Soferii incep sa ocoleasca Politia la accidente usoare

luni, 13 iulie 2009, 21:26
2 MIN
 Soferii incep sa ocoleasca Politia la accidente usoare

Astfel, daca soferii se inteleg intre ei, treaba se rezolva printr-un drum facut la societatea de asigurare, completarea formularului si constatarea daunelor.

"Procedura nu este valabila in situatia in care din accident rezulta raniti, sunt implicate mai mult de doua masini sau sunt avariati stalpi ori indicatoare rutiere, dar nici atunci cand soferii nu se pot intelege cine e vinovatul", atrage atentia comisarul sef Dumitru Zmau, seful Serviciului Politiei Rutiere (SPR). Acesta spune ca, dupa primele zile de aplicare a procedurii, s-ar parea ca agentii sunt mai putin solicitati, insa este prea devreme pentru o analiza. "Mai sunt unii care nu se inteleg si vin la noi, dar este vorba de un sistem nou si va trece ceva timp pana se vor obisnui cu totii", crede Dumitru Zmau.

Totusi, asiguratorii sustin ca formularul a inceput sa fie folosit. La ASIROM Botosani, de exemplu, inspectorii de daune si-au intrat deja "in mana". "Cei care au RCA la noi vin sa-si procure si formularul de constatare. In rest, trebuie sa vina amandoi soferii implicati in accident, daca evident se inteleg", spune inspectorul de daune Bogdan Vorniceanu.

Soferii botosaneni cred ca noua procedura ii scapa de bataia de cap cu politistii si de amenzi, dar se tem de bazele de date ale asiguratorilor, riscand sa fie obligati sa achite o asigurare mai scumpa. "Ma bucur ca scapam de amenzi. Am avut un astfel de accident. M-a lovit o soferita care venea cu viteza, in spatele masinii, exact cand terminasem virajul si politistul mi-a dat mie amenda ca n-am respectat prioritatea", povesteste Alin C., un sofer din Botosani.

50 de accidente declarate in doua saptamani

Cristi Lozneanu, directorul unei companii de taxi, este destul de sceptic in ce priveste introducerea noului sistem si asta pentru ca unii dintre asiguratori nu si-au schimbat obiceiurile. "Avem peste 150 de masini, iar lucrurile ar trebui sa se simplifice, dar e greu de crezut ca oamenii vor avea puterea sa recunoasca faptul ca au gresit. In plus, colaborarea dintre asiguratori si service-urile auto ramane deficitara. Ce folos ca obtii actele, daca reparatiile dureaza cateva luni", spune Cristi Lozneanu. 

Cert este ca de la introducerea formularului de constatare amiabila, la SPR au fost anuntate aproximativ 50 de accidente, cu aproape 50% mai putine fata de aceeasi perioada a lunii anterioare, diferenta reprezentand-o coliziunile solutionate direct la asiguratori.

Noul sistem prevede ca in cazul, unui accident usor, soferii care se inteleg pot scapa doar de drumul la Politie. Legea prevede insa ca vinovatii de coliziune vor fi in continuare sanctionati, dupa ce un exemplar din formularul de constatare amiabila va fi trimis de asiguratori la politisti.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii