Santier in Parcul Eminescu

duminică, 25 octombrie 2009, 22:01
3 MIN
 Santier in Parcul Eminescu

Unii iubitori ai Parcului sustin ca municipalitatea ar trebui sa apeleze la serviciile unor specialisti in amenajari peisagistice pentru schimbarea la fata a locatiei.

Municipalitatea botosaneana a accesat o finantare de aproximativ doua milioane de lei pentru reabilitarea parcului, banii fiind asigurati de la Fondul National de Mediu. Proiectul a presupus realizarea gardului, amenajarea unui sistem de irigatii, taierea copacilor prea batrani, noi plantari, refacerea gazonului, plantarea de gard viu, inlocuirea unor banci si cosuri de gunoi. Potrivit celor precizate de Florin Matu, seful Serviciului investitii si dezvoltare locala din cadrul Primariei Botosani, unele dintre aceste lucrari nu au fost inca decontate de finantator.

Proiectul de reabilitare a Parcului presupune si pavelarea aleii principale de la poarta dinspre Bulevardul Eminescu pana la lac. Florin Matu sustine ca aceasta operatiune a fost prinsa in proiect, anul viitor fiind programata si pavelarea celorlalte alei. Reabilitarea aleii principale se realizeaza in baza unei finantari asigurate de municipalitatea botosaneana, reprezentand contributia locala in cadrul proiectului. Nu toti botosanenii apreciaza pavelarea aleii, sustinand ca trebuia lasata aleea cu asfalt, pentru ca iubitorii de miscare sa se poata plimba cu rolele. "Eu am vizitat parcuri din mai multe tari ale lumii, dar niciunde nu am vazut alei cu pavele", a declarat profesorul Constantin Ionescu.

Gunoaie aruncate la intamplare

Cu toate aceste lucrari, se pare ca va mai dura ceva timp pana ce parcul va arata cu mult mai bine. Este adevarat si ca eforturile municipalitatii sunt zadarnicite de unii botosaneni deficitari la capitolul spirit civic. Acestia arunca gunoaie la intamplare sau deterioreaza bancile si cosurile de gunoi.

"Sunt unii certati cu bunul simt, dar ar trebui luate masuri pentru indepartarea ciorilor care la vreme de seara migreaza de la rampa de gunoi a orasului in parc. De multe ori esti nevoit sa pleci din acea zona deoarece in caz contrar risti sa te umpli de gainat", mai spune Constantin Ionescu.

Dosarele bazinelor de inot sunt la Compania de Investitii

La imaginea dezolanta a parcului contribuie si zona fostelor sere, cu caramizi, temelii din beton degradate, balarii si gropi. Aici a fost planificata construirea unui bazin de inot pentru elevi, asa dupa cum a dat asigurari  primarul Catalin Flutur.

In aceste zile se lucreaza la gardul care va imprejmui acea zona. "Noi vom degaja terenul, iar cei de la Compania Nationala de Investitii (CNI – n.r.) vor face bazinul de inot", a explicat Florin Matu, seful Serviciului investitii si dezvoltare locala din cadrul Primariei.

Pentru acest bazin CNI a incheiat recent licitatia de proiectare si a fost dat un termen de 30 de zile pentru intocmirea proiectului, urmand ca dupa aceea sa se organizeze licitatia pentru executie. Cat priveste proiectul celuilalt bazin, de dimensiuni olimpice, amplasat pe structura existenta in spatele fostei bai centrale, au fost finalizate expertiza si studiul geotehnic, documentatii trimise tot la CNI.

Reprezentantii Primariei nu pot estima insa daca lucrarile la cele doua obiective vor fi incepute in acest an. Alte proiecte derulate la Botosani, precum Sala Polivalenta sau constructia unor sali de sport, au fost finalizate si dupa cativa ani fata de termenele avansate initial.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii