Numarul sucevenilor care traiesc din indemnizatia de somaj s-a dublat fata de anul trecut

marți, 19 mai 2009, 19:07
2 MIN
 Numarul sucevenilor care traiesc din indemnizatia de somaj s-a dublat fata de anul trecut

Situatia somerilor din judetul Suceava este in continuare alarmanta, chiar daca valul de disponibilizari s-a calmat. Comparativ cu luna aprilie 2008, in aceeasi luna a acestui an numarul somerilor beneficiari de indemnizatii s-a dublat. De la 3209 persoane fara loc de munca beneficiare de indemnizatii, la ora actuala s-a ajuns ca la nivelul judetului Suceava sa existe 7687 someri indemnizati. Numarul persoanelor aflate in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Suceava, care nu beneficiaza insa de ajutorul de somaj, s-a mentinut relativ constant, in aprilie 2008 fiind 5754 someri neindemnizati, iar in luna aprilie a.c. 5571.

Cresterea de 140% a numarului de someri intr-un an este cu atat mai ingrijoratoare cu cat numarul locurilor de munca existente este infim, raportat la numarul somerilor. Oferta locurilor de munca vacante prezentate de AJOFM, atat pe site-ul institutiei cat si la avizier, cuprinde posturi de directori, ingineri, agenti de vanzari, asistenti medicali, fie locuri pentru muncitori necalificati, ospatari si barmani. Oferta vizeaza extremele – fie persoane cu o pregatire profesionala superioara, fie pe cei fara studii. Cei mai afectati de somaj sunt insa persoanele de peste 45 de ani, fara studii superioare, care au o pregatire in domenii care nu se mai regasesc pe piata muncii din judet. Structura somajului dupa nivelul de instruire al persoanelor inregistrate in baza de date a AJOFM Suceava, este urmatoarea: 80% sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, 17% sunt persoane cu nivel de instruire liceal si postliceal, 3% sunt persoane cu studii superioare.

In perioada decembrie 2008-februarie a.c. si-au gasit loc de munca circa 1400 de persoane. Domeniile de activitate in care s-au efectuat incadrarile sunt comert, taierea si rindeluirea lemnului, constructii, servicii de administrare publica generala, ospatar, asistent personal al persoanelor cu handicap grav, agent de interventie si paza, vanzator, tamplar, confectioner articole din piele, sofer autocamion, muncitor necalificat in silvicultura, muncitor necalificat la intretinerea drumurilor si podurilor, muncitor necalificat la demolat cladiri si muncitor necalificat la ambalat produse solide si semisolide. La nivelul judetului Suceava numarul somerilor a crescut ingrijorator, ajungand la circa 13.300.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii