Lipsa certificatului de profesor „taie” circa 800 de lei din salariul dascalilor

luni, 09 februarie 2009, 20:35
2 MIN
 Lipsa certificatului de profesor „taie” circa 800 de lei din salariul dascalilor

Numarul dascalilor necalificati din invatamantul sucevean a crescut simtitor in ultimii ani cu preponderenta in scolile din mediul rural. Cele cateva sute de dascali necalificati primesc un salariu jignitor, de 440 lei lunar, insa chiar si in aceste conditii se multumesc cu catedra dobandita. Un suplinitor calificat la o scoala din mediul rural poate ajunge si la 1300 lei pe luna – sustinand ore si la alte materii, gen muzica, desen, cultura civica.

Diferenta dintre cele doua cadre didactice consta in certificatul de profesor dobandit in urma promovarii cursurilor Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic-DPPD, cursuri la care studentii renunta in primii ani de facultate.

Pedagorie, psihologie, didactica si metodica, acestea sunt materiile studiate in cadrul cursurilor DPPD, iar promovarea examenelor semestriale si a perioadei de practica – atat in scoala generala cat si la liceu – se finalizeaza cu acordarea certificatului de profesor. Acesta este "biletul de intrare" in invatamant ca profesor calificat, iar daca ai bafta sa prinzi un post bun, salariul de debut poate ajunge la 1300 lei, chiar si in cazul unui suplinitor calificat.  

In acest an universitar s-au inscris doar 774 de studenti, din cei circa 3000 care au fost admisi in cele doua sesiuni de inscriere la facultate. Totusi, 486 de studenti inscrisi la cursurile de formare psihopedagogica au renuntat prin neplata taxei. Fara atestatul DPPD, absolventii de facultate care opteaza pentru un post in invatamant sunt platiti ca si profesori necalificati, avand un salariu de circa 400 lei. Cei care au renuntat la cursurile DPPD, si se hotarasc sa imbratiseze cariera de dascal la bine de un an de la absolvirea facultatii trebuie sa se reinscrie, la cursuri postuniversitare. Vor achita o noua taxa, vor urma cursurile timp de un an de zile, numai sambata, si vor face materia predata studentilor pe parcursul a trei ani in doar un an. La absolvirea cursurilor postuniversitare DPPD, pot preda in invatamant ca si cadru didactic calificat, insa doar in invatamantul primar. Pentru a preda la liceu trebuie sa faca si un masterat, ceea ce presupune doi ani de studiu, cu o taxa anuala de circa 2000 de lei.

"Razganditii" – absolventii de facultate care nu au absolvit si cursurile DPPD, dar vor sa ocupe un post didactic in invatamant la mai bine de un an de la promovare – sunt destul de multi, avand in vedere faptul ca la sedintele publice din vara anului trecut numarul candidatilor inscrisi pentru posturile de suplinitori necalificati era de trei ori mai mare decat al celor care optau pentru suplinirea calificata.

In urma concursurilor de titularizare si suplinire din vara anului trecut catedrele vacante au fost ocupate in cea mai mare parte de suplinitori necalificati, numarul acestor posturi fiind de patru ori mai mare decat al celor titularizabile. Dupa cum au aratat si inspectorii scolari la inceputul anului scolar in curs, s-a inregistrat o crestere signifianta a cadrelor didactice necalificate in invatamantul sucevean.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii