Salvat dupa ce si-a infipt cutitul in gat

miercuri, 09 martie 2011, 22:58
3 MIN
 Salvat dupa ce si-a infipt cutitul in gat

Ajunse acasa la cei doi, cadrele medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta l-au gasit pe tanar intr-o balta de sange, cu o rana de mari dimensiuni la gat. "Pacientul care nu se afla la prima tentativa autolitica a fost adus la noi cu o plaga injunghiata in zona cervicala anterioara, cu emfizem subcutanat extins hemitorace drept. A fost directionat catre spitalul de specialitate de la Iasi", a precizat Daniela Babei, medic in cadrul UPU.

Mama baiatului le-a spus cadrelor medicale ca fiul ei a incercat de mai multe ori sa se sinucida, insa niciodata nu i-a spus motivul.

Numarul sinuciderilor s-a dublat in ultimii ani

Reprezentantii Spitalului de Psihiatrie Botosani spun ca statisticile pe anul trecut arata o crestere a numarului de sinucideri. Astfel, daca in 2007 si-au luat viata 48 de botosaneni, in 2009 52 de persoane au ales sa-si incheie socotelile cu viata intr-un mod brutal, iar anul trecut aproape 100 de botosaneni au sfarsit intr-un mod tragic. Potrivit specialistilor, numeroase persoane au incercat sa-si puna capat zilelor, dupa ce s-au intors din strainatate si au vazut ca nu isi pot asigura un nivel de trai asemanator celui din Uniunea Europeana.

Daca in anii trecuti media sinuciderilor era de 10,4 la suta de mii de locuitori, in 2010 s-a ajuns la 16 la mie, medie care o depaseste cu patru puncte pe cea inregistrata la nivel national. Specialistii sustin ca la fiecare suicid exista 10 tentative, anul trecut incercand sa-si incheie socotelile cu viata peste 1.000 de botosaneni, numar aproape dublu fata de 2007. Insa in statisticile oficiale nu sunt inregistrate gesturi precum amenintarea prin mesaje sau inghitirea unor pastile cu un cu totul alt efect.

Saracia, alcoolul, familiile destramate de strainatate sunt cauzele principale ale acestora. "Depresiile sunt pe primul loc la noi. Cauzate de mai multi factori, dar in principal de nivelul de trai extrem de scazut. Omul vede ca nu se mai descurca de pe o zi pe alta, banii sunt tot mai putini si multi recurg la gestul final. Urmeaza apoi consumul de alcool, care uneori se leaga de prima cauza. Cei care in viata de zi cu zi sunt descrisi ca fiind oameni «linistiti» sunt de fapt depresivi. Daca un astfel de om este si consumator de alcool, in momentul in care nu mai bea intra intr-o depresie severa si il gasesti in streang", a precizat profesor doctor Nicolae Vlad, medic-sef in cadrul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Metode tot mai violente folosite de botosaneni

Specialistii observa ca de la an la an botosanenii care vor sa-si puna capat zilelor aleg metode tot mai violente. Acest lucru poate fi considerat si o dovada a disperarii. Astfel anul trecut, un pompier de la Dorohoi si un politist s-au impuscat in cap, primul intrand in cartile de specialisti dupa ce a folosit doua pistoale simultan.

Medicii spun, insa, ca metodele "preferate" anul trecut au fost spanzurarea si aruncarea de la inaltime. Cel mai recent caz a fost cel al unei femei de 63 de ani, din Dorohoi, care s-a aruncat de la etaj din cauza bolilor de care suferea. In decembrie un barbat a fost gasit spanzurat in camera de camin, iar in noiembrie un altul s-a sinucis in subsolul Spitalului Judetean. Potrivit statisticilor aproape lunar au fost inregistrate astfel de cazuri. Cele mai multe au fost, insa, in lunile martie si aprilie, precum si iulie si august, cand au fost si cate cinci cazuri.

"Noi le denumim metode pernicioase, adica nu lasa sanse de scapare. Cei care inghit pastile sau fel de fel de substante nu prea vor sa moara. Mai uita cutia aruncata la vedere sau dau mesaj rudelor ca s-au sinucis. Acestia au o problema si simt nevoia sa traga un semnal de alarma", a mai spus Nicolae Vlad. De altfel, statisticile arata ca peste 80% din cazurile de suicid la nivelul judetului au avut loc prin spanzurare. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii