Profesoara din Falticeni continua greva foamei pana cand revendicarile sale vor fi solutionate

luni, 01 noiembrie 2010, 22:00
4 MIN
 Profesoara din Falticeni continua greva foamei pana cand revendicarile sale vor fi solutionate

Profesoara Viorica Ionite din Falticeni, aflata in cea de a unsprezecea zi de greva a foamei, a declarat ieri  ca va continua protestul pana cand revendicarile sale privind salarizarea personalului din invatamant vor fi solutionate.

"Am o stare foarte buna, mai ales ca stiu sa lucrez cu psihicul meu, avand o pregatire de specialitate", a spus Ionite.

Ea a explicat ca va continua protestul pana cand va fi respectata hotararea judecatoreasca privind aplicarea coeficientului de 3,49 la salarizare, si nu a coeficientului de 2,99 care se aplica, in prezent, in jumatate din judetele tarii, inclusiv in judetul Suceava, dar pana cand se va trece la o treapta superioara in grila de salarizare.

"Nu cer imposibilul. Eu cer un lucru justificat, si anume sa fim platiti cu acel coeficient corect de 3,49", a precizat Ionite.

Profesoara din Falticeni a spus ca este mereu vizitata de elevii sai si de colegii sai, aratand ca a primit si vizita reprezentantilor sindicatului judetean din care face parte, care i-a acordat o distinctie.

Viorica Ionite a apreciat drept "un rationament extrem de defectuos" modul in care inspectorul scolar general al judetului, Petru Carcalete, a explicat, saptamana trecuta, de ce nu si-a propus sa o viziteze pe motiv ca aceasta nu face greva foamei impotriva colegiului unde preda sau a ISJ Suceava.

Profesoara de stiinte sociale Viorica Ionite de la Colegiul Tehnic Mihai Bacescu din Falticeni a intrat, in data de 22 octombrie, in greva foamei din cauza subfinantarii grave a sistemului de invatamant, a neaplicarii hotararilor judecatoresti definitive obtinute in instanta, a disponibilizarilor "irationale" din sistemul de invatamant.

Totodata, Viorica Ionite cere renuntarea la angajarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei nationale si salarizarii unitare considerand ca aceste legi trebuie dezbatute, si nu adoptate prin angajarea raspunderii.

Invatatoarea din Caracal Cristina Anghel, carea intrat in greva foameni in 26 august, nemultumita de diminuarile salariale din sistemul bugetar, a renuntat ieri la greva foamei, cand va implini 70 de zile de protest, precizand ca a luat aceasta decizie in urma unei discutii pe care a avut-o cu Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Ioan.

De asemenea, invatatoarea a spus ca se simta slabita si ca are o familie de care vrea sa aiba grija, precizand ca "nu vrea sa fie un martir".

Presedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL) Arad, Dorina Lupse, care a intrat in greva foamei in semn de solidaritate cu invatatoarea Cristina Anghel, a renuntat la protest dupa aproape trei saptamani, tot in cursul zilei de ieri.

"Faptul ca un coleg de breasla a renuntat la greva foamei nu m-a determinat sa renunt. Eu am alte revendicari si le consider justificate"

Profesoara de stiinte sociale Viorica Ionite a  intrat  in data de 22 octombrie, in greva foamei. Cadrul didactic  ne-a declarat ca va renunta la protest doar  atunci cand va simti o inrautatire a starii de sanatate si va fi nevoie de internarea sa la spital. Ea a fost vizitata din ziua in care a decis sa intre in greva foamei de colegi de catedra, conducerea liceului, elevi la care preda dar si de copii de la clasele unde nu are cursuri, de familie si prieteni.  Unii au sfatuit-o sa renunte la actiunea de protest iar altii si-au declarat solidaritatea. Viorica Ionite a spus ca in privinta starii de sanatate, se simte  bine. "Faptul ca un coleg de breasla a renuntat la greva foamei nu m-a determinat sa renunt. Eu am alte revendicari si le consider justificate. Nu ma va convinge nimeni pana nu ma autoconving. Ma simt foarte bine si mai puternica ca niciodata", ne-a spus profesoara Viorica Ionite. Mama a trei copii si recunoscut pedagog, Viorica Ionite stie ca demersul sau a fost salutat de alte cadre didactice si elevi din judet. " Nu cred ca voi ajunge sa am atatea zile de greva a foamei ca profesoara din Caracal. In momentul in care voi constata ca starea de sanatate se va inrautati voi prefera sa merg acasa, in loc de a ajunge pe patul de spital. Am o familie, copii din  unul care este inca minor. Revendicarile mele s-au adresat in special opiniei publice, pentru o sensibilizare a aesteia. Nu s-a adresat guvernantilor pentru ca sunt imuni la ceea ce se intampla in Romania, cu ei orice am face, orice actiune de prostest am alege nu ii misca, nu ii zguduie nimic",ne-a mai spus Viorica Ionite. 

Cei 33 de elevi ai clasei a X a E unde Viorica Ionite este diriginte au trimis o cerere inspectorului general al invatamantului sucevean, Petru Carcalete in care au aratat ca intreg colectivul clasei este alaturi de profesoara Ionite, fiind solidari cu revendicarile acesteia. Mai mult, elevii il roaga pe seful Inspectoratului Scolar Judetean sa analizeze situatia in care se afla diriginta lor iar ceea ce depinde de conducerea invatamantului sucevean sa se solutioneze  in favoarea profesorului grevist.  Profesoara Viorica Ionite a primit din partea FSLI distinctia "Uniti vom invinge" in semn de solidaritate cu curajul si gestul sau de a recurge la o asemenea actiune de protest. Distinctia i-a fost inmanata de presedintele Sindicatului Judetean de Invatamant "Spiru Haret" , Constantin Cernica si de o delegatie a celorlalte sindicate afiliate la FSLI. 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii