Salve de tun, ostasi in costume de epoca, plimbari cu trasura si cu mocanita de Ziua Unirii Bucovinei

joi, 20 noiembrie 2008, 20:39
4 MIN
 Salve de tun, ostasi in costume de epoca, plimbari cu trasura si cu mocanita de Ziua Unirii Bucovinei

Implinirea a 90 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania va fi aniversata cu mult fast de catre autoritatile sucevene. Programul manifestarilor din data de 28 noiembrie incepe cu vizita consilierilor judeteni si a autoritatilor sucevene la locatiile unde au fost, odinioara, pichete de graniceri aflate la granita regiunii Bucovina, din localitatile Cornu Luncii, Bunesti si din cartierul sucevean Itcani. Dupa pelerinajul pe linia de granita, autoritatile se vor deplasa la Gara din Burdujeni, unde alaturi de sucevenii care doresc sa participe la acest eveniment, vor asista la o serie de manifestari care legate de plecarea ostasilor romani in Bucovina. Costul total al manifestarilor organizate de Consiliul Judetean de Ziua Bucovinei se ridica la aproape doua miliarde de lei vechi.

La Gara Burdujeni, participantii vor fi intampinati de un pluton de soldati imbracati in haine militaresti din perioada Unirii Bucovinei cu Romania. In fata Garii Burdujeni, vor fi trase 8 lovituri de tun, in 4 salve. De la Gara Burdujeni, oficialitatile se vor deplasa spre Palatul Administrativ, din centrul Sucevei, pe intregul drum fiind insotiti de plutonul de soldati si de mai multe tunuri trase de cai. Si in fata Palatului Administrativ vor fi trase salve de tun.

In piata centrala a Sucevei va fi o sedinta solemna a Consiliului Judetean Suceava, in cadrul careia vor fi inmanate sase titluri de cetatean de onoare a judetului, precum si medalii aniversare. Este vorba de cantareata de muzica populara Sofia Vicoveanca, actorul Vladimir Gaitan, Margareta Labis – sora poetului Nicolae Labis, criticul literar Alex Stefanescu, fotbalistul stelist Dorin Goian si fostul campion la lupte greco-romane, Stefan Rusu. Singurul detinator al titlului de cetatean de onoare al judetului Suceava este politicianul bavarez Georg Simnacher, ce a avut timp de 40 de ani diverse functii de conducere in landul Bavaria si a fost timp de 29 de ani presedinte al regiunii germane Schwaben. El a primit titlul in octombrie 2006 pentru aportul adus de acesta la dezvoltarea relatiilor romano-germane si a celor dintre regiunea Schwaben si Bucovina. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, vor sustine discursuri la Suceava, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania, primarii de Chisinau, Iasi, Alba-Iulia si Targoviste, reprezentand, in mod simbolic, celelate regiuni romanesti.

Dupa acest moment oficial, cei prezenti in centrul Sucevei se vor prinde in „Hora Unirii", apoi va fi organizat un spectacol de muzica populara. Seria evenimentelor va fi continuata cu deschiderea expozitiei „90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania", de la Muzeul de Istorie, si cu un spectacol sustinut de Grigore Lese in Catedrala romano-catolica "St. Johanes Neponuk" din centrul Sucevei, concert care va incepe de la ora 16:00. Manifestarile din ziua de vineri se vor incheia la ora 17:00, cand in centrul Sucevei va fi aprins bradul de Craciun.

Tot in aceeasi zi, CJ si Primaria vor inaugura, oficial, programul "Craciun in Bucovina" cand, prin centrul Sucevei, se va putea circula cu o mocanita adusa special pentru acest eveniment de la Moldovita.

De mentionat ca pregatirile pentru aceste evenimente au demarat deja de mai multe zile. Astfel, in fata Casei Culturii a inceput montarea unei scene pe care va fi instalata o replica a pridvorului Manastirii Humorului, precum si o clopotnita, o casa taraneasca si o iesle cu scena Nasterii lui Iisus. Toate acestea vor fi luminate non stop, pana la sfarsitul anului. Pe esplanada Casei Culturii va fi amenajata o scena pe care va avea loc sedinta festiva a Consiliului Judetean. Zonele folclorice ale judetului vor fi reprezentate prin 8 standuri, in spatele scenei principale, iar alte standuri sunt rezervate producatorilor de branzeturi si preparate de carne traditionale din judet. De asemenea, va exista si un spatiu amenajat pentru obiecte bisericesti.

Ieri, in centrul Sucevei, au inceput lucrarile de constructie a sinelor de cale ferata ingusta pe care va circula mocanita. Potrivit lui Gheorghe Flutur, plimbarile cu mocanita vor fi gratuite, aceasta fiind amplasata in centrul Sucevei pana in data de 10 ianuarie 2009. Traseul mocanitei va incepe din dreptul Casei de Cultura, Muzeul Stiintelor Naturale, Palatul Administrativ si Biserica Catolica, se va intersecta cu strada Mitropoliei, trecand printr-un pasaj, Banca Comerciala Romana, Muzeul National de Istorie, statia finala fiind langa BNR si magazinul Bucovina. Odata cu inceperea lucrarilor de amplasare a sinelor pentru mocanita a fost inchisa circulatia rutiera intre Casa de Cultura si Muzeul de Istorie al Bucovinei.

Saptamana viitoare, doua trasuri comandate special la Bistrita de administratia judeteana vor sosi la Suceava si cu acestea vor putea fi facute plimbari, incepand tot din data de 28 noiembrie, pe traseul care porneste din fata magazinului Bucovina, pe strada Ana Ipatescu, apoi prin spatele Primariei Suceava, pe strada Alexandru cel Bun, spre Muzeul Satului si Cetatea de Scaun si retur. Potrivit lui Gheorghe Flutur, pana la sfarsitul lunii decembrie, plimbarile cu trasura vor fi gratuite, a precizat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii