Eroarea medicala, principala acuzatie impotriva medicilor suceveni reclamati la Colegiul Medicilor

duminică, 22 februarie 2009, 20:26
2 MIN
 Eroarea medicala, principala acuzatie impotriva medicilor suceveni reclamati la Colegiul Medicilor

La Colegiul Medicilor Suceava, anul trecut, s-au inregistrat 26 de dosare anchetate, in care medicii suceveni au fost reclamati fie de pacienti, fie de structurile sistemului de sanatate din teritoriu. Dintre cele 26 de dosare, 22 au fost solutionate, patru aflandu-se inca pe rolul Comisiei de Disciplina, deoarece sesizarile au fost depuse la sfarsitul anului. Potrivit Colegiului Medicilor in cele 22 de dosare au fost aplicate patru mustrari si cinci atentionari. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava a depus la nivelul organizatiei sucevene cinci sesizari privind incalcarea legislatiei de catre anumiti medici aflati in contract de prestari de servicii cu aceasta institutie. Apoi, alte sase sesizari au avut ca obiect acuzatii referitoare la comportamentul nedeontologic al medicilor, iar 11 reclamatii au fost pentru acuzatii de eroare medicala, spre exemplu tergiversare de acordare de servicii medicale, servicii medicale prost acordate, instituire de tratament incorect.

"Colegiul medicilor nu contesta existenta unor cazuri de eroare medicala si nu incearca „musamalizarea" acestora, asa cum este deseori acuzat, dar legislatia in vigoare, spre exemplu Legea nr. 95/2006 nu permite analizarea cazurilor nedeontologice sau de eroare medicala (si nu de malpraxis) decat din punct de vedere disciplinar, profesional, iar sanctiunile aplicabile sunt cele prevazute de lege. Alte organisme au competenta de a da si a aplica sanctiunile solicitate de catre reclamanti, ca fiind juste pentru cazurile in speta. Fiecare reclamatie in parte adresata organizatiei noastre profesionale este analizata initial de Biroul colegiului teritorial (conditiile de legalitate, existenta unui obiect real al acesteia), care decide respingerea acesteia sau trimiterea sa la Comisia de Jurisdictie Profesionala pentru instrumentare si apoi spre analiza, conform procedurilor", precizeaza Biroul Colegiului Medicilor Suceava.

Potrivit Colegiului Medicilor Suceava, de la inceputul anului, numarul reclamatiilor impotriva medicilor suceveni a crescut.

Astfel, de la inceputul anului si pana la 15 februarie 2009, la Colegiul Medicilor Suceava au fost depuse noua sesizari, dintre care trei au fost respinse, deoarece nu indeplineau conditiile legale sau nu aveau temei legal, sase fiind remise Comisiei de Jurisdictie Profesionala, pentru instrumentare. Pe langa acestea au fost nenumarate adresari catre Colegiul Medicilor ale unor persoane care si-au exprimat intentia de a depune reclamatie impotriva unor medici, din toate specialitatile medicinei , dar care inca nu au fost puse in practica.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii