Primele victime in rindul traficantilor de cereale

Subtitlu

marți, 21 iulie 2009, 21:05
3 MIN
 Primele victime in rindul traficantilor de cereale

Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt, impreuna  cu specialisti Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au actionat, in perioada 4 – 19 iulie, in cadrul actiunii nationale "Caraus", actiunea care are drept scop depistarea transporturilor clandestine de cereale, pe principalele artere rutiere din judetul Neamt. In urma acestei actiuni, la care au fost mobilizati peste 200 de politisti, 58 de specialisti ANAF si 18 specialisti MAPDR, echipele de control au depistat zeci de transporturi clandestine de cereale. Actiunea demarata de politisti si reprezentantii ANAF are ca scop combaterea transporturilor ilicite de produse accizabile, cereale si produse de panificatie.

Sute de controale si zeci de amenzi

In cele aproape doua saptamini, echipele mixte ale Politiei si Finantelor Publice au efectuat 326 de controale in trafic, fiind verificate 400 de mijloace de transport. In urma acestor controale au fost constatate si aplicate 85 de sanctiuni contraventionale, in baza OUG nr. 12/2006, ordonanta ce reglementeaza filiera cerealelor, si 264 de sanctiuni la alte acte normative, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 149.830 de lei. In plus, politistii au confiscat cereale in valoare de 5.799 de lei.

Printre "capturile" realizate de echipele de controal s-a numarat si cea din data de 19 iulie, cind politistii au depistat in trafic, in comuna Moldoveni, doua autocamioane ce transportau 65.800 kilograme de rapita. Camioanele apartin unei societati comerciale din municipiul Ploiesti, beneficiarul produsului fiind o firma din Constanta. Rapita fusese achizitionata de la o societate agricola din comuna Moldoveni, existind suspiciuni cu privire la legalitatea derularii activitatii de achizitie si inregistrare in evidentele contabile pentru produsul repectiv, produs folosit la obtinerea de combustibil biodisel.

Tot in ziua de 19 iulie, in jurul orei 15, la intersectia DN 2 cu DN 28, politistii de la Postul de Politie al comunei Sabaoani au oprit pentru control un autotractor cu semiremorca ce transporta 18 tone de griu, pentru care conducatorul tractorului nu avea documente de provenienta.

Politia cu ochii pe comerciantii de cereale

Ca urmare a aparitiei OUG 93/2009, Politia Romana, impreuna cu celelalte structuri abilitate, in conformitate cu prevederile "Planului de actiune pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri", realizat in comun cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a intocmit un plan comun de actiune, plan denumit generic "Carausul de Neamt", plan in care au fost cuprinse masuri specifice pentru fiecare institutie ce este angrenata in punerea in aplicare a prevederilor actului normativ mai sus mentionat.

Astfel, conform articolului 14 litera e), din OUG 12/2006, modificat prin OUG 93/2009, "transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, confiscarea marfii si a mijlocului de transport marfa utilizat in acest scop". O alta importanta prevedere a OUG 93/2009 arata ca personalul anume desemnat din cadrul Politiei Romane care face parte din echipele mixte de control "va opri in trafic mijloacele de transport marfa, in vederea efectuarii controlului de specialitate, din oficiu sau la solicitarea personalului de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate".

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii