Cit platim pentru compensate si gratuite

duminică, 09 noiembrie 2008, 17:54
2 MIN
 Cit platim pentru compensate si gratuite

Nu toate medicamentele care figureaza ca gratuite se dau fara bani, iar pentru cele compensate 50% puteti fi nevoit sa platiti mai mult. Sint situatii in care, pentru unele medicamente care sint compensate 90% ori 50%, trebuie sa platiti mai mult de 10% sau de jumatate din pret. In alte cazuri, este nevoie sa achitati o diferenta de bani si pentru medicamente care, teoretic, sint gratuite. Multi romascani sint nelamuriti si in legatura cu regulile referitoare la medicamentele compensate pentru sterilitate si obezitate, care se dau in extrem de putine cazuri.

Studentii si gravidele au dreptul la gratuitati

Persoanele asigurate pot beneficia de medicamente compensate 90% (sublista A), 50% (sublista B) si 100% (sublistele C). Potrivit legii, listele de compensate si gratuite sint facute pe denumirea comerciala internationala a medicamentelor, adica pentru substanta activa. Pentru cele din clasa A, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) plateste 90% din cel mai ieftin medicament cu aceeasi substanta activa, restul de 10% fiind suportat de pacienti. Pentru cele din clasa B, casa deconteaza 50%, jumatate din pret fiind achitat de pacient.

In cazul medicamentelor decontate 100%, Casa plateste pretul integral al medicamentului de referinta. Daca un bolnav cumpara, insa, un medicament mai scump decit cel decontat integral, diferenta o va plati din buzunarul propriu.

Si medicii de pe ambulante pot prescrie compensate

Valabilitatea unei retete medicale este de 48 de ore pentru bolile acute si subacute si de 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice. Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sint de trei pina la cinci zile pentru afectiunile acute, opt-zece zile pentru cele subacute si pina la 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice. In cazul bolilor cronice, se poate prescrie un numar limitat de compensate. De pe sublista A, se prescriu maximum patru medicamente. De pe sublista B – maximum trei, a caror valoare totala nu trebuie sa depaseasca 300 de lei.

Tinerii cu virsta intre 18 si 26 de ani, inregistrati intr-o forma de invatamint, care nu realizeaza venituri, copiii, precum si gravidele si femeile lauze asigurate beneficiaza de medicamente compensate 100% la pretul de referinta la toate medicamentele. Medicii din spitale au obligatia sa prescrie, la externare, medicamente compensate pentru maximum 30 de zile. Si medicii de pe ambulanta pot prescrie medicamente compensate, dar numai in cazul afectiunilor acute, pentru o perioada de 72 de ore.

Fertilizarea in vitro nu este platita de stat

Pe ultima lista de compensate cu 50%, valabila de la jumatatea acestui an, au fost introduse medicamente pentru obezitate si infertilitate. De fapt, noua lista de compensare include doar tratamente pentru femeile care sint sterile din cauze hormonale.

Aprobarea tratamentului cu aceste medicamente se face in baza documentatiei medicale intocmite de medicul curant, de specialitate, diabet si boli de nutritie sau endocrinolog, si cuprinde informatii referitoare la virsta, indicele de masa corporala sau existenta unor complicatii specifice obezitatii.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii