Stranierii, indiferenti in fata alegerilor

duminică, 23 noiembrie 2008, 18:48
3 MIN
 Stranierii, indiferenti in fata alegerilor

Intre nehotarire si indiferenta. Cam asa s-ar rezuma optiunile politice ale multor romani aflati la munca in strainatate. Pe linga aceste lucruri, multi nu cunosc candidatii la alegerile parlamentare de la sfirsitul lui noiembrie 2008. Cel mai cunoscut nume de pe listele colegiilor pentru diaspora este cel al lui Petre Roman, care candideaza ca senator la Colegiul Europa-Asia.

"De ce sa votez, daca nu ma intorc?"

Nu mai putin de 38 de candidati se bat pentru voturile romanilor din strainate. Toti se lupta pentru patru fotolii de deputat, in colegiile Europa de Vest, Europa de Est-Asia, SUA-Canada si Africa, iar la senat – pentru doua fotolii in colegiile Europa-Asia si Statele Unite. Toate aceste colegii reprezinta circumscriptia 43.

In Spania, statul roman a organizat 21 de sectii de votare, iar in Anglia – 14, din care cinci sint in Londra. Cristi a plecat din Roman dupa ce a absolvit medicina, dar lucreaza, acum, in constructii, pe un santier din Londra. De alegeri a auzit doar in treacat, insa nu stia ca se poate vota si in strainatate. "Decit sa lucrez ca medic rezident cu opt sute de lei, mai bine cistig aici 500 de lire sterline pe saptamina. Ultima data cind am fost in tara erau alegerile locale. Atunci, la Roman si pe la tara erau afise electorale pe toti stilpii. Aici nu se face asa campania. Totul e civilizat, ideile candidatilor fiind sustinute in cadrul unor dezbateri. Oricum, eu nu cunosc pe niciunul dintre candidati, doar partidele din partea carora candideaza. De votat, n-o sa votez. In primul rind, pentru ca nu am de gind sa ma mai intorc in tara. Si, chiar daca m-as duce la vot, nu stiu unde e sectia de votare. Am vorbit si cu alti romani, care au aceeasi problema. Noi am plecat din Romania ca sa fugim de politica si tot de politica avem parte si aici", spune Cristi.

In Franta au fost amenjate cinci sectii de votare. Marinela este romascana si a plecat cu bursa de studii la o universitate din Paris. "Chiar daca sintem plecati, asta nu inseamna ca nu sintem la curent cu ceea ce se intimpla in tara. De regula, in perioada campaniilor electorale, candidatii vin in comunitatile cu multi romani si promit marirea burselor sau facilitati la tradus acte ori echivalat diplome", povesteste Marinela.

In Italia au fost stabilite 19 sectii de votare, din care patru la Roma si cite doua in Torino si Milano. "Cel mai cunoscut candidat este Petre Roman. Mai sint candidati si din partea asociatiilor de romani din Italia. Nu cred, insa, ca vor rezolva ceva. Noi tot la fel vom fi priviti", este de parere Lidia, din Sabaoani, menajera de patru ani in Roma.

Cum pot vota romanii din strainatate

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Guvernul Romaniei a stabilit 221 de puncte de votare pentru romanii aflati in strainatate. Acest scrutin este o premiera pentru sistemul electoral roman, intrucit se realizeaza in baza votului uninominal. In plus, este pentru prima data cind romanii din diaspora pot fi reprezentati in Parlament, prin cele sase mandate acordate circumscriptiei 43 – patru de deputat si doua de senator.

In strainatate pot vota cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul sau resedinta acolo, candidatii care se prezinta la vot la o sectie de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza, alta decit aceea unde este arondat potrivit domiciliului. Personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare isi exercita dreptul de vot la sectia de votare constituita pe linga misiunea diplomatica sau oficiul consular la care isi desfasoara activitatea.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil, cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate (cunoscut si ca pasaport CRDS).

Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, si cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate. Resedinta in strainatate se dovedeste cu un document eliberat de autoritatile tarii de resedinta, in functie de legislatia fiecarei tari.

Procesul de vot incepe si in strainatate la ora 7.00 si are loc pina la ora 21.00, ora locala, cind sectia de votare se inchide. Pe usa sectiei de votare se vor afisa orele intre care se desfasoara procesul de votare. Persoanele care, la ora 21.00, se afla in sala unde se voteaza vor putea sa-si exercite dreptul de vot.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii