cimitir, preotul spune <Se pecetluieste groapa robului lui Dumnezeu… pana la a doua Venire>. Deci pana ce Hristos Domnul o sa vina sa ne cheme pe toti, nu avem ce umbla la morminte. Este profanare de oseminte", a spus parintele Lucian Leonte.

La randul lor, cei ce la DSP sustineau ca nu a fost solicitata nicio autorizatie. "Exhumarea celor decedati se poate face dupa minim un an de la data inhumarii si numai in perioada 1 noiembrie – 31 martie, insa anul acesta nu am avut nicio solicitare de acest gen. Pentru cei decedati de mai mult de sapte ani osemintele pot fi deshumate in orice perioada a anului, fara avizul organului sanitar", a precizat Lidia Onofrei, purtator de cuvant in cadrul DSP.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii