Monument arhitectonic, distrus de „termitele” rrome

miercuri, 28 ianuarie 2009, 19:52
3 MIN
 Monument arhitectonic, distrus de „termitele” rrome

Cladirea in care a functionat, pina de curind, firma Ro-Ger Impex 95 SRL, administrata de omul de afaceri romascan Adrian Chiriac, a ramas prada "termitelor" de etnie rroma, care au inceput sa o demoleze, treptat, dupa ce imobilul are un nou proprietar ce nu pare sa fie interesat de soarta bunului pe care l-a cumparat, in anul 2006. Acest imobil este unul din monumentele de arhitectura ale orasului, datind de la sfirsitul secolului XIX si facind parte din ansamblul arhitectonic cunoscut romascanilor sub numele de "Strada Mare".

"In anul 1927, cladirea a fost cumparata de Societatea «Miron Costin», la inaugurare fiind prezente personalitati ale vietii politice si culturale de atunci, inclusiv ministrul Culturii din acea vreme. Evenimentul este consemnat si in Cronica Episcopiei, din anul 1927. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu a mai existat vreo preocupare pentru activitatea Societatii «Miron Costin», iar cladirea a intrat in paragina, gazduind, o vreme, Biblioteca Municipala, pina in anii ’70, apoi intrind in custodia Societatii de Librarie din Piatra Neamt", a amintit Vasile Ursachi, doctor in stiinte istorice.

In anul 1997, omul de afaceri Adrian Chiriac a cumparat aceasta cladire, pe care a si modernizat-o, respectind, insa, detaliile arhitectonice pe care imobilul le avea inca din secolul XIX. In 2006, cladirea a fost vinduta unui bucurestean, care a stabilit ca Adrian Chiriac sa isi continue afacerile in acest sediu, in baza unui contract de inchiriere care a expirat, recent. Dupa ce a eliberat imobilul, Adrian Chiriac a anuntat proprietarul ca este necesara instituirea unor masuri de securitate, astfel incit cladirea sa nu aiba "soarta" altora care au fost darimate, bucata cu bucata, de "termitele" de etnie rroma.

Cum proprietarul nu s-a aratat interesat de aceasta propunere, la inceput de an 2009, cladirea a ramas deja fara geamuri, urmind sa fie, cel mai probabil, demolata treptat. "Casa a fost vinduta de mine acum doi ani si jumatate. Am stat, apoi, in chirie, in acel spatiu. Cind am plecat, i-am spus proprietarului sa pazeasca aceasta cladire, sa nu i-o demoleze rromii. Acum citeva zile am trecut prin acea zona si m-a durut sufletul sa vad ca, pentru ca el nu a tinut cont de propunerea mea, rromii au inceput deja sa demoleze o frumusete de casa, un monument superb. Am muncit sa fac frumoasa acea casa, am plantat copacei in zona, am varuit, am vopsit, am modernizat imobilul… Acum, e dezastru acolo. In ce oras traim…", a spus omul de afaceri Adrian Chiriac.

Cum casa respectiva este proprietate privata, nici Primaria nu se poate implica in aceasta situatie. "Nu avem cum interveni acolo, fiind vorba despre o proprietate privata. Este de datoria proprietarului sa rezolve problema, daca este interesat in acest sens. Cit priveste Strada Mare, ea va intra intr-un amplu proces de modernizare, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Acum ne ocupam de acel proiect, de documentatie, si incercam sa stabilim pe ce axa de finantare il putem incadra, pentru ca Primaria nu ar dispune niciodata de banii necesari pentru realizarea unor modernizari de o asemenea anvergura. Oricum, e pacat de acea casa", a spus primarul Dan Laurentiu Leoreanu.

Astfel, viitorul acestui imobil este deja pecetluit, ca si in alte cazuri similare, intimplate in Roman in ultimii ani: un monument istoric va deveni, in curind, doar o amintire.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii