Primarul si-a angajat fata in Primarie: „Fata tatei e… muncitoare!”

miercuri, 16 martie 2011, 22:10
5 MIN
 Primarul si-a angajat fata in Primarie: „Fata tatei e… muncitoare!”

Autoritatile locale din Vrancea au gasit portite legislative prin care au reusit sa angajeze oameni in primarii, in unele cazuri chiar rude ale primarilor, desi incadrarile in sistemul public de stat sint blocate de mai bine de un an, prin celebra Ordonanta de Urgenta 34/2009. Un exemplu elocvent este cel al Primariei Milcovul, care, de la inceputul acestui an, are doi noi angajati la serviciul financiar-contabil, dintre care unul este chiar fiica primarului PSD Ivan Chirila. In ianuarie s-a facut angajarea unui casier, fata primarului, pe post de personal contractual, nu functionar, deci care nu se supune ordonantei amintite, dupa cum sustine Prefectura. In luna februarie s-a aprobat transferul in interes de serviciu de la Primaria Balesti a unei a doua persoane, in functia de contabil, tot o ruda a primarului, potrivit unei scrisori anonime primite la redactie. Incadrarile s-au facut in litera legii, spune primarul si confirma Prefectura, care a avizat favorabil angajarile. "Am dat aviz pentru ca s-a respectat numarul de posturi, s-a incadrat in Ordonanta nr. 63/2010, a avut si prevedere bugetara pentru aceste posturi. Oricum, majoritatea primariilor comunale sint subdimensionate", a explicat prefectul Ion Oprea.

"Am si eu o fata… muncitoare"

O scrisoare semnata "anonima" de un grup de cetateni din Milcovul ne-a semnalat situatia angajarilor de rude la primarie. "Si in Milcovul sint oameni capabili, competenti, cu studii medii si superioare care sa participe si sa ocupe unele posturi prin concurs, nu anumite persoane straine de aceasta localitate. Rusine lor!!! Va rugam sa verificati si sa realizati un material cu privire la aceste probleme. Si poate se autosesizeaza si institutia guvernului in teritoriu (Prefectura) pentru abuzurile si neregulile pe care le face in administratia comunei Milcovul, Chirila Ivan", sta scris in scrisoarea semnata de un grup de patru cetateni "anonimi", exact ca in schitele lui Caragiale. Primarul Chirila recunoaste ca si-a angajat fata la primarie, dar sustine ca totul s-a facut respectind legea, nu neaparat si morala publica, in contextul in care compartimentul financiar-contabil ducea lipsa de personal. Mai mult, acesta spune ca scrisoarea este opera adversarilor politici din comuna, care il tot sicaneaza, unul dintre acestia dorind sa-si angajeze baiatul pe postul ocupat de fiica sa. "Am si eu o fata si am angajat-o pe un post de muncitor, casier, incaseaza taxe si impozite, pentru un salariu de 500 lei pe luna. Am adus si pe cineva prin transfer, la contabilitate, cu 700 lei pe luna. Am facut totul legal, am primit aviz de la Prefectura, am hotarire de CL, posturile au fost prinse in organigrama. Este un cetatean, unul dintre adversarii mei politici, care a vrut sa-si angajeze baiatul pe acel post, dar nu era calificat pentru el", ne-a spus primarul Chirila. Acesta a completat ca din patru posturi la serviciul de contabilitate a ramas doar unul, in acest sens edilul facind demersuri la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Primaria Milcovul are in prezent 13 angajati in total, dintre care sapte functionari publici, dintr-un necesar de minim 22 de angajati. Mai mult, primarul spune ca institutia a ramas fara femeie de serviciu, care a decedat, si ca este obligat sa angajeze o noua ingrijitoare. OUG 63/2010 prevede ca Prefectura si Directia Generala a Finantelor Publice trebuie sa monitorizeze incadrarea in numarul de posturi si in nivelul cheltuielilor de personal si raporteaza trimestrial Ministerului Finantelor Publice (MFP) situatii referitoare la modul de respectare a prevederilor legii de catre institutiile publice locale.

Primariile cer deblocarea posturilor

Alte autoritati locale din judet au inceput sa solicite deblocarea unor posturi, in baza unei recente ordonante de urgenta a Guvernului, care permite angajari pe posturile unice, cu conditia ca la 7 persoane plecate, sa fie angajata una. Astfel, zilele trecute, Institutia Prefectului a primit prima astfel de solicitare, din partea primariei Vintileasca, care solicita deblocarea unor posturi.  Prefectul Ion Oprea declara ca va constitui o echipa, la nivelul Prefecturii, care va analiza toate solicitarile venite din teritoriu pentru angajari. "Aceste posturi care se cer deblocate trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie unice si sa fie bugetate. Voi constitui un colectiv de lucru care sa verifice toate solicitarile unitatilor teritorial-administrative, vom intocmi o nota de fundamentare, care va fi transmisa la MAI, urmind sa se adopte un act normativ pentru acceptarea in organigrama a acestor posturi. Mai trebuie indeplinite si alte conditii, cum ar fi o hotarire de consiliu local prin care se modifica organigrama sau un aviz de la ANFP pentru functiile publice", ne-a explicat procedura prefectul Ion Oprea. In conditiile in care majoritatea comunelor sint subdimensionate ca personal, este de asteptat ca multe primarii sa trimita solicitari pentru deblocarea unor posturi din primarii. Pe 2 martie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care da posibilitatea autoritatilor locale care au angajati putini si din aceasta cauza intimpina dificultati in desfasurarea activitatii, sa poata face angajari pe posturile unice. Purtatorul de cuvint al Guvernului a precizat la acea data ca la nivel national se va pastra regula potrivit careia la sapte persoane care pleaca din sistem se poate angaja una singura. "Post unic inseamna, pe de o parte, acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de alta parte, daca avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic si va putea sa fie ocupat", a afirmat Ioana Muntean.

Angajari prin pixul prefectului

Ocuparea posturilor unice in cadrul autoritatilor locale va putea fi aprobata de ordonatorul principal de credite, cu avizul Guvernului, prin Memorandum initiat de MAI. Aceste proceduri sint initiate la propunerea prefectilor, pe baza solicitarilor ordonatorilor principali de credite ale bugetelor locale. Daca o primarie are posturi unice vacante si doreste sa le ocupe, primarul va argumenta si va solicita prefectului sa inceapa procedura, adica sa primeasca avizul favorabil de la Guvern, prin intermediul MAI. Dupa acest pas, respectiva primarie va putea organiza concurs si aproba ocuparea postului. Potrivit Ordonantei 32/2010, la autoritatile centrale din subordinea sau coordonarea Guvernului sau a ministerelor se aplica aceeasi procedura: MFP centralizeaza posturile vacante la nivel national, iar Guvernul decide cum se aloca aceste posturi. Pina acum, Guvernul si-a dat acceptul pentru angajarea de personal care lucreaza pentru atragerea de fonduri europene. Exceptie fac unitatile de invatamint preuniversitar de stat, unde angajarile sint reglementate expres prin Ordonanta 34/2009.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii