Consumatorii de etnobotanice sint protejati de lege

marți, 20 septembrie 2011, 19:27
2 MIN
 Consumatorii de etnobotanice sint protejati de lege

In ultima saptamina, doi romascani au ajuns la Centrul de Primiri Urgente (CPU) al Spitalului Roman dupa ce au consumat substante cu efect psihotrop. De la tahicardie si agitatie psihomotorie si pina la lesin, consumatorii de astfel de substante trec prin mai multe stari, in functie de cea ce consuma. De regula, personalul de la CPU, in baza unui protocol intre institutii, anunta Politia atunci cind la spital ajung persoane cu simptome ale consumului de etnobotanice. Politistii stau de vorba cu cei care ajung la spital pentru a afla ce au consumat, de unde au procurat substantele si daca se afla la prima experienta de acest fel.

"Incercam sa aflam de la consumatori cit mai multe informatii. In aceste cauze, competentele noastre sint limitate. Politistii sint sesizati si raspund primii la aceste sesizarii, ridicam si probe atunci cind avem posibilitatea, dupa care cazul trebuie predat catre competenta cercetare la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)", a afirmat comisarul Dragos Balau, comandantul Politiei Roman.

Procurorii DIICOT sint cei care trimit probele la un laborator de analize certificat in acest sens. Raspunsul laboratorului trebuie sa se incadreze in cuprinsul Legii nr.143/2000, completata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.6/2010. In actul normativ exista lista substantelor active care se regasesc in produsele cu efect psihotrop. Numarul substantelor nominalizate este limitat, iar vinzatorii "de vise" au gasit deja metode sa eludeze legea: produsele pe care acestia le vind nu contin nici una dintre substantele nominalizate in lege, astfel ca rezultatele analizelor de laborator nu produc, ulterior, nici un efect juridic, desi cei care consuma produsele isi risca sanatatea. In astfel de situatii, procurorii DIICOT sint nevoiti sa dea solutia neinceperii urmaririi penale.

In acest moment se discuta despre o noua modificare a Legii 143/2000 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, modificare ce ar conduce la trecerea mai multor substante active in categoria celor care produc efecte psihotrope. Ramine de vazut daca modificarea legii se va fac suficient de bine si de rapid, astfel incit sa nu mai dea posibilitatea producatorilor si comerciantilor de etnobotanice de a-si desfasura activitatea fara probleme, asa cum se intimpla acum.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii