Inghetul lasa romascanii fara apa

luni, 15 februarie 2010, 19:50
3 MIN
 Inghetul lasa romascanii fara apa

In prezent, sute de apartamente din oras sint nelocuite, deoarece proprietarii acestora fie s-au mutat, fie au plecat la munca in strainatate, alaturi de familiile lor. Lasate libere, locuintele nu sint nici incalzite, iar pe timp de iarna, cind si temperaturile exterioare ale aerului scad cu mult sub zero grade Celsius, instalatiile de apa si de canalizare din aceste apartamente devin un real pericol pentru locuintele vecinilor. In aceasta iarna, zeci de familii de romascani au ramas fara apa la robinete sau la toaleta, timp de zile sau saptamini intregi, din cauza "dopurilor" de gheata aparute in instalatiile de apa sau de canalizare din apartamentele nelocuite si inghetate ale vecinilor plecati de la domiciliu.

Zece avarii din cauza inghetului in apartamente nelocuite

Cum vecinii plecati nu au lasat nimanui cheia apartamentului sau o modalitate de contact in caz de urgente, interventiile echipelor specializate pentru remedierea defectiunilor din retelele de apa si canalizare din locuintele respective au fost imposibil de realizat. In consecinta, singura posibilitate de a evita producerea unor insemnate pagube in apartamentele respective a fost oprirea apei in mai multe locuinte, pina la remedierea defectiunii.

Mai multi locatari din blocul 23 de pe strada Cuza Voda nu au avut apa la robinete si la toalete timp de citeva saptamini, din cauza unui astfel de "dop" de gheata, aparut pe o teava dintr-un apartament nelocuit. Problema a putut fi rezolvata doar dupa ce au fost contactati proprietarii apartamentului respectiv. "Avem aproximativ zece astfel de avarii inregistrate pina acum. Din pacate, nu putem interveni pentru remedierea defectiunilor, deoarece nici seful de scara, nici reprezentantii asociatiilor de proprietari nu detin cheile apartamentelor in care au aparut defectiunile. In aceste conditii, echipele noastre nu pot avea acces la instalatiile de apa si canalizare, in vederea dezghetarii lor. Mai mult decit atit, problemele pot deveni si mai grave atunci cind acele tevi se dezgheata. Cum nu putem intra in locuintele persoanelor respective in mod fortat, fara acordul proprietarilor, singura solutie pe care o avem este sa oprim furnizarea apei pe intreaga scara. Din momentul in care apartamentul unde exista avaria este deschis, problema poate fi remediata in cel mult o ora", a declarat Constantin Traciuc, directorul societatii Acvaserv.

"Multi administratori de asociatii prefera sa nu se implice in astfel de cazuri"

Conform afirmatiilor viceprimarului Constantin Ghica, reprezentantii asociatiilor de proprietari pot decide ca, in cazul unei stari de necesitate, sa forteze usa unui apartament, astfel incit celelalte locuinte sa nu fie puse in pericol.

"Administratorul asociatiei, alaturi de comitetul de conducere, trebuie sa ia decizii in astfel de cazuri. Daca este vorba despre o stare de necesitate, reprezentantii asociatiei de proprietari pot forta usa unui apartament, insa este nevoie de un motiv intemeiat pentru a se lua o astfel de masura. Cind este vorba despre un «dop» de gheata, trebuie stiut cu siguranta ca problema este localizata in apartamentul la care urmeaza sa fie fortata usa. Din pacate, multi administratori de asociatii prefera sa nu se implice in astfel de cazuri. De aceea, in situatii de acest gen, locatarii trebuie sa transmita o nota scrisa administratorului de asociatie si sa solicite un raspuns in scris acestuia", a sustinut Constantin Ghica.

Nu aceeasi este si parerea administratorilor de asociatii, care sustin ca, in astfel de cazuri, exista doar doua solutii: fie intrarea pe geam in locuinta unde se afla avaria – daca acest lucru este posibil -, fie gasirea unei persoane care sa detina cheia apartamentului respectiv. "De obicei, cind apartamentele sint la parterul blocului, se intra pe geam in locuinta pentru remedierea problemelor. In celalalte cazuri, nimeni nu risca sa forteze usa unei locuinte. Noi incercam sa gasim vecini, rude, sefi de scara sau cunostinte care sa detina cheia apartamentului respectiv sau care sa poata contacta proprietarul locuintei, in regim de urgenta. Cu acceptul proprietarului putem forta usa unui apartament. Fara acest accept, nu! In general, solicitam fiecarui proprietar sa ne ofere un numar de telefon la care poate fi contactata persoana care detine cheia apartamentului, insa unii dintre locatari nu vor sa inteleaga ca solicitarea noastra este justificata, ba chiar devin recalcitranti, gindindu-se ca le vom incalca proprietatea", a declarat administratorul unei asociatii din Roman.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii