Reorganizare in institutiile de invatamint romascane

luni, 25 ianuarie 2010, 20:37
2 MIN
 Reorganizare in institutiile de invatamint romascane

Incepind de saptamina trecuta, primarul Laurentiu Dan Leoreanu a initiat o serie de discutii cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Neamt pe tema pregatirilor pentru anul scolar 2010 – 2011, a legislatiei referitoare la descentralizare, precum si a reorganizarii institutiilor de invatamint din Roman. In aceasta saptamina, primarul si conducerea ISJ intentioneaza sa stabileasca modul in care va fi reorganizata fiecare institutie de invatamint din  oras, incepind cu urmatorul an scolar. "Scoala trebuie sa formeze profesionisti, nu doar de someri cu diplome. Absolventii institutiilor de invatamint trebuie sa aiba competente specifice pentru a putea performa intr-un domeniu", considera primarul Leoreanu.

Reorganizarea intregii retele scolare din Roman se impune din mai multe motive, in opinia primarului. "Cheltuielile pentru utilitati si cheltuielile adiacente au crescut la toate institutiile de invatamint, chiar daca numarul elevilor a scazut si la jumatate fata de cel de acum opt ani. Incepind din urmatorul an scolar, unele institutii de invatamint vor fi comasate, pentru ca avem in oras scoli care au avut peste 2.000 – 3.000 de elevi si acum au mai putin de 1.000 de elevi, dar cheltuielile lor sint mai mari. Pe de alta parte, trebuie sa luam masurile necesare astfel incit elevul sa fie in centrul atentiei profesorului, in cadrul actului didactic. Deocamdata, scolile cheltuie bani in mod nerentabil si fara ca aceste cresteri periodice ale cheltuielilor sa produca efecte in calitatea educatiei elevilor, ci dimpotriva, daca am lua in considerare absorbtia absolventilor pe piata muncii. Aceste masuri trebuie sa aiba o singura finalitate: oferirea unui act de educatie de calitate elevului", a sustinut Laurentiu Dan Leoreanu.

Rentabilizarea prin reorganizare a domeniului educatiei va duce si la pierderea unor locuri de munca, in rindul salariatilor din acest sistem. Primarul Leoreanu a explicat, insa, ca reorganizarea nu va afecta in nici un fel posturile titularilor. "Vom avea grija, in acelasi timp, de colegii nostri din invatamint. Intentionam sa asiguram conditii normale in scoli atit pentru elevi, cit si pentru profesori, nu sa facem invatamint doar pentru a asigura locurile de munca ale celor incadrati in acest domeniu. Lucrurile, asa cum sint acum, nu mai pot merge asa. Domeniul invatamintului nu a mai fost rentabilizat de multi ani.

In invatamint lucreaza, inca, multi suplinitori. Unii dintre ei nu sint calificati, deci nu au o abordare profesionista a procesului didactic. Comasarea de clase si de institutii scolare nu va afecta sub nici o forma titularii, adica pe cei care s-au pregatit pentru a deveni profesori, Restructurarile vor viza, insa, suplinitorii", a mai spus primarul.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii