689 de suceveni au murit, anul trecut, pe paturile Spitalului Judetean

joi, 19 februarie 2009, 21:32
3 MIN
 689 de suceveni au murit, anul trecut, pe paturile Spitalului Judetean

Cei mai multi bani pe care Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava ii deconteaza Spitalului Judetean de Urgenta sunt pentru tratamentele aplicate pacientilor care ajung la spital in stare critica. Potrivit reprezentantului Spitalului Judetean de Urgenta, pentru un pacient aflat in stare critica se aplica toate resursele – medicamente, manevre pentru stabilizarea pacientului – necesare salvarii vietii acestuia.

"In cazul pacientilor aflati in stare critica se utilizeaza toate resursele necesare salvarii pacientului, indiferent cat de scumpe ar fi acestea. Nu se face economie la resurse, prioritar fiind salvarea pacientului. Chiar daca pacientul care ajunge la spital in stare grava este victima unui accident de circulatie, a unei agresiuni sau a unei afectiuni cronice fiind in ultima faza a bolii, datoria spitalului este sa-i puna la dispozitie toate resursele de care dispune pentru salvarea vietii acestuia. Sumele cheltuite pentru salvarea unui pacient in stare critica depasesc uneori 100 de milioane lei vechi. Totusi, sunt situatii in care viata pacientului nu poate fi salvata", spune doctorul Tiberius Bradatan, purtatorul de cuvant al spitalului sucevean.

Rata mortalitatii inregistrata anul trecut in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava a fost de 1,51 %

Rata mortalitatii inregistrata anul trecut in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava a fost de 1,51 % ceea ce inseamna ca din cei 45.556 de pacienti internati in sectiile spitalului, 689 si-au gasit sfarsitul pe patul de spital in ciuda incercarilor medicilor de a-i salva. Printre acestia s-au aflate si cazuri in stare critica, cum ar fi cele ale persoanelor ranite grav in accidentele rutiere, pacientii cu infarct, cei cu traumatisme severe, etc.. Pentru astfel de pacienti spitalul cheltuie cei mai multi bani, deoarece se utilizeaza toate resursele pentru salvarea lor, chiar daca sansele de supravietuire nu prea exista.

"Desi este clar ca pacientul are sanse minime de supravietuire, spitalul are datoria sa incerce sa salveze viata pacientului. Nu se face economie la nimic, indiferent de costuri. Sunt pacienti care supravietuiesc, desi sansele se aratau a fi minime si sunt pacienti care, din pacate, nu pot fi salvati. Depinde foarte mult si de varsta pacientului si de dorinta sa de supravietuire. Spre exemplu, avem pacienti varstnici pe care rudele ii obliga sa vina la spital, dar nu pot fi salvati, deoarece dorinta acestora de supravietuire, in ciuda resurselor aplicate de medic, este nula", declara reprezentantul Spitalului Judetean.

Cel mai scump medicament de la Spitalul Judetean este un drog anestezic de 3000 de euro

Potrivit reprezentantul Spitalului de Urgenta, pentru pacientii aflati in stare critica se utilizeaza, deoarece situatia o impune, medicamente foarte scumpe.

"Cele mai scumpe medicamente sunt antibioticele de ultima generatie, medicamentele antivirale, cele folosite pentru tratamentul HIV/SIDA si interferonul pentru hepatita C, tromboliticele care sunt utilizate in cazurile de infarct si embolie – astuparea brusca a unui vas sangvin cu un cheag de sange. Totusi, recordul il detin drogurile anestezice, valoarea unui astfel de medicament ajungand la 3000 de euro. Toate aceste medicamente se afla in stocurile spitalului si sunt utilizate atunci cand situatia o cere, evident cu aprobarea conducerii institutiei", spune reprezentantul spitalului.

Sectiile unde se utilizeaza medicamente scumpe impuse de gravitatea cazurilor tratate sunt Anestezie si Terapie Intensiva – pacientii accidentelor de circulatie, cei care incearca sa-si puna capat zilelor, Cardiologie – cazurile de infarct si embolie, apoi Chirurgia Plastica si Reparatorie si Ortopedia – pacientii cu traumatisme severe.

Singurele spitale din judet unde nu s-au inregistrat decese sunt cele de Psihiatrie

In judet, cea mai mare rata a mortalitatii intraspitalicesti de 1,51 % a fost inregistrata la Spitalul Judetean Suceava, respectiv din 45.556 pacienti internati au decedat 689. La Spitalul Municipal Vatra Dornei, cu o rata a mortalitatii de 0,96 % au decedat 85 de pacienti din 8.829 de pacienti internati. Spitalul Municipal Radauti se situeaza pe pozitia a treia cu 0,84 % rata a mortalitatii intraspitalicesti, 165 de decese la 19.672 de pacienti internati. La Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc din 10.956 de pacienti au decedat 67, rata mortalitatii fiind de 0,61 %.

O rata a mortalitatii intraspitalicesti de 0,49 % s-a inregistrat la Spitalul Municipal Falticeni, din 14.158 de pacienti, 69 un murit pe patul de spital. La Spitalul Orasenesc Siret rata mortalitatii este de 0,23 %, din 3.412 bolnavi internati, opt au decedat in spital. La Spitalul de Boli Cronice Solca s-a inregistrat o rata a mortalitatii de 0,13 %, din 2.283 pacienti internati, trei au decedat pe patul de spital.

Singurele spitale din judet unde nu s-au inregistrat decese sunt cele de Psihiatrie, respectiv Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc unde, anul trecut, au fost internati 1.828 bolnavi si Spitalul de Psihiatrie Siret cu 625 de bolnavi internati.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii