Schweighofer deschide la Radauti cea mai mare centrala termoelectrica pe biomasa din tara

joi, 05 martie 2009, 21:07
4 MIN
 Schweighofer deschide la Radauti cea mai mare centrala termoelectrica pe biomasa din tara

Cea mai mare centrala electrica de termoficare din Romania care sa functioneze pe baza de biomasa va fi construita la Radauti. Investitia este a firmei austriece Holzindustrie Schweighofer care vrea sa devina, in acest an, cel mai important producator de energie din biomasa de pe piata romaneasca, intentionand sa deschida in urmatoarele luni doua centrale de cogenerare la Radauti si Sebes.

Managerul companiei Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, a anuntat, miercuri, la Sebes, intr-o conferinta de presa, ca societatea va putea deschide, in aproximativ trei saptamani, o centrala termoelectrica de cogenerare la Radauti, care va avea o capacitate de productie de 4,9 MW/ora, si, in alte doua luni, va deschide o centrala similara la Sebes, care va avea o capacitate de 2,4 MW/ora. Inaugurarea oficiala a investitiei de la Radauti va avea loc, potrivit directorului sucursalei radautene a Holzindustrie Schweighofer, Nechifor Tofan, in prima decada a lunii mai, cel mai probabil in perioada 6 – 7 mai.

Gerald Schweighofer a spus ca investitiile in cele doua centrale se vor ridica, in total, la 20 de milioane de euro. Patronul austriac a explicat ca o centrala de 5 MegaWati poate asigura consumul necesar de energie electrica al unui oras cu 25.000 de locuitori, iar in paralel poate asigura si agent termic. Combustibilul pentru aceste centrale – biomasa – este lemnul cazut in paduri si care putrezeste, rumegusul, scoarta de copac, dar si frunzele uscate sau alte resturi vegetale. Investitiile in domeniul producerii de energie electrica din biomasa vor fi derulate prin firma Gerfor, o subsidiara a Holzindustrie Schweighofer, estimandu-se ca anul acesta sa inregistreze o cifra de afaceri intre 8 si 10 milioane de euro. Energia produsa din biomasa va fi vanduta in reteaua nationala, iar apoi compania austriaca va recumpara curentul de care are nevoie pentru cele doua fabrici de cherestea.

Potrivit sursei citate, in acest an, Holzindustrie Schweighofer intentioneaza sa inceapa o noua investitie, mult mai mare, in acest domeniu si sa construiasca o centrala de cogenerare cu o capacitate de productie de 8,5 MW/ora, investitie care s-ar cifra la aproape 25 de milioane de euro. Locatia celei de-a treia centrale nu a fost inca stabilita, existand mai multe variante, printre care si locul unei foste centrale pe carbune de la marginea unui oras sau in zonele unde firma are cele doua capacitati de productie, la Sebes sau Radauti. Printre locatiile pe care Holzindustrie Schweighofer le-a avut in vedere pentru deschiderea celei de-a treia termocentrale pe biomasa a fost si zona unde se afla CET-ul Sucevei.

Deocamdata, insa, varianta ca pe aceasta locatie sa se construiasca un nou CET care sa functioneze pe biomasa, nu pe carbune a fost respinsa intrucat administratia locala vrea sa privatizeze societatea Termica SA. "Noi ne-am adresat Consiliului Local si Primariei, am facut o scrisoare de intentie anul trecut, dar din cate am observat ei nu sunt de acord cu asa ceva", a declarat Nechifor Tofan.

Directorul general al SC Termica SA Suceava, Constantin Placinta, a declarat ca a fost instiitat de aceasta oferta, dar ca discutiile care s-au purtat anul trecut au avut loc la nivelul Primariei si nu s-au finalizat in mod favorabil pentru Holzindustrie Schweighoffer. Oferta acestei firme poate fi acceptata doar daca privatizarea societatii Termica SA Suceava esueaza. Acest punct de vedere il are si conducerea Primariei. "Consider ca este prematur sa se puna problema construirii unei centrale pe biomasa la Termica. Singura varianta ideala de a salva patrimoniul si locurile de munca este privatizarea societatii. In functie de reusita acestui proces de privatizare se pot discuta alte eventuale variante", a declarat primarul Ion Lungu.

Potrivit sursei citate, Holzindustrie Schweighofer doreste sa-si consolideze prin aceste investitii pozitia de principal jucator pe piata producerii energiei electrice din biomasa din Romania, iar in viitor vrea sa se extinda si in productia de biodiesel. Gerald Schweighofer a precizat ca firma pe care o detine a cumparat in ultimii ani suprafete importante de paduri, iar in 2008 aproximativ 5.000 de hectare de teren agricol pe care cultiva vegetatie cu crestere rapida, care sa fie recoltata la opt-zece ani. "Suntem, prin aceste investitii, un jucator mare pe piata energiei produsa din biomasa din Romania. Dorim in continuare sa investim in acest domeniu si sa ne consolidam pozitia", a spus Schweighofer.

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer are in prezent 1.200 de angajati la cele doua fabrici pe care le detine in Sebes (judetul Alba) si Radauti (judetul Suceava). Prima unitate de productie a fost deschisa in septembrie 2003, iar cea de-a doua in cursul anului 2008. Investitia realizata in municipiul Sebes de Holzindustrie Schweighofer se cifreaza la aproape 80 de milioane de euro, in timp ce la Radauti valoare investitiei este de 115 milioane de euro.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii