Romanul are imn si steag mov

marți, 30 iunie 2009, 18:53
5 MIN
 Romanul are imn si steag mov

Ieri, in sedinta extraordinara, consilierii locali au votat statutul municipiului Roman, precum si steagul si imnul orasului. Discutiile pe tema imnului si steagului orasului au durat mai bine de o ora, mare parte din consilieri aratindu-se nemultumiti de steagul si imnul prezentate ieri.

Steag mov pentru "Foro Romani"

La dezbateri au participat profesorul Iosif Haidu – care a contribuit la realizarea steagului orasului – precum si muzicianul Ovidiu Trifan – care a realizat linia melodica a imnului Romanului. Doi dintre consilierii locali – Lucian Micu si Elena Nusa Chiriac – au absentat de la sedinta, motivat.

Discutiile pe tema steagului Romanului au fost incepute de consilierul local Sorin Cazan. Acesta a preferat sa nu se refere la culoarea mov a steagului, ci, in special, la inscrisurile de pe sigiliul orasului, aflate pe proiectul de steag. "Avem aici un viitor drapel al Romanului. Nu as comenta despre culorile alese – alb si mov. As intreba, insa, daca a tradus cineva ce scrie pe aceasta stema de pe steag. Stiti ca tiganii caldarari folosesc cuvintul «foro» pentru oras?", a inceput discutia Sorin Cazan. "E in latina, dom’le!", a venit replica din sala.

Spusele consilierului Sorin Cazan au fost intarite, insa, si de consilierul local Dan Ioan Carpusor. "Un om simplu, care citeste «Foro Romani» pe acest steag, vede aici limba tiganilor. E oras de tigani Romanul? Nu este! Mai bine folosim aceleasi caractere, pentru a scrie, in loc de «Foro Romani», «Municipiul Roman». Orasul nostru se numeste Roman, nu «Romani»!", a spus Dan Ioan Carpusor. Aprinderea discutiilor l-a convins pe profesorul Iosif Haidu – realizator al steagului – sa ia cuvintul in fata consilierilor locali. "Eu nu inteleg de ce faceti astfel de interpretari pe baza cuvintelor « Foro Romani». Nu are importanta cum interpreteaza unul sau altul aceste cuvinte! Eu am muncit la sigla aceasta. Trebuie sa tineti la acest sigiliu, pentru ca spune ceva, are importanta istorica. Nu il mai interpretati!", a spus, vadit suparat, Iosif Haidu. "Domnule Haidu, va reamintesc ca aici sinteti in sala Consiliului Local si va adresati consilierilor locali, deci va rog sa aveti un comportament decent", a replicat consilierul local Gabriel Farcas. Intrebat de consilierii locali Gabriel Farcas, Dan Ioan Carpusor si George Balan care este simbolistica sigiliului de pe steagul Romanului, Iosif Haidu nu a reusit sa le ofere acestora un raspuns clar: "Puteti consulta tratatul de heraldica. Dupa parerea mea, sigiliul acesta este de o frumusete deosebita".

Discutiile contradictorii au fost linistite de consilierul Dan Ioan Carpusor, care a propus ca steagul Romanului sa fie apreciat nu numai de consilierii locali, ci si de cetateni, apoi a propus ca, in loc de cuvintele "Foro Romani", pe steag sa fie inscrise cuvintele "Municipiul Roman", in fir de aur. Propunerea sa a fost sustinuta atit de primarul Laurentiu Dan Leoreanu, cit si de consilierul local Valentin Danaila, care a invitat colegii sa amine adoptarea formei finale a steagului cu inca o luna. "Ginditi-va ca aici nu discutam despre amendamente la un proiect, ci despre drapelul si imnul orasului. Cu ajutorul presei locale, cetatenii ar putea decide alaturi de noi pe aceasta tema", a propus consilierul local Gabriel Farcas. Cu 14 voturi pentru si 5 abtineri, consilierii au stabilit ca pe simbolul orasului, inscris pe steagul alb-mov, cuvintele "Foro Romani" sa fie inlocuite de cuvintele "Municipiul Roman".

Imnul Romanului le-a adus aminte consilierilor de melodiile copilariei

Inainte de supunerea la vot a imnului municipiului Roman, muzicianul romascan Ovidiu Trifan, realizator al liniei melodice a imnului, a propus consilierilor locali sa nu supuna dezbaterii imnul in sine, ci doar textul sau. "Nu se poate sa fie supus dezbaterii imnul in sine, ci doar textul acestuia. Va rog, insa, ca dupa ce il aprobati, sa imi permiteti sa aleg corul care va interpreta forma finala a acestui imn", a declarat Ovidiu Trifan, dind de inteles ca va apela la corul Seminarului Franciscan in acest sens. "Dar numai corul Seminarului Franciscan exista in acest oras?", a replicat consilierul local George Lazar, secondat de consilierul local Sorin Dumitru Cazan. "De ce nu ascultam forma finala a imnului?", a intrebat consilierul Gabriel Farcas. "Pentru ca, daca nu adoptam intii imnul, nu putem avea forma sa finala, matrita", a explicat primarul Laurentiu Dan Leoreanu. "Dar ce imn sa adoptam, daca nu l-am auzit?", au replicat unii dintre consilieri.

Replica lor a fost urmata de redarea unei interpretari brute a imnului: "La confluenta Moldovei cu Siretul / Orasul Roman renaste din trecut, / Cu el invie speranta ca prezentul / Ne va aduce faima ce-am avut. / Orasul Roman, un colt de tara, / E urbea-n care, de veacuri, dainuim. / Cetate mindra si seculara, / Azi, romascani, cu totii s-o cinstim! / Pe ses moldav, cetatea ctitorita / De Roman-Voda, «Domnul Musatin» / Vegheaza-n timp, de cronici daltuita, / Pastrata-n slova lui Miron Costin. / Noi, romascani de vita musatina, / Pe-acest meleag, de veacuri am trait / Si ne-am pastrat credinta cea crestina, / Stefan cel Mare urbea ne-a cinstit. / Rugam pe Domnul sa ne ocroteasca / Acum, in viitor si-ntru multi ani, / Si sanatate sa ne daruiasca, / Pace si bine pentru romascani!".

Dupa primele acorduri, atmosfera din sala de consiliu a devenit deosebit de destinsa. Consilierii locali Daniela Suman, Gabriel Farcas, George Lazar si George Balan au inceput sa zimbeasca, la fel ca unii dintre cei aflati in sala, iar consilierul Dan Ioan Carpusor a "tinut ritmul" imnului pina la finalul redarii audio a acestuia. Cei mai multi dintre cei prezenti au afirmat, dupa sedinta de Consiliu Local, ca linia melodica a imnului Romanului seamana cu melodii realizate inainte de 1989.

Imnul Romanului a fost aprobat de consilieri, la fel ca si statutul Romanului. Conform statutului Romanului, fiecare tinar va primi, la implinirea virstei de 18 ani, o diploma de "cetatean responsabil al orasului", iar fiecare cuplu proaspat casatorit va trebui sa planteze un pom – decizie la care consilierul local Sorin Cazan s-a aratat a fi impotriva.

Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a Consiliului Local s-au mai aflat, printre altele, efectuarea unor cheltuieli din bugetul local, precum si un proiect de hotarire privind aprobarea regulamentului privind normele de gospodarire, intretinere, curatenie si estetica in municipiul Roman. La acest regulament, consilierul local Gabriel Farcas a adus o serie de amendamente ce au fost aprobate, el dovedindu-se a fi, de departe, cel mai activ consilier local din sedinta de ieri.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii