Coloneii loviti de „Ordonanta Boc” oscileaza intre pensie si salariu

joi, 08 ianuarie 2009, 21:21
7 MIN
 Coloneii loviti de „Ordonanta Boc” oscileaza intre pensie si salariu

Mai multi pensionari de stat care si-au gasit un loc de munca in sectorul public de activitate, cumuland pensia cu salariul, se pregatesc sa renunte la una din cele doua surse de venit. Militarii, indeosebi ofiterii, reprezinta una din categoriile vizate de masurile prevazute in Ordonanta 230/2008, publicata in Monitorul Oficial din data de 5 ianuarie 2009. O parte dintre ei si-au gasit locuri de munca, unele chiar bine platite, in sectorul de stat. Altii au preferat sa munceasca, insa pentru ca pensia nu le era suficienta pentru a-si asigura un trai decent. O parte dintre ofiterii trecuti in rezerva au ajuns in functii de conducere la unele institutii de stat, in vreme ce altii au functii de executie. De cateva zile, una din preocuparile lor de baza este de a vedea ce decizie vor lua pana la finele celei de-a doua decade a lunii curente.

Directorul sucursalei Suceava a Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului si Protocolului de Stat este Gheorghe Antonovici, un colonel in rezerva, fost sef al Directiei Judetene de Informatii Suceava din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI). Dintre toti coloneii aflati in situatia de a decide intre pensie si salar si care au fost contactati de Obiectiv, Gheorghe Antonovici este singurul care ne-a declarat ca nu a luat inca o decizie. "Pana in 20 ianuarie am timp sa ma decid. Nu se stie inca daca nu vor fi facute deja unele modificari la prevederile legii", ne-a declarat Gheorghe Antonovici. De altfel, el a fost destul de rezervat in declaratii, spunand doar ca are un salar mai mic decat pensia, aceasta din urma fiind echivalentul a circa 1.000 de euro.

Mentionam ca am luat legatura si cu Gheorghe Neamtu, general in rezerva, fost sef al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava. In prezent, acesta lucreaza la Garda de Mediu, fiind comisar superior. El a evitat sa faca vreun comentariu cu privire la salariul si pensia pe care o primeste, spunandu-ne doar ca inca nu s-a hotarat ce decizie va lua in urmatoarele zile. Declaratia sa de avare nu era postata pe site-ul oficial al Garzii Nationale de Mediu iar din surse am aflat ca salariul sau la aceasta institutie este intre 1.600 si 1.700 de lei.

Colonel SRI in rezerva: "Ordonanta 230 este morala"

Un alt colonel in rezerva care a lucrat la Directia Judeteana de Informatii Suceava din cadrul SRI este Atanasie Tironeac, potrivit unor surse fiind mai multi ani sef al serviciului economic. Dupa ce a fost pensionat din SRI, s-a angajat la Directia Silvica si, in perioada in care conducerea institutiei a fost asigurata de Gheorghe Nichiforel, el a fost sef al Serviciului Juridic. Actualmente este jurist in cadrul Directiei Silvice. De remarcat este faptul ca Atanasie Tironeac este insa unul din putinii colonei care au declarat nu doar ca sunt de acord cu prevederile "Ordonantei Boc", ci ca aceste prevederi sunt morale si justificate. Sustine ca are un salar mai mic decat pensia pe care o primeste, dar nu doreste sa spuna nici cat este cuantumul vreunuia din cele doua venituri. Potrivit unor surse, salariul sau brut ca jurist depaseste 2.000 de lei. "In ce ma priveste, nu contest deloc caracterul moral al Ordonantei 230. Cu privire la alte aspecte, vreau sa va spun de la bun inceput ca prefer sa renunt la pensie. Nu este o pensie mare, cum se discuta la unii, dar eu ma simt mai bine in campul muncii. Cred ca este morala prevederea Ordonantei, adica nu trebuie cumulata pensia cu salariul. Pentru mine este mai importanta munca decat pensia pentru ca ma simt mai bine cand muncesc si ma lupt in instanta. Ma simt cu mintea mai luminata atunci cand muncesc", ne-a declarat Atanasie Tironeac. El a mai adaugat ca unul din avantajele pe care le are este acela ca la momentul cand s-a pensionat a primit plati compensatorii minimale, spre deosebire de alte cadre militare ce s-au pensionat indeosebi dupa anul 2000. Atanasie Tironeac spune ca are de platit ceva mai bine de 10.000 de lei, reprezentand platile compensatorii date de stat la momentul pensionarii sale, dar a precizat ca suma aceasta nu este o mare problema si ca o va plati. "Imi place mai mult sa muncesc, sa merg in instanta. Cred ca sunt facut pentru asta", a mai declarat Atanasie Tironeac.

Colonei de armata in rezerva care nu lasa salarul din administratie pe pensia militara

Un alt colonel in rezerva care vrea sa ramana in functie si care prefera sa renunte la pensie este Viorel Horodenciuc. El s-a pensionat din structurile Armatei in anul 1998, dar pensia pe care a primit-o la acea data era destul de mica. Totodata, el sustine ca la momentul in care s-a pensionat nu a primit plati compensatorii. In anul 2000 s-a angajat la Corpul Gardienilor Publici, structura aflata la data respectiva in subordinea Consiliului Judetean Suceava. Ulterior, in anul 2005, a fost desfiintat Corpul Gardienilor Publici si, in fiecare oras si municipiu, a fost infiintata Politia Comunitara, structura in subordinea directa a primarului. Viorel Horodenciuc ne-a declarat fara sa ezite ca vrea sa ramana sef al Politiei Comunitare Suceava si ca nici nu se pune problema in cazul lui sa renunte la functie pentru pensie. El ne-a explicat ca s-a pensionat prin ordonanta din cauza ca trebuiau reduse efectivele militare, cu mult timp inainte de varsta legala de pensionare. Intrucat la data cand a fost el pensionat nu au fost prevazute prin lege conditii avantajoase, pensia sa de colonel este aproape echivalelntul uneia de subofiter. De altfel, Viorel Horodenciuc se jeneaza sa spuna cat de mica este pensia sa, precizand doar ca este de peste doua ori mai mica decat salariul de director executiv al Politiei Comunitare Suceava. El a mai adaugat ca salariul sau este de 1543 lei, la care se adauga sporurile de vechime si de conducere si apoi se retin contributiile la stat.

Un al treilea colonel in rezerva care vrea sa ramana angajat in sectorul public si opteaza pentru "suspendarea pensiei" este Iordache Bilasevschi. El este absolvent al Liceului Militar "Stefan cel Mare" din Campulung Moldovenesc si al Facultatiii de Finante-Contabilitate din cadrul ASE Bucuresti. S-a angajat in Armata si a ajuns pana la gradul de colonel, fiind trecut in rezerva din UM 02205 Iasi unde fusese inspector principal la Controlul Financiar al Armatei. Pensionarea sa a avut loc in 21 decembrie 1998, la varsta de 50 de ani, cand a fost restructurata Armata. In 1 mai 2000, Iordache Bilasevschi a fost incadrat prin concurs in functia de auditor al consiliului Judetean Suceava, functie pe care o indeplineste si in momentul de fata. "Optez pentru suspendarea platii pensiei militare si pentru restituirea soldelor compensatorii, precum si pentru continuarea activitatii la Consiliul Judetean Suceava, in cadrul compartimentului de audit, ca auditor, pana la implinirea varstei de pensionare conform grilei, respectiv luna martie 2012", ne-a declarat Iordache Bilasevschi. La data cand el se va pensiona va avea putin peste 64 de ani. De altfel, Iordache Bilasevschi se declara de acord cu suspendarea platii pensiei "daca situatia o impune" si spune ca oricum aceasta era mai mica decat salariul de auditor la CJ Suceava. In ce priveste plata soldelor compensatorii, Iordache Bilasevschi ne-a aratat ca acestea nu erau deloc mari in 1998 cand el s-a pensionat, fiind circa 2.100 de lei pe care trebuie sa ii dea inapoi la stat.

Colonei de armata care lasa un loc liber in administratia publica

Sunt insa si colonei in rezerva care nu vor sa ramana in functiile publice in care sunt incadrati si spun ca le este mai convenabil sa opteze pentru pensie decat penstru salariu. Un exemplu in acest sens este cel al secretarului executiv al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Viorel Iacob. "Am 60 de ani si nu se poate pune problema sa nu respect legea. Voi iesi la pensie in data de 19 ianuarie. Chiar am informat conducerea despre aceasta situatie. Imi pare rau insa ca in locul acestor batrani cum suntem noi numiti nu s-a spus clar ca se injecteaza "sange proaspat". As fi vrut ca locul meu sa fie ocupat de un tanar, prospat absolvent al unei facultati, dar tare imi este frica de faptul ca peste cateva luni postul meu va fi ocupat in mod clientelar", ne-a declarat Viorel Iacob. El a fost seful Centrului Militar si al garnizoanei Suceava pana in 2002 cand s-a pensionat.

Ulterior, s-a incadrat la ATOP (structura ce functioneaza in cadrul CJ Suceava – n.red.) si spune ca a pus suflet in munca sa de secretar executiv al acestei institutii. Intrucat s-a pensionat in anul 2000, cand erau alte conditii legale, pensia sa este mai mare decat salariul, insa Viorel Iacob nu a vrut sa spuna care este cuantumul pensiei sale, precizand doar ca "este cu mult mai mica decat se spune la televizor despre pensiile unor colonei sau generali de la Bucuresti". "Plec de la Consiliul Judetean cu un singur regret si anume ca nu s-a reusit inca transformarea unui corp al cladirii Centrului Militar intr-un centru cultural bucovinean. Exista acolo spatii adecvate de pentru a se face sali de pictura, de teatru, de auditii muzicale si daca nu este intretinuta cladirea, se poate degrada", a mai declarat Viorel Iacob.

Un alt colonel care opteaza pentru pensie si nu pentru salariu este Ioan Roman. El lucreaza in cadrul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, fiind de fapt un serviciu descentralizat a carui principala atributie este legata de mobilizare in situatii de urgenta, criza sau razboi. Ioan Roman este colonel de artilerie si s-a pensionat in anul 2003, la varsta de 51 de ani. La data respectiva, el a primit solde compensatorii in suma de circa 30.000 de lei. Pensia pe care o are este de 2.600 de lei iar salariul este aproape la fel de mare. A fost angajat in cadrul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale din anul 1998 si a ramas in cadrul acestei institutii si dupa varsta de pensionare. Este profund nemultumit de prevederile "Ordonantei Boc", dar a precizat ca daca in urmatoarele zile nu se schimba nimic, atunci va opta pentru pensie. "Nu este corect ca sa se ia un drept castigat prin munca si nici nu este drept sa fiu nevoit sa renunt la serviciul pe care il am si pe care l-am castigat prin munca. As opta, totusi, pentru pensie si, eventual, sa imi caut de lucru in sistemul privat. Sa ma angajeze Prigoana, ca vad ca unul ca el ne conduce", ne-a declarat Ioan Roman.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii