Conditii stricte la proiectul european de reabilitare termica a blocurilor

marți, 06 noiembrie 2012, 21:20
4 MIN
 Conditii stricte la proiectul european de reabilitare termica a blocurilor

Proiectul pentru reabilitare termica a blocurilor cu finantare europeana este tentant, dar conditiile sunt foarte stricte. Aceasta este aprecierea pe care a facut-o, ieri, la o sedinta cu asociatiile de proprietari din municipiul Suceava, primarul Ion Lungu. Potrivit acestuia, este normal ca sa fie conditii ferme si stricte pentru ca majoritatea fondurilor provin de la Uniunea Europeana si, intrucat sunt bani care nu mai trebuie rambursati, finantatorii vor sa fie convinsi ca vor fi cheltuiti cat mai corect. „Vor trebui depusi saci de documente. Este multa birocratie, dar este firesc pe de o parte deoarece banii de la Uniunea Europeana sunt gratuiti iar cei ce ne dau fondurile nerambursabile pun conditii ca sa le putem accesa", a spus Ion Lungu.

Finantarea nerambursabila va fi in proportie de 60% din Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat, diferenta de 40% din cheltuielile eligibile la finantare urmand a fi acoperite de Primarie si de asociatiile de proprietari. Ei bine, in ceea ce priveste modul in care va fi impartita intre Primarie si asociatii cota de 40%, au fost stabilite trei paliere in functie de venituirile locatarilor din blocul unde urmeaza a fi executate lucrari de reabilitare.

In primul caz – venitul mediu net pe membru de familie este sub 150 de euro la mai mult de jumatate din familiile – proprietarii din imobil, Primaria va acoperi 30% din cota ce urma sa fie alocata iar locatarii reprezentati de asociatie vor trebui sa achite 10%.

In cazul al doilea – venitul mediu net pe membru de familie este sub 350 de euro la mai mult de jumatate din familiile – proprietarii din imobil, Primaria va acoperi 20% iar locatarii reprezentati de asociatie vor trebui sa vireze tot 20% din contravaloarea lucrarilor.

In cel de-al treilea caz – venitul mediu net pe membru de familie este intre 351 si 500 de euro la mai mult de jumatate din familiile – proprietarii din imobil, Primaria Suceava va trebui sa acopere doar 10% din costurile eligibile ale proiectului iar locatarii/proprietarii prin asociatie vor trebui sa plateasca 30%.

„Oricum, Primaria va trebui sa puna mai intai de toate banii si pentru Uniunea Europeana si pentru Guvern si pentru asociatiile de proprietari. Apoi va trebui sa isi recupereze fondurile de la asociatiile de proprietari, de la Guvern si de la Uniunea Europeana", a mai spus primarul Sucevei.

De asemenea, proiectele vor fi realizate nu la nivel de asociatie de proprietari – in cazul in care aceasta este alcatuita din mai multe blocuri si nici la nivel de scara de bloc, ci pe fiecare bloc in parte unde locatarii vor sa faca lucrari de reabilitare. Totodata, finantarea se va face tot in functie de media veniturilor la nivel de bloc, nu la nivel de scara de bloc. Cu alte cuvinte, daca o scara de bloc se incadreaza in primul palierul de venit mediu, adica acela de pana in 150 de euro pe membru de familie, dar la nivel de bloc acesta este de 300 de euro, atunci ratele pe care cetatenii vor trebui sa le achite se vor calcula raportate la cel de-al doilea palier de venituri. La fel si daca o scara de bloc are venituri medii pe membru de familie de 300 de euro, dar per total bloc de locuinte media veniturilor este sub 150 de euro, ratele pe care proprietarii vor trebui sa le achite vor fi stabilite in raport cu primul palier de finantare.

Ion Lungu a tinut sa precizeze ca proprietarii trebui sa faca diferenta dintre conditiile de eligibilitate din punct de vedere tehnic a fiecarui proiect si conditiile de eligibilitate din punct de vedere financiar. Astfel, este posibil ca in unele proiecte sa fie prevazute lucrari care sa se incadreze in conditiile tehnice in care sa se poata acorda fonduri nerambursabile pentru confinantarea lucrarilor, dar nu inseamna automat ca sunt indeplinite toate conditiile de finantare. „Daca un proiect este eligibil din punct de vedere tehnic, nu inseamna ca este eligibil si din punct de vedere financiar", a declarat Ion Lungu.

In ce priveste lucrarile propriu – zise care vor putea fi incluse in cadrul proiectului de izolare termica finantat si din fonduri nerambursabile, primarul Sucevei a spus ca sunt doua categorii: A si B. In categoria „A" de lucrari sunt incluse lucrari pe exterioarul blocurilor, cum ar fi anveloparile termice sau inlocuirea tamplariei exterioare, inchiderea balcoanelor. In categoria „B" sunt incluse lucrari mai complexe, in interioirul blocurilor, cum ar fi cele legate de conductele si canalele termice sau robinetii termostatici.

Toate aceste proiecte, pentru a putea beneficia de finantare europeana, trebuie sa aiba anexate hotarari ale adunarii asociatiilor de proprietari. Daca proprietarii doresc sa faca lucrari doar din categoria „A", atunci sunt necesare doua treimi din membrii asociatiei de proprietari iar in cazul lucrarilor din categoria „B" este necesara unanimitatea de voturi la nivel de asociatie de proprietari. De mentionat ca reprezentantii asociatiilor de proprietari prezenti, ieri, la sedinta lunara de la Primaria Suceava au primit formulare tip cu datele care trebuie completate si alte detalii cu privire la obligatiile asociatiei de proprietari. Intre acestea este precizat clar ca presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa fie imputernicit ca sa semneze actele aditionale. De asemenea, asociatiile de proprietari trebuie sa desemneze un reprezentant pentru receptia la terminarea lucrarilor si la receptia finala si, de asemenea, sa asigure timp de cinci ani dupa finalizarea lucrarilor, mentinerea imobilului reabilitat termic in conditii similare cu cele existente la data incheierii procesului verbal. Asociatia de proprietari nu poate solicita modificari ale proiectului ulterior emiterii autorizatiei de construire. (Dan PRICOPE)

Comentarii