„Ziarul de Roman” sprijina performanta

marți, 18 octombrie 2011, 20:42
4 MIN
 „Ziarul de Roman” sprijina performanta

"Ziarul de Roman" continua campania de identificare si promovare a copiilor talentati. Demersul nostru a fost sprijinit de oameni de afaceri locali, care s-au oferit sa sustina dezvoltarea unor copii talentati, cu care soarta nu a fost tocmai darnica. Dupa ce Andrei Preda a primit premiul cel mare din partea Andreei Marin, marti a fost rindul lui Florin Ghinita, Radu Morosanu, Razvan Raucescu si Vladut Ivancea sa fie ajutati. Ei au primit premiile din partea lui Ioan Antoci, director al Suinprod, a Andreei Balcan, director economic la Marsat, si a deputatului Marius Neculai.

Pentru Florin Ghinita, unul dintre cei mai buni interpreti la tambal de la Scoala de Arta Integrata "Sergiu Celibidache", ocupant al locului III la faza pe Moldova a Olimpiadei Nationale de Muzica, premiul oferit de Ioan Antoci, directorul Suinprod, reprezinta speranta ca isi va putea cumpara un tambal al lui. Pina sa stringa suma necesara pentru a-si cumpara un tambal, Florin vea sa pastreze banii in portofelul sau. Nu pentru ca nu ar avea incredere in mama, care este singurul sau sprijin, ci, pentru ca asa cum a spus inocent la primirea premiului, nu a mai vazut pina acum niciodata o bancnota de 500 de lei. "Iti doresc sa ai tot timpul incredere in tine si sa fii convins ca, daca tu iti doresti cu ardoare un lucru, vei reusi", i-a spus Ioan Antoci micului artist.

Florin Ghinita este elev in clasa a VII-a la Scoala "Mihai Eminescu", un elev foarte bun, care a incheiat clasa a V-a cu media 10 si clasa a VI-a cu media 9,67. Din clasa I studiaza si tambalul la Scoala de Arta, visul sau fiind acela de a urma Liceul de Muzica si Conservatorul, pentru a deveni un instrumentist celebru. "Cind a trebuit sa-mi aleg un instrument la Scoala de Muzica, am vizitat intii toate salile de studiu. Imi placeau toate, dar, cind am dat cu ochii de tambal, am stiut ca acesta va fi al meu. Pur si simplu m-a fascinat", spune Florin. Radu Morosanu si Razvan Raucescu si-au primit premiul din miinile Andreei Balcan, director economic al firmei Marsat. "Mesajul meu este acela ca, indiferent de cit de greu v-ar fi, sa va urmati visul si sa va incredeti in talentul vostru. Amindoi aveti calitati pe care mi le-as fi dorit si eu. Cind eram mica imi placea foarte mult sa desenez si toata lumea imi spunea ca sint talentata. Am ales, insa, alt drum in viata si pentru mine desenul a ramas un hobby. Voi aveti sansa de a va folosi aceste calitati pentru a face o cariera in domeniu", a spus Andreea Balcan.

Radu Morosanu este elev in clasa a VIII-a la Scoala "Mihai Eminescu" si unul dintre cei mai buni interpreti la nai din cadrul Scolii de Arta Integrata "Sergiu Celibidache". La faza pe Moldova a Olimpiadei de muzica a obtinut locul I, fiind doar la un punct diferenta de punctajul maxim de 100 de puncte, care i-ar fi permis accesul la faza nationala a concursului, unde urma sa se confrunte cu cei mai buni elevi interpreti la nai din tara. "Ma fascineaza sunetele pe care le scoate acest instrument si posibilitatile pe care le are. Naiul nu e doar pentru muzica populara, asa cum s-ar crede. Poti sa cinti orice", spune Radu, care isi doreste foarte mult sa urmeze cursurile Liceului de Muzica si ale Conservatorului.

Razvan Raucescu este elev in clasa a VII-a la Scoala nr. 5 si a inceput, din clasa a II-a, sa frecventeze cursurile cercului de pictura din cadrul Clubului Copiilor. "Acolo am invatat tehnicile de lucru, cum sa amestec culorile, am pictat foarte mult, orice, pentru exercitiu", isi aminteste Razvan Raucescu, acum elev in clasa a VII-a. De doi a trecut la pictura de icoane, fascinat de ceea ce putea face profesorul sau de la cerc, artistul Cristinel Prisacaru. Chiar daca a pictat pina acum destul de mult, nu a indraznit inca sa deschida o expozitie, parte dintre lucrarile sale fiind facute cadou unor persoane dragi sufletului sau.

Pentru Vladut Ivancea, elev in clasa a VI-a la Scoala de Arta Integrata "Sergiu Celibidache", nascut la Zece Prajini, sat pe care muzica l-a scos din animat, a cinta este un mod de viata. La scurt timp dupa ce a inceput sa studieze instrumentul, a ajuns unul dintre cei mai buni clarinetisti ai scolii, depasindu-si, prin performante, colegii din anii de studiu mai mari. In cei doi ani de studiu a obtinut premiul III, in 2010, la concursul "Emanuel Elenescu", organizat la Piatra Neamt, premiul I la faza judeteana a Olimpiadei Nationale de Muzica si premiul II la faza zonala a olimpiadei, in 2011.

"Cind cint la clarinet, nimic nu mai exista in jurul meu, ma simt linistit si liber. E ca si cum m-as transforma si nu as mai avea nici o legatura cu lumea din afara", spune Vladut. Pentru el, calitatea de a fi bursier "Mariko Inn" reprezinta sansa de a-si putea continua studiile muzicale, intrucit isi doreste foarte mult sa depaseasca nivelul celor mai multi dintre consateni si sa studieze Conservatorul. Lucru perfect posibil, dupa aprecierea profesorului sau de instrument. "Copilul acesta a venit la noi ca un diamant neslefuit, care, incet, incet, si-a aratat valoarea. Sint profesor de 12 ani, mi-au trecut foarte multi copii prin mina si de la el am foarte mari asteptari", a spus profesorul sau, Cezar Duca. (Sursa: Ziarul de Roman)

Comentarii