Procurorii au inchis „fabrica de euro” de la Roman

vineri, 25 septembrie 2009, 18:48
3 MIN
 Procurorii au inchis „fabrica de euro” de la Roman

Procurorii nemteni au definitivat cercetarile in cazul celor sase tineri din Roman care au fost depistati falsificind bancnote de 100 de euro, falsuri cu care, utlerior, achizitionau tot felul de produse, profitind de naivitatea unor comercianti.

Zilele trecute, procurorii Biroului Teritorial Neamt al DIICOTau finalizat documentarea activitatii infractionale a romascanilor Adrian Anania (28 de ani), Ciprian Bacosca (23 de ani), Bogdan Avram (23 de ani), Eugen Dabija (19 ani), Sorin Cretu (25 de ani) si Gabriel Berza (20 de ani).

Mii de euro, "fabricati" la imprimanta

Cei sase tineri din Roman au fost trimisi in judecata, sub acuzatia comiterii infractiunilor de constituire a unui grup organizat, falsificare de monede sau alte valori, fals material in inscrisuri oficiale si inselaciune.

Activitatea infractionala a romascanilor a inceput in luna iunie a acestui an, cind Adrian Anania s-a inteles cu doi amici de-ai sai sa multiplice bacnote de 100 de euro, utilizind un calculator si o imprimanta. Afacerea a fost demarata la dimiciliul lui Eugen Dabija, ai carui parinti erau plecati la munca in Italia. Adrian Anania si Eugen Dabija au reusit sa-i racoleze si pe ceilalti patru tineri, fiecare dintre cei intrati in afacere avind rolul sau in intreaga operatiune, de la falbicarea falsurilor si pina la plasarea bancnotelor contrafacute. Pentru ca bancnotele scoase la imprimanta, pe hirtie de xerox, sa para cit de cit reale, Anania obisnuia sa le mototoleasca, asa incit sa dea senzatia ca au circulat. In ciuda stradaniei falsificatorilor, unii dintre clientii lor au realizat la timp ca sint inselati. Printre acestia s-a numarat si patronul unui bar din Tirgu Neamt care fusese de acord sa cumpere 100 de euro la un curs avantajos, insa cind a vazut ca bancnota primita de la romascani este falsa si-a recuperat banii.

Romascanii au imprastiat bani falsificati atit in Neamt, cit si in judetele invecinate, cautind clienti prin localuri ori locuri slab iluminate, unde cei inselati sa nu poata vedea ca primeau bani falsi. In total, anchetatorii au stabilit ca cei sase romascani au reusit sa "produca" peste 4.000 de euro, bani ce au fost imprastiati prin toata Moldova.

Cind au realizat ca afacerea lor da "roade", Ciprian Bacosca si Bogdan Avram au plecat in Germania, incercind sa distribuie euro falsi si in Occident. "Succesul" nu a fost, insa, pe masura asteptarilor acestora.

Prinsi in flagrant de procurori si politisti

La mijlocul lunii iulie, Berza, Anania si iubita lui Adrian Anania au fost prinsi in flagrant de procurorii si politistii nemteni, la scurt timp dupa ce au incercat sa schimbe o bancnota de 100 de euro la o statie Peco de pe raza comunei Sabaoani. Dupa ce au fost retinuti de politisti, cei trei au fost condusi la postul de politie din comuna, dar, pretinzind ca iese afara la o tigara, Adrian Anania a reusit sa fuga.

Bacosca si Avram, reveniti in aceeasi zi in tara, l-au ajutat pe fugar sa ajunga la Pascani, de unde a acesta a fost preluat de tatal sau si dus la Cluj. Falsificatorul si-a continuat apoi singur drumul, indreptindu-se cu un microbuz spre Italia. Abia dupa citeva zile de la plecarea din tara, romascanul a realizat  gravitatea faptelor lui, el hotarindu-se sa se reintoarca in tara, pentru a se pune la dispozitia anchetatorilor.

Pe 12 august, dupa ce povestea a iesit la iveala, capul intregii afaceri, Adrian Anania, a primit mandat de arestare preventiva, aceeasi masura fiind luata, ulterior, impotriva lui Bacosca, Avram si Cretu. Ceilalti doi membri ai retelei, Dabija si Berza, au fost cercetati in stare de libertate.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii