La Radauti a fost inaugurata cea mai mare centrala electro-termica pe biomasa din Romania

joi, 07 mai 2009, 20:40
2 MIN
 La Radauti a fost inaugurata cea mai mare centrala electro-termica pe biomasa din Romania

Ieri a avut loc la Radauti deschiderea oficiala a celei mai mari centrale electro-termice pe biomasa din Romania, o investitie a firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, in valoare de 20 milioane de euro.

La inaugurare au participat reprezentantii autoritatilor publice locale si judetene, printre care presedintele Consiliului Judetean Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, primarul Radautiului Aurel Olarean, presedintele Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, cofinantator al proiectului – Guvernul Romaniei a sprijinit aceasta investitie contribuind, prin Fondul de Mediu, cu aproape cinci milioane de euro.

Centrala de cogenerare din Radauti are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5 MW energie electrica si este operata de Gerfor, membru al grupului Schweighofer.

Proprietarul firmei austriece, Gerald Schweighofer, a declarat ca "Romania are un potential foarte mare de biomasa nu numai din sectorul forestier si intentionam sa organizam puncte de colectare unde fiecare debitor de vegetatie ar putea aduce materia prima pentru biomasa. Peste patru saptamani vom inaugura la Sebes o alta centrala de cogenerare pe biomasa, cu o putere la jumatate fata de cea din Radauti, si intentionam sa investim inca 25-30 de milioane de euro intr-o alta centrala de acest tip, cel mai probabil tot in Sebes, ce va avea o capacitate de 8,5 MW de energie electrica. Suntem interesati sa investim si in alte orase, dar important este sa gasim puncte de consum pentru apa fierbinte pe care o scoatem".

In cadrul inaugurarii centralei de cogenerare de la Radauti, Gerald Schweighofer, presedintele CJ Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu si presedintele Fondului de Mediu Vlad Marcoci au apasat simultan un buton rosu, care a reprezentat pornirea centralei. "Am apasat un buton rosu ca sa ne cuplam la energia verde. E foarte important startul dat aici la Radauti pentru energia verde. Cunosc intentia investitorior chiar de la inceput si ma bucur ca se materializeaza ceea ce era doar pe hartie. Investitia realizata de firma austriaca Holzindustrie Schweighofer este un pas spre marirea gradului de independenta energetica a tarii" a declarat Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava. Prefectul Sorin Popescu a adaugat ca volumul de biomasa al judetului nostru permite construirea a inca trei astfel de centrale pe biomasa.

Centrala de cogenerare inaugurata la Radauti este operata de firma Gerfor si consuma 40 de metri steri de biomasa pe ora, energia termica produsa urmand sa fie folosita la uscarea cherestelei din fabrica Holzindustrie Schweghofer din apropiere, dar si la incalzirea a 7.000 de apartamente din municipiul Radauti, iar energia electrica este furnizata in sistemul energetic national.

Holzindustrie Schweighofer a investit, pana in prezent, in Romania, 260 de milioane de euro in doua fabrici de prelucrare a lemnului avand peste 1200 de angajati.

Printre avantajele centralelor de cogenerare pe biomasa prezentate de directorul Scweighofer Radauti Nichifor Tofan, sunt precizate utilizarea eficienta a tehnologiei pentru a produce energia termica si electrica, utilizarea biomasei existente pe plan local ce conduce la un cost scazut al materiei prime, iar folosirea resturilor lemnoase este benefica pentru padure.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii