Judetul Suceava nu va avea „probleme deosebite” din cauza crizei gazului

marți, 06 ianuarie 2009, 20:23
5 MIN
 Judetul Suceava nu va avea „probleme deosebite” din cauza crizei gazului

Judetul Suceava nu va avea "probleme deosebite" din cauza crizei gazului. Afirmatia a fost facuta, ieri, de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. El ne-a declarat ca a fost informat despre faptul ca nu sunt semnale de la Transgaz, Romgaz si E.On Gaz cu privire la o reducere a consumului sau a presiunii gazelor naturale in judetul Suceava si nici in alte judete din regiunea Moldovei. Gheorghe Flutur a precizat ca a avut discutii in cursul zilei de ieri cu reprezentanti ai acestor companii si a mai adaugat ca unul din principalele motive pentru care judetul Suceava nu risca sa aiba probleme cu alimentarea de gaz ar fi acela ca 80% din necesarul de gaze naturale este asigurat din Ardeal, nu din Rusia. De altfel, judetul Suceava nici nu este un mare consumator de gaze naturale, media zilnica a consumului de gaz metan fiind de circa 400.000 de metri cubi, adica de aproape trei ori mai putin decat in cazul judetului Iasi.

Conducerile societatilor de termoficare din Suceava si Radauti sustin ca nu au probleme privind furnizarea gazului metan si ca nu au primit semnale ca vor fi afectate in urmatoarea perioada de criza gazului. Astfel, potrivit directorului general al SC Termica SA Suceava, Constantin Placinta, compania E.On Gaz (fostul Distrigaz Nord – n.red.) a continuat sa furnizeze societatii de termoficare un volum de 3.500 de metri cubi de gaz metan pe ora. Gazele naturale sunt furnizate la Centrala Termica situata in apropiere de societatea Ambro SA, centrala care functioneaza pe baza de hidrocarburi. De regula, aceasta centrala este utilizata in perioada de vara pentru asigurarea necesarului de apa calda in municipiul Suceava si in anumite situatii din sezonul rece. "Deocamdata consumam gaz metan, asigurandu-ni-se 3.500 de metri cubi pe ora. Am avut discutii cu conducerea E.On Gaz si mi s-a comunicat ca nu exista probleme privind asigurarea debitului de gaze naturale. Vreau sa asigur populatia ca suntem pregatiti sa functionam in continuare si chiar daca s-ar reduce sau s-ar opri cu totul furnizarea gazului metan. Avem stocuri de carbune suficiente pentru a functiona pana in luna martie si, in caz de nevoie, vom apela si la stocurile de pacura, chiar si la cele din rezerva de stat, desi nu cred ca va fi necesar", ne-a declarat Constantin Placinta. De altfel, energia termica pe perioada de iarna este asigurata in municipiul Suceava in primul rand de la Centrala Electrica de Termoficare (CET), materia prima fiind carbunele, nu gazul natural cum este la centrala din zona industriala. In municipiul Suceava sunt circa 26.000 de consumatori de energie termica furnizata in sistem centralizat, majoritatea fiind apartamente, dar si unele case particulare, unitati de invatamant si societati comerciale.

La Radauti, incalzirea in sistem centralizat este furnizata de la o Centrala Termica a societatii Servicii Comunale SA, centrala care functioneaza pe gaz metan. Nistor Tatar, direct al SC Servicii Comunale SA Radauti ne-a declarat ca a avut discutii cu conducerea firmei Nordgaz si a primit asigurari ca va furniza la centrala termica a municipiului Radauti cate 700 de metri cubi de gaz metan pe ora. Potrivit lui Nistor Tatar, pana ieri nu au fost semnalate probleme in ce priveste aliemntarea cu gaz metan a centralei termice a Radautiului si nici nu sunt semnale ca vor fi probleme in zilele urmatoare. Circa 5.500 de apartamente din municipiul Radauti beneficiaza de energie termica furnizata in sistem centralizat.

Comparatie cu alte situatii din tara

In alte zone din tara, insa, situatia este mai complicata. Spre exemplu, CET Galati a recurs la stocul de pacura pentru a continua sa produca in conditii normale agent termic, intrucat de marti dimineata primeste cu 40% mai putine gaze naturale. "Am trecut la utilizarea stocurilor de pacura. in prezent folosim o treime pacura si doua treimi gaze naturale. Aceasta criza ne afecteaza doar pe noi, nu si populatia", a declarat directorul Tudor Petre. Conform acestuia, niciun consumator nu va avea de suferit in perioada urmatoare, stocurile existente fiind suficiente. "Timp de 10-15 zile, productia nu va fi afectata. Avem convingerea ca in acest interval situatia va reveni la normal", a spus directorul CET Galati.

Pana marti, agentul termic produs de CET Galati era obtinut in proportie de 100% din gaze naturale. Dat fiind ca se va recurge la varianta alternativa, pretul de productie va fi unul mai mare. Cu toate acestea, conducerea sustine ca nu se va ajunge si la marirea pretului gigacaloriei, mai ales ca acesta a fost recent majorat. Astfel, pretul de productie pentru Galati aprobat de ANRE este de 158,31 lei pe gigacalorie. La acest pret se adauga 82 lei pe gigacalorie distributia energiei termice catre populatie, rezultand un pret de productie total de 240,31 lei pe gigacalorie.

"Din acest pret se fac urmatoarele compensari: 59,61 lei pe gigacalorie de la Guvern pentru combustibil si 40,70 lei pe gigacalorie reprezentand subventia acordata de Primarie. Deci total subventii 100,31 lei pe gigacalorie. in aceste conditii, pretul de facturare pentru populatie este 140 lei pe gigacalorie", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galatiului.

Livrarile de gaze din Rusia spre Romania au fost oprite, marti dimineata, prin statia Isaccea 2, astfel ca importurile din aceasta tara sunt asigurate intr-o cantitate mult diminuata, prin punctul de la Mediesul Aurit (judetul Satu Mare). De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia se confrunta cu oprirea gazelor rusesti, ca rezultat al conflictului privind pretul gazului intre furnizorul rus Gazprom si Ucraina, prima tara de tranzit a gazului rusesc.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca deficitul de gaze rezultat din sistarea livrarilor de gaze rusesti catre Romania, prin statia Isaccea, va fi acoperit prin productia interna, cantitatile de gaze aflate in stocuri si reducerea consumului la centralele termice si trecerea la combustibilul alternativ. El a aratat, intr-o conferinta de presa la Guvern, ca deficitul de gaze este de 4,7 milioane metri cubi pe zi, cantitate care intra zilnic in tara prin Isaccea si care in prezent este oprita de la livrare. Consumul zilnic al Romaniei este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care 4,7 milioane mc intrau prin Isaccea (judetul Tulcea).

Premierul a asigurat insa ca situatia este sub control, iar consumatorii casnici nu vor fi afectati. in acelasi timp se incearca aprovizionarea cu gaze in siguranta si a consumatorilor industriali.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii