Elevii de gimnaziu vor la mate-info

luni, 18 ianuarie 2010, 19:23
3 MIN
 Elevii de gimnaziu vor la mate-info

Matematica-informatica si, in general, specializarile din domeniul filierei teoretice ramin cele mai rivnite de elevii aflati in clasa a VIII-a, in vederea admiterii la liceu din aceasta vara. Aceasta este concluzia raportului intocmit de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Neamt, in urma unui sondaj realizat printre elevii de clasa a VIII-a din judet.

La intrebarile chestionarului au raspuns 4.373 de elevi, 1.767 de elevi din mediul urban si 2.606 de elevi din mediul rural. Dintre acestia, doar 255 de elevi s-au declarat nehotariti in legatura cu liceul si cu profilul pe care ar dori sa-l urmeze.

"Cea mai mare parte a optiunilor elevilor se indreapta catre filiera teoretica, in special catre specializarile din domeniul real, matematica-informatica si stiintele naturii. In ceea ce priveste specializarile de pe filiera tehnologica, cele mai multe optiuni se indreapta spre domeniul mecanic, urmat de domeniul electric. In ceea ce priveste serviciile, elevii si-au exprimat interesul in primul rind pentru domeniul economic si administrativ, urmat de turism si alimentatie publica, protectia mediului si industrie alimentara", a spus directorul CJRAE Neamt, Melania Plesa.

Nu lipsesc nici optiunile pentru liceele vocationale, in special pentru cele din domeniul sportiv si artistic, preferate fiind fotbalul si artele plastice. "Sondajul din acest an reflecta mentinerea tendintelor existente deja in sistem. Ca noutate apare numarul mare de optiuni pentru licee aflate in alt judet, motivate de lipsa unui liceu de profil in judetul nostru. Am inregistrat in acest an nu mai putin de 41 de optiuni pentru liceul militar", a mai spus Melania Plesa.

De ce vor elevii la real

Profesorii considera ca optiunile pentru domeniul real, departe de a fi un curent sau o moda, se bazeaza pe evolutia pietei muncii si pe pregatirea pe care aceste specializari o ofera liceenilor in cei patru ani de scoala, parere impartasita si de parinti si elevi, care cred ca absolvirea unui profil real le asigura mai multe optiuni la terminarea liceului.

"Nevoile pietei in zona IT ramin suficient de mari, iar matematica-informatica este un profil care ofera un atestat la finalul studiilor, dar si cunostintele necesare pentru a fi admis la facultatea de matematica, la calculatoare, la informatica, la politehnica sau la stiinte economice. Deasemenea, indiferent de domeniul de studiu, utilizarea calculatorului a devenit ceva indispensabil. Clasele care au facut informatica sint avantajate de actualul mod de sustinere a examenului de bacalaureat. In ceea ce priveste stiintele naturii, acesta a inceput sa devina atractiv dupa ani de zile in care, in Romania, foarte multi absolventi s-au indreptat catre Stiinte politice, Stiintele comunicarii, Studii europene sau Drept. Este o nevoie extraordinara de absolventi de stiinte si se ofera burse consistente in multe tari europene pentru absolventii care vor sa faca studii universitare in acest domeniu", a spus profesoara Daniela Suman, directorul Colegiului National "Roman Voda".

Desi specializarile din domeniul real detin suprematia printre preferintele elevilor de foarte multi ani, rezultatele inregistrate la admiterea la liceu din 2009 au demonstrat ca ne indreptam catre o echilibrare a balantei intre specializarile reale si cele umaniste. In 2009, la Roman, cea mai mare medie de admitere s-a inregistrat la Grupul Scolar "Vasile Sav", ultimul intrat la matematica informatica avind media 9,03. Urmeaza apoi in top Colegiul National "Roman Voda", cu 8,84 la specializarea stiinte sociale, 8,64 la stiintele naturii, 8,61 la filologie si 8,60 la matematica-informatica.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii