Judetul Suceava are sase partii autorizate pentru schi

marți, 16 noiembrie 2010, 20:34
4 MIN
 Judetul Suceava are sase partii autorizate pentru schi

Judetul Suceava dispune de sase  partii  de renume care pot fi folosite de amatorii de schi.

In municipiul  Vatra Dornei, cele doua  partii  atrag in fiecare an mii de turisti. Partia "Dealul Negru" cu o lungime de 3 km  este dotata cu telescaun si doua babyschiuri, iar partia "Parc" are o  lungime de 1000 m. Are doua teleschiuri si un babyschi, in timp ce partia "Veverita", care va fi data in folosinta iarna aceasta, va avea o lungime de 820 m. Si aceasta va fi dotata cu teleschi. Pretul la telescaun pentru o urcare este de 10 lei in timp ce urcarea cu teleschiul costa  4 lei. Echipamentul de inchiriat costa  25-45 de lei in functie de calitate si de varsta, iar cei care vor sa invete sa schieze vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 30-40 lei/ ora.

Partia de schi din Malini este de categorie usoara spre medie si are o lungime de 800 m. Panta medie  este de 19%. Latimea medie a partiei este de  40 m. Primaria, cea care adminstreaza partia, va mentine in iarna 2010/2011  aceleasi preturi ca anul trecut. Un abonament pe zi la partie costa 50 de lei, iar inchirierea echipamentului, 5 lei pe ora. Partia "Soimul" din Gura Humorului a fost deschisa iarna trecuta, iar amatorii de schi s-au bucurat din plin, mai ales ca zapada a fost din belsug.

Partia are o lungime de  1336 m lungime pe linia telescaunului, cu o capacitate de 1200 persoane/ora. Partia de schi are 1478 m si un  nivel ridicat de dificultate, panta maxima fiind de 46 grade. Partia porneste de la 756 m iar baza este la 473 m. Este dotata cu 5 tunuri de zapada si nocturna. Parcarea de la baza are o capacitate de 340 de autoturisme. O urcare si o coborare cu telescaunul costa 15 lei. Echipamentele  de schi pot fi inchiriate cu sume intre 5-15 lei in functie de calitate.

Partia din Carlibaba are doua tronsoane insumand in total o lungime de 1700 m. Este dotata cu doua teleschiuri, iar o urcare cu teleschiul costa 4 lei. Deocamdata firma care patroneaza partia nu are scoala de schi. Inchirierea unui echipament pentru schi costa intre 5 si 10 lei pe ora.

Partia de schi de la Poiana Stampei nu are autorizatie de functionare

Autoritatile judetului au constatat, in urma unui control in teren, ca Bucovina dispune de mult mai multe instalatii de transport cablu  decat cele despre care se stia in mod oficial. Unele dintre acestea au functionat la negru si nici nu s-ar fi stiut de ele, daca nu s-ar fi inregistrat incidentul de la Vatra Dornei, cand 43 de persoane au ramas blocate in telescaun. 

O comisie mixta formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului judetul Suceava, ai ISU "Bucovina" Suceava, ai Directiei Judetene de Control in Constructii Suceava, ai ISCIR Suceava si E.ON Moldova Electricitate – sucursala Suceava, coordonata de  subprefectul Angela Zarojanu, a verificat, in perioada 3-8 noiembrie 2010, starea tehnica si documentatia aferenta instalatilor de transport cu cablu pentru persoane din judetul nostru.  Potrivit prefectului, Sorin Arcadie Popescu, in judetul Suceava sunt 17 instalatii de transport cablu pentru persoane, insa la unele dintre acestea, comisia a constatat unele deficiente iar pentru remedierea lor administratorii au ca termen data de 1 decembrie.

In Vatra Dornei si Sucevita nu erau functionale cate o instalatie, in timp ce la Carlibaba 2 teleschiuri. Tot doua teleschiuri nu erau functionale la Campulung Moldovenesc. Cate o instalatie nu era functionala la Malini, Pasul Mestecanis, Gura Humorului sI Poiana Stampei. Instalatia de teleschi din comuna Sucevita este dezasamblata, iar unul din teleschiurile din Vatra Dornei este instalatie noua, fiind in procedura de autorizare. Pentru teleschiul din Poiana Stampei , sustine prefectul judetului, se impune intrarea in legalitate, instalatia nefiind autorizata ISCIR si neavand Autorizatie de Construire. De asemenea, pentru instalatia de la partia Malini, se impune protejarea rotii tractoare impotriva intemperiilor, cu o copertina metalica, iar iar pentru instalatia de la Vatra Dornei, avand in vedere vechimea, se recomanda expertizarea.

Membrii Comisiei mixte au trasat o serie de masuri pentru remedierea deficientelor intre care efectuarea unei revizii tehnice generale a instalatiilor, instruirea periodica a personalului de deservire, precum si a celui auxiliar, privind modul de interventii in caz de deranjamente sau avarii si asigurarea spatiilor si a gabaritelor necesare pentru interventia la instalatii a autovehiculelor SMURD, a ambulantei si a pompierilor. Totodata , este necesara dotarea fiecarei instalatii cu cel putin o trusa de prim ajutor, conform cerintelor legislatiei in vigoare, amplasarea pe usile de acces a indicatoarelor de atentionare, avertizare si interzicere, elaborarea instructiunilor de aparare impotriva incendiilor, verificarea tuturor instalatiilor de forta si de iluminat, de catre specialisti atestati in acest sens, conform prescriptiilor tehnice energetice in vigoare si dotarea instalatiilor de transport cu grup electrogen, ca alternativa la alimentarea cu energie electrica.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii