Spitalul Judetean codas la nivel national

miercuri, 09 martie 2011, 22:57
2 MIN
 Spitalul Judetean codas la nivel national

Desi pare greu de crezut, unitatea nu se incadreaza in niciuna din categoriile propuse de Ministerul Sanatatii. "Ne mai trebuie cinci sectii ca sa putem functiona ca spital judetean de urgenta", a declarat Ovidiu Mimor, managerul Spitalului Judetean. Concret, "Mavromati" ar trebui sa mai aiba sectii de neonatologie, pediatrie, pneumologie, psihiatrie si obstetrica. Problema este ca acestea ar trebui infiintate in maxim o luna.

Desi prefectul Cristian Roman este convins ca Judeteanul va putea obtine gradul III prin comasarea celorlalte spitale din Botosani si isi va creste gradul de complexitate, realitatea este alta. Odata cu preluarea Spitalului Darabani, unitate unde nu se efectueaza nicio operatie, "Mavromati" risca sa-si diminueze indicele de complexitate si sa piarda bani.

In plus, chiar daca s-ar face comasarea, spitalul tot nu ar avea sectie de psihiatrie si linie de garda. In schimb in doar cateva zile s-ar putea asigura o linie de garda pentru obstetrica-ginecologie, atat timp cat spitalul are doi medici pe aceasta specialitate, care lucreaza la Maternitate.

Lipsa unei sectii de psihiatrie este insa doar un punct pe lista lipsurilor, dupa ce in doi ani cei care s-au perindat la conducere au reusit sa desfiinteze sectia de dializa sau sa privatizeze laboratorul.

In schimb, Maternitatea si Pediatria ar putea fi acreditate ca unitati de sine statatoare, fiind de monospecialitate.

Cinci categorii stabilite de Ministerul Sanatatii

Potrivit proiectului lansat spre dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, spitalele vor fi clasificate in cinci categorii. In categoria I intra unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare, care asigura asistenta la nivel regional. In categoria a II-a vor fi cuprinse unitatile cu nivel inalt de dotare care asigura servicii pentru mai multe judete. Spitalele de categoria a III-a, cu nivel de competenta mediu, vor deservi populatia judetului unde isi au sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe.

In categoria a IV-a vor intra unitatile care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate, iar spitalele de categoria a V-a vor asigura ingrijirea bolnavilor cronic, pe o singura specialitate sau servicii paliative.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii