Post fortat la Spitalul Judetean

marți, 15 martie 2011, 22:14
1 MIN
 Post fortat la Spitalul Judetean

Meniul bolnavilor din spitale devine tot mai frugal de la o saptamana la alta. Desi conducerile unitatilor sanitare spun ca se incearca asigurarea unui aport caloric cat de cat la nivelul standard, s-a ajuns ca pentru un bolnav sa se aloce in medie cinci-sase lei pentru trei mese pe zi, astfel, ca vor, nu vor, pacientii tin post pe timpul internarii, carnea lipsind cu saptamanile din meniu.

In 2008 guvernantii au hotarat ca norma de hrana pentru fiecare bolnav internat in Romania trebuie sa se incadreze intre 4,7 si 7 lei. De atunci, insa, alimentele s-au scumpit cu 60%, bucataresele spunand ca acum banii le ajung pentru cartofi si mamaliga.

La Spitalul Judetean, bolnavii au parte tot mai des de ciorba de orez la felul intai si mancarica de cartofi cu salata de varza la felul al doilea. "Te ridici mai flamand decat te-ai asezat la masa. Acum ne spun ca venim aici sa ne tratam, nu sa ne ingrasam. Dar tratamentul e tot pe banii nostri", spunea ieri un bolnav internat la Sectia medicala.

Mai "fericiti" sunt bolnavii cu diabet, care mai primesc din cand in cand si o bucata de carne, cel putin pentru a da gust mancarii.

De cele mai multe ori responsabilii unitatilor recurg la mici artificii financiare pentru a le putea oferi bolnavilor o alimentatie diversificata, cumparand produse care se apropie de termenul de expirare. Fiind vorba de cantitati apreciabile, acestia primesc si reduceri la oua sau produse lactate.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii